La fiecare sfarsit de vara si inceput de toamna, cand se umplu pietele de mere, pere si prune, imi zic “de data aceasta fac si eu crumble”. Apoi, ma iau cu altele… Nu ca nu s-ar putea face crumble in orice perioada a anului, caci gasim mai tot timpul fructe din import in marile magazine, dar parca nu au acelasi gust. Ei bine, de data aceasta m-am mobilizat si am pregatit in sfarsit acest desert rapid si delicios :). Ce este insa crumble-ul? Un preparat cu origini englezesti, de obicei in varianta dulce, in care fructele sunt acoperite cu “graunte” de grasime (unt, de regula), faina si zahar. In timpul popasului in cuptor, fructele se inmoaie, iar amestecul de deasupra devine crocant si sfaramicios (de unde si numele de “crumble”). Crumble se poate face, dupa cum va spuneam, cu mere, pere sau prune, dar si cu rubarba sau fructe de padure. Se serveste cu sos de vanilie, frisca sau inghetata. In varianta sarata, amestecul de unt si faina este inlocuit cu branza.
Eu am ales varianta cu mere, parfumata cu scortisoara, dar puteti incerca si cu nucsoara sau cu ghimbir. Deasupra, in momentul servirii, am pus cate o lingura de frisca batuta in casa, peste care am presarat inca un pic de scortisoara. Crumble-ul se serveste, de regula, caldut (ca sa contrasteze cu frisca sau inghetata), dar merge si la temperatura camerei.
Ingrediente (pentru 4 portii):
– mere 5 buc. mari
– zahar brun 130 g
– faina 170 g
– scortisoara macinata 1/2 lingurita
– unt (80% grasime) 100 g
– un praf de sare
– smantana neindulcita pentru frisca 200 ml
– zahar pudra 20 g
– zahar vanilinat 1 plic
Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius. Ungeti cu un pic de unt un vas de Jena sau patru forme individuale (pot fi ramekin-uri mai mari sau forme mici de gratin). Cerneti 150 g faina intr-o farfurie, amestecati-o cu praful de sare si cu 80 g zahar brun. Puneti untul, cubulete, si framantati rapid, cu varful degetelor, pana cand obtineti ca niste firimituri mai mari (la fel ca pentru aluatul fraged de tarta).
Curatati merele de coaja, cotor si seminte, taiati-le cuburi si puneti-le intr-un bol. Amestecati-le cu faina ramasa (20 g), restul de zahar brun (50 g) si scortisoara macinata. Puneti fructele in vas sau forme, iar deasupra distribuiti “grauntele” de unt si faina.
Bagati in cuptor si lasati 35-40 de minute (pana prind un pic de culoare “firimiturile”). Intre timp, bateti smantana pentru frisca (foarte bine racita, cel putin 6 ore tinuta la frigider). Cand incepe sa se formeze frisca, puneti zaharul pudra si zaharul vanilinat, mixati inca un pic si gata! Pastrati frisca la rece pana in momentul servirii.
Calorii: 323 kcal / 100 g sau 715 kcal / portia.
[…] cu al ei crumble de ananas ?i caramel b. Bogdan cu terin? de mere ?i crumble c. Gourmandino cu crumble de mere d. Cu pere ?i zmeur? de la dna Laura e. Crumble vegan de la […]