Daca mai gasiti prin magazine sau in piata smochine proaspete, nu le ocoliti. Stiu ca nu sunt tocmai ieftine, dar sunt foarte bune, atat la gust, cat si prin prisma vitaminelor si mineralelor continute. Le puteti consuma ca atare, le puteti transforma in dulceturi ori in preparate delicioase, tinand cont ca smochinele proaspete se inteleg de minune cu branzeturile (albastre sau de capra) si cu prosciutto. Eu va propun, astazi, o combinatie de smochine si gorgonzola, intr-o tarta delicioasa si usor de pregatit. Adica, un antreu rafinat, demn de restaurantele cu pretentii :).
Deoarece tarta este umpluta cu un amestec de oua si smantana, avem nevoie ca marginea sa fie mai inalta, drept pentru care va sfatuiesc sa nu folositi o forma clasica de tarta, ci o forma de tort cu pereti detasabili. Eu am folosit o forma de tort cu diametru de 18 cm. Apoi, in privinta smochinelor, nu este nevoie sa le curatati de coaja. Trebuie doar sa le spalati foarte bine si sa le indepartati codita inainte de a le taia in jumatate. O ultima recomandare: cautati o gorgonzola de buna calitate, cu un gust pregnant, pentru ca altfel se “pierde” in compozitia de oua si smantana.
Ingrediente (pentru 4 portii):
– faina 190 g
– unt (80% grasime) 90 g !! rece, de la frigider
– smochine 5 buc. (270 g)
– oua 3 buc. medii
– smantana lichida (32% grasime) 200 ml
– gorgonzola 100 g
– sare, piper macinat
Pentru coaja de tarta, pregatiti un pate brisee: cerneti faina intr-un castron si amestecati-o cu un praf de sare. Puneti untul bucatele si, cu varful degetelor, framantati rapid, pana obtineti ca niste firimituri. Adaugati o lingura de apa rece si framantati. In functie de tipul fainii folosite (de cat de uscata este aceasta) ar putea fi nevoie sa mai puneti o lingura – o lingura si jumatate de apa! In final, trebuie sa aveti un aluat omogen si suplu, care se desprinde singur de peretii castronului. Dati aluatului forma unei mingi, acoperiti-l cu folie alimentara si bagati-l in frigider, pentru 30 de minute. Spre finalul timpului, incingeti cuptorul la 190 grade Celsius. Scoateti aluatul si intindeti-l sub forma unui disc, cu grosime de 3-4 mm si diametru de 25-26 cm. Puneti foaia in forma de tort, presati-o usor ca sa ia forma acesteia si indepartati surplusul. Intepati fundul tartei cu o furculita din loc in loc (ca sa nu se umfle in cuptor). Bagati forma de tort in frigider pentru inca 15 minute. Scoateti-o, apoi, si coaceti-o in orb timp de 15 minute (puneti peste aluat hartie de copt si ceva “greutati”, gen boabe de fasole, mazare sau bilute ceramice). Scoateti forma de tort din cuptor, indepartati greutatile si foaia de copt, lasati coaja sa se raceasca usor. Intre timp, bateti ouale cu smantana lichida, un pic de sare si de piper macinat. Puneti pe fundul tartei gorgonzola taiata bucatele, apoi compozitia de oua si smantana. Deasupra, asezati usor jumatatile de smochine.
Bagati iar in cuptor si lasati 35-40 de minute sau pana cand s-a legat compozitia cu oua (daca bagati lama unui cutit in ea, aceasta iese curata). Lasati tarta sa se raceasca un pic (cam 10 minute) inainte de a o scoate din forma si a o aseza pe un platou.
Serviti tarta calduta sau la temperatura camerei. Daca vreti, o puteti acompania cu rucola sau alte verdeturi.
Calorii: 305 kcal / 100 g sau 680 kcal / portia.