Cu ceva timp in urma, unul dintre cititorii blogului m-a rugat sa prezint o reteta care sa combine pestele cu quinoa, spunand ca a vazut o propunere interesanta intr-o emisiune tv de profil. Nu stiu cum suna reteta respectiva, dar cea pe care v-o propun astazi este una savuroasa si sanatoasa, in conditiile in care pestele nu e prajit, ci facut la cuptor, pe un strat consistent de legume. Iar quinoa, considerata un “superaliment” (contine o gramada de vitamine si minerale, are proteine de o mai buna calitate decat cele din carne), completeaza perfect pestele si legumele. Asadar, un preparat usor de pregatit, parfumat si gustos, dar si foarte sanatos.
Nu am sa aloc prea mult spatiu proprietatilor acestei seminte “magice” numite quinoa, deoarece banuiesc ca amatorii le cunosc deja. Si nici nu am sa intru in problemele etice pe care le-a provocat cresterea fulminanta a consumului de quinoa. Am sa ma rezum la a va spune ca exista trei tipuri de quinoa, alba, rosie si neagra, si ca dureaza cam 20 de minute sa o fierbeti. Pentru a-i diminua gustul amarui, quinoa trebuie spalata foarte, foarte bine, inainte de a o pune la fiert, in apa sau supa (de legume ori pui). Proportia este de 2 la 1 (doua cani lichid la o cana de quinoa).
Cat despre pestele folosit, eu am avut acum niste cod de Alaska, dar merg si niste fileuri de cambula ori salau.
Ingrediente (pentru 4 portii):
– file de peste 4 bucati mari (500 g)
– morcov 2 buc. (130 g)
– ceapa rosie 1 buc. mare (130 g)
– ardei capia 1 buc. mare (200 g)
– rosii (de preferinta cherry) 200 g
– usturoi 3-4 catei
– lamaie 1 buc.
– quinoa 200 g
– seminte de pin 40 g
– ulei de masline 1 lingura
– patrunjel verde 5-6 fire
– sare, piper macinat
Pentru pestele cu legume: incingeti cuptorul la 200 grade Celsius. Taiati morcovii curatati betigase, ceapa rosie felii, ardeiul capia fasii, rosiile jumatati (daca sunt cherry) sau bucati (daca sunt “normale”). Puneti legumele intr-un vas mai mare de Jena, impreuna cu usturoiul (taiat marunt sau trecut prin presa) si o lingura de ulei de masline. Presarati un pic de sare si de piper macinat si amestecati legumele. Acoperiti vasul cu folie de aluminiu si bagati in cuptorul incins. Lasati cam 25 de minute. Scoateti, amestecati usor si asezati deasupra fileurile de peste (daca sunt cu piele, aceasta sa fie in jos). Radeti coaja de la lamaie deasupra, taiati lamaia in jumatate si puneti sucul de la o jumatate. Bagati vasul iar in cuptor, neacoperit. Lasati cam 20 de minute sau pana cand pestele este patruns (depinde si de grosimea fileurilor).
Intre timp, prajiti semintele de pin intr-o tigaie, fara grasime adaugata. Pentru garnitura de quinoa: puneti semintele intr-o strecuratoare fina si spalati-le bine, bine, sub jet de apa (frecati usor grauntele cu mainile, pentru a indeparta din invelisul amar). Scurgeti quinoa, dupa care puneti-o intr-o tigaie mai mare, pe foc mic. Amestecand continuu, lasati-o cam un minut, dupa care puneti peste ea 2 cani de apa si un pic de sare. Acoperiti tigaia si lasati quinoa sa fiarba. Dupa 15 minute, opriti focul, dar lasati vasul in continuare acoperit inca vreo 5 minute. Aerati quinoa cu o furculita si, gata, este buna de mancat.
Pentru servit, puneti quinoa pe farfurie, alaturi de legume, iar pestele deasupra. Presarati muguri de pin (sfaramati usor) si putin patrunjel verde.
Calorii: 111 kcal / 100 g sau 439 kcal / portia.