Bine v-am regasit! Au trecut cateva saptamani de cand nu am mai postat vreo reteta pe blog, din diferite motive, inclusiv un binemeritat si mult asteptat concediu, dar m-am intors cu forte proaspete si am o multime de retete interesante sa va propun. Pentru a incepe in forta si ca sa va indulcesc un pic ziua, va tentez cu un desert dedicat, fara indoiala, iubitorilor de ciocolata, un desert rafinat, menit sa incante papilele si privirea in acelasi timp. Straturile de mousse de ciocolata neagra, cu lapte si alba se oranduiesc cuminti pe un blat subtirel tot cu ciocolata si insiropat cu putin rom. Iar, pentru a ramane in ton, decorurile sunt si ele din ciocolata, fie ca vorbim de spirale subtiri si lungi de ciocolata belgiana (“creioane” de ciocolata cum mai sunt ele numite), fie de spirale bicolore, scurte si mai groase. Deci, ciocolata si iar ciocolata :).
De mult timp aveam in minte sa incerc trio-ul de mousse de ciocolata, dar am amanat mereu din cauza timpului indelungat de preparare. Caci, da, nu am de ce sa va pacalesc, dureaza destul de mult sa pregatim mousse-urile, sa le asezam in straturi cat mai egale si sa asteptam sa se inchege. Practic, exista doua variante: una mai lunga (facem un mousse, il asezam, asteptam cateva ore sa se inchege si de abia apoi il facem pe urmatorul), una mai scurta (facem toate mousse-urile, le punem in boluri ca sa se inchege si apoi le aranjam cu spritul unele peste altele). In cazul celei de-a doua variante, vom avea cel mai probabil goluri in straturile de mousse (intr-un fel se aseaza cand este inca fluid, altfel cand s-a inchegat si-l punem cu spritul). Eu am optat pentru prima varianta (cea lunga), asa ca am inceput pregatirile in dimineata de dinaintea zilei cand vroiam sa am gata trio-ul.
Deoarece erau in plan si mai multi musafiri, eu am pregatit doua torturi de 26 cm diametru si doua mini-torturi (in total, cam 3,3 kg). Pentru aceasta, am facut blatul intr-o tava de aragaz si l-am decupat apoi dupa dorinta (un disc de 26 cm si cele doua discuri mici, de dimensiunea inelelor standard de montaj). Din resturile ramase, am facut prin presare al treilea blat de tort, pentru tortul destinat consumului in familie. Daca vreti sa pregatiti un singur tort, impartiti la trei cantitatile de la blatul cu ciocolata si la doi cantitatile de la mousse-uri!
Pentru montarea straturilor de mousse, trebuie sa folositi benzi de acetat (rhodoid). Eu am avut folii mari pe care le-am taiat in benzi mai inalte si le-am montat pe peretii formelor de tort si inelelor de montaj. Cat despre ciocolata, sa va spun si unde am gresit: am vrut sa golesc dulapurile! Adica, atat la ciocolata cu lapte, cat si la cea alba, am pus ce aveam prin casa (de la oua de ciocolata, pana la tablete), in loc sa folosesc ciocolata de menaj, care se comporta mai bine la topit. Ca sa elimin insa riscul de a obtine mousse-uri prea fluide (mai ales ca ciocolata cu lapte si cea alba au un continut scazut de unt de cacao), am pus un pic de gelatina. Nu s-a simtit absolut deloc la gust, dar a dat fermitatea necesara. Ce sa va mai zic? Aveti nevoie de multa rabdare sa pregatiti acest desert minunat, dar va garantez ca merita efortul :)!
Ingrediente:
Pentru blatul de tort cu ciocolata:
– ciocolata neagra 100 g
– unt (80% grasime) 150 g
– oua 3 buc.
– zahar pudra 125 g
– faina 150 g
– praf de copt 1 pliculet
– esenta de vanilie 1 lingurita
– un praf de sare
Pentru insiropat:
– apa 150 ml
– zahar tos 45 g
– rom 3 linguri
Pentru mousse-ul de ciocolata neagra:
– ciocolata neagra 300 g
– oua 5 buc.
– smantana neindulcita pentru frisca 350 ml
– rom 2 linguri
– esenta de vanilie 1 lingurita
Pentru mousse-ul de ciocolata cu lapte:
– ciocolata cu lapte 250 g
– galbenusuri 4 buc.
– smantana neindulcita pentru frisca 400 ml
– zahar tos 100 g
– gelatina 1 plic
Pentru mousse-ul de ciocolata alba:
– ciocolata alba 300 g
– albusuri 3 buc.
– lapte 150 ml
– smantana neindulcita pentru frisca 375 ml
– gelatina 1,5 plicuri
Pentru blatul cu ciocolata: incingeti cuptorul la 200 grade Celsius. In baie de abur, topiti cele 100 g ciocolata neagra impreuna cu untul (bucatele). Amestecati bine, bine, ca sa obtineti o compozitie omogena, si lasati deoparte. Puneti cele 3 oua intr-un bol si mixati-le cu o lingura de apa calda pana cand obtineti o spuma galbuie. Adaugati zaharul pudra, praful de sare si esenta de vanilie. Cand aveti o spuma lucioasa si destul de batoasa, incorporati treptat amestecul de ciocolata si unt. Cerneti faina intr-o farfurie, amestecati-o cu praful de copt, dupa care inglobati-o treptat in compozitie. Atentie, amestecati usor cu o spatula, nu cu mixerul! Aluatul rezultat puneti-l intr-o tava de aragaz tapetata cu hartie de copt. Bagati tava in cuptorul incins si lasati 10-12 minute sau pana cand blatul trece testul scobitorii. Opriti focul, lasati blatul sa se raceasca total inainte de a-l desprinde de pe hartia de copt si a-l decupa in cercuri. Inainte de a incepe sa pregatiti primul mousse, puneti discurile de blat pe platouri, formele de tort si, respectiv, discurile de montaj in jurul lor, aranjati benzile de acetat. Adica, trebuie sa aveti pregatit totul inainte de a face mousse-ul de ciocolata neagra!
Pentru siropul cu rom: puneti la fiert, intr-un ibric, apa cu zaharul tos. Dupa 5-7 minute de fiert, veti obtine un sirop, in care turnati cele 3 linguri de rom. Intepati cu o furculita blaturile si insiropati-le. Pentru mousse-ul de ciocolata neagra: topiti in baie de abur cele 300 g ciocolata neagra, omogenizand foarte bine. Separati cele 5 oua, avand grija sa puneti albusurile intr-un castron perfect degresat si uscat. Mixati galbenusurile cu 5 linguri de apa calda pana cand obtineti o spuma galbuie si densa. Incorporati in ea romul (2 linguri) si lingurita de esenta de vanilie, mixati inca unul-doua minute. In aceasta compozitie, incorporati treptat ciocolata topita si, intre timp, racita. Pe masura ce puneti ciocolata, compozitia se va intari, asa ca sa nu va speriati!
Intr-un castron inalt, bateti smantana pentru frisca foarte bine racita timp de 2-3 minute (pana cand obtineti frisca, nu mai mult). Cu o spatula si cu miscari lente, incorporati treptat frisca in compozitia de oua si ciocolata. Montati apoi albusurile in bezea si incorporati-le, tot cu miscari lente, in compozitie. Distribuiti mousse-ul in forme, peste blat. Pentru a obtine straturi cat de cat egale de mousse-uri, fie faceti dinainte semne pe benzile de acetat, fie incercati sa puneti cam aceeasi cantitate de mousse (cantariti, adica). Nivelati stratul de mousse si bagati in frigider. Lasati cel putin 6 ore.
Pentru mousse-ul de ciocolata cu lapte: puneti gelatina la inmuiat in 3 linguri de apa rece. Intr-un ibric, puneti 100 ml apa cu zaharul tos (100 g), amestecati pana cand se dizolva zaharul si aduceti la punctul de fierbere. Lasati sa fiarba 6-7 minute. Intre timp, in baie de abur, topiti ciocolata cu lapte, impreuna cu 4 linguri de apa. Amestecati spre omogenizare. Cand siropul este gata, tot in baie de abur, mixati cele 4 galbenusuri punand, in fir subtire, siropul fierbinte. Cand ati pus tot siropul, luati castronul din baia de abur si mixati in continuare pana cand compozitia ajunge la temperatura camerei. Veti obtine o spuma lucioasa si densa. Incorporati in ea, amestecand cu o spatula, ciocolata topita si racita. Bateti smantana pana cand obtineti frisca si inglobati-o in compozitie, tot cu miscari lente. Dizolvati gelatina (in baie de abur sau direct pe foc, fara a o fierbe insa!) si amestecati-o cu 3 linguri de mousse intr-un castronel. Puneti amestecul peste restul de mousse, omogenizati foarte bine si distribuiti in formele de tort, peste mousse-ul de ciocolata neagra. Bagati la rece pentru inca 6-8 ore.
Pentru mousse-ul de ciocolata alba: inmuiati gelatina in 4 linguri de apa rece, topiti ciocolata alba, in baie de abur, impreuna cu laptele. Omogenizati ciocolata topita foarte bine. Montati albusurile in bezea si bateti smantana pana obtineti frisca. Amestecati, cu o spatula si miscari lente, ciocolata topita cu albusurile spuma. Incorporati apoi frisca. Dizolvati gelatina inmuiata si amestecati-o, intr-un bol mic, cu 3 linguri de mousse. Puneti compozitia rezultata peste restul de mousse si omogenizati. Distribuiti in forme, peste mousse-ul de ciocolata cu lapte si bagati la rece, pentru macar 8 ore.
Cand toate straturile de mousse sunt bine inchegate, scoateti cu grija formele de metal si benzile de acetat. Ornati torturile dupa dorinta si inspiratie. Eu le-am lasat cat mai “curate” pentru a se vedea straturile de mousse. Pe torturile mari, am asezat “creioane” de ciocolata neagra belgiana…
…iar pe mini-torturi, carlionti in doua culori, tot din ciocolata.
Calorii: 369 kcal / 100 g.
BUNA,
AM SI EU O INTREBARE : CE INSEAMNA ‘ MONTEZI ALBUSURILE IN BEZEA ‘?
TORTURILE SUNT EXTRAORDINATRE!!!
Minunat ! 🙂
@ Alina, sa montezi albusurile in bezea inseamna sa le bati (cu telul sau cu mixerul) pana rezulta o spuma batoasa, care nu cade de pe peretii castronului atunci cand il intorci. Este indicat sa le bati intr-un castron degresat si uscat, iar albusurile sa fie la temperatura camerei.
@ Miremic, multumesc frumos :).
[…] de Tortul Concorde sau Tortul trio mousse de ciocolata, tortul de fata nu presupune oua pentru mousse-ul de ciocolata neagra, ci doar ciocolata si frisca. […]
In loc de gelatina foloseste faina de tapioca, leaga perfect orice crema si e si mai sanatoasa…