Daca va numarati printre cei indragostiti de risotto, de textura sa cremoasa si bogata, atunci e musai sa incercati acest risotto cu mascarpone si prosciutto. Prin restaurantele noastre nu l-am vazut, dar il puteti prepara fara prea mare bataie de cap acasa. Trebuie doar sa luati ingredientele adecvate si cat de cat de calitate (adica, un orez special pentru risotto, nu de alt tip, un parmezan bun, un mascarpone cremos si fara zer si, in fine, niste felii de prosciutto crudo). Va garantez ca rezultatul va merita orice efort :).
Pentru reusita risotto-ului, mai aveti nevoie de supa de pui, de preferinta facuta in casa (e mai gustoasa si cu un continut de sare mic sau chiar zero) si de un vin alb sec. De asemenea, este indicat sa aveti toate ierburile proaspete (au am avut doar patrunjelul si arpagicul verde proaspete, iar maghiranul a fost uscat, motiv pentru care l-am pus inainte de a stinge focul si nu dupa). Cat despre al doilea fel de branza inclus in risotto, de obicei se pune parmezan, dar incercati si gruyere. Eu am incercat acum si a iesit delicios!
Ingrediente (pentru 4 portii):
– orez pentru risotto 200 g
– supa de pui 1,2 l
– ceapa 1 buc. mare (100 g)
– vin alb sec 80 ml
– unt 50 g
– mascarpone 75 g
– branza gruyere 100 g
– prosciutto 100 g
– patrunjel verde 1/2 legatura mica
– arpagic verde (chives) 10 g
– maghiran uscat 1 lingurita rasa
– sare, piper alb
Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius si infierbantati supa de pui. Intr-o tava tapetata cu hartie de copt, aranjati feliile de prosciutto. Bagati-le in cuptorul incins si lasati-le cam 10 minute sau pana cand devin crocante. Topiti 25 g unt si puneti la calit ceapa, taiata bob de orez. Cand ceapa a devenit translucida, puneti orezul si, amestecand constant, lasati-l cam 2 minute. Dati focul mai mare si puneti vinul alb. Dupa circa un minut, cand s-a evaporat alcoolul din vin, dati focul mai mic (sa fie mic spre mediu) si incepeti sa puneti din supa fierbinte. Cunoasteti deja ritualul: puneti un polonic de supa, amestecati pana este absorbit de orez, inca un polonic, inca o tura de amestecat si tot asa. In final, dupa 20-25 de minute, veti fi pus toata supa, iar orezul trebuie sa se fi patruns, devenind cremos. Puneti maghiranul uscat, mai amestecati un pic si opriti focul. Adaugati restul de unt si mascarponele. Puneti si branza gruyere rasa si omogenizati. Gustati si potriviti de sare (tinand cont ca si prosciutto are sare), puneti un pic de piper alb.
Taiati patrunjelul si arpagicul verde marunt. O parte din ierburi puneti-le in risotto, cealalta parte pastrati-o pentru presarat deasupra. Pentru servire, puneti risotto in boluri sau farfurii, asezati prosciutto-ul crocant deasupra si presarati restul de ierburi. Eu am servit risotto-ul cu o felie de bagheta calda cu unt si usturoi, ca sa fie rasfatul total :).
Calorii: 208 kcal / 100 g sau 572 kcal / portia.
Desi mi-am dorit de multe ori sa las un mesaj pe blogul tau, timpul mi-a fost mereu potrivnic. Dar… m-am mobilizat si primeste din partea mea felicitari din inima pentru originalitate si maiestrie in bucatarie. Din punctul meu de vedere e cel mai creative blog culinar iar pe mine ma inspira mereu. Felicitari inca o data.
@ Roxana, multumesc mult pentru cuvintele frumoase. Nici nu-ti imaginezi cat de mult inseamna ele. Stiu cum este ca timpul sa fie potrivnic, as vrea sa fac atat de multe si nu reusesc :(. Ma bucur nespus ca retetele propuse te inspira. Iti urez numai bine si te mai astept cu impresii si, de ce nu, recomandari :)!
M-ai omorat cu aceasta combinatie care, trebuie sa recunosc, ca este demential de buna. Cand ma gandeam la risoto, pana acum il asociam cu fructele de mare, insa acum mi se pare extrem de buna combinatia.
Merci de idee! đŸ™‚