Va promiteam ca revin cu detalii despre un preparat la care merge de minune Chutney-ul de ceapa rosie: mini-tarte cu umplutura de gorgonzola si mascarpone, invelite intr-o crusta irezistibila de parmezan. Carevasazica, imbatabilul trio al branzeturilor italienesti in actiune :). Antreu deosebit, rafinat si savuros, cu un gust evidentiat si desavarsit de dulceata acrisoara a cepei rosii caramelizate, aceste mini-tarte vor cuceri chiar si pe cei mai pretentiosi musafiri. Daca doriti, puteti face o singura tarta, mai mare, pe care sa o taiati felii, usurandu-va astfel munca. Mini-tartele sunt mai anevoioase, dar si mai aspectuoase.
In cazul in care vreti sa pregatiti mini-tartele pentru o masa cu multi invitati, aveti in vedere ca aluatul se poate face chiar si cu doua zile inainte, putand parcurge etapele pana la cea a coacerii in orb a cochiliilor. De asemenea, umplutura poate fi pregatita in avans si se tine la rece, urmand sa bagati mini-tartele in cuptor cam cu 30 de minute inainte de ora sosirii invitatilor. Tartelettele cu gorgonzola si mascarpone se servesc caldute.
Ingrediente (pentru 4 portii):
Pentru aluat:
– faina 150 g
– unt (80% grasime) 75 g !! rece, de la frigider
– un praf de sare
Pentru umplutura:
– mascarpone 200 g
– gorgonzola 115 g
– oua 2 buc. medii
– parmezan ras 30 g
– piper alb
Pentru cojile de tarta, pregatiti un pate brisee: cerneti faina intr-un castron si amestecati-o cu sarea. Puneti untul rece, bucatele, si framantati cu degetele pana cand obtineti ca niste firimituri. Puneti intai o lingura de apa rece si framantati. Daca este nevoie, puneti inca o lingura. Ideea este sa obtineti un aluat destul de ferm, omogen si nelipicios, care se desprinde total de pe peretii castronului. Infasurati aluatul in folie alimentara si puneti-l in frigider, pentru cel putin 30 de minute.
Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Scoateti aluatul din frigider, intindeti-l intr-o foaie cam de 3-4 mm grosime. Decupati doua cercuri din el si puneti-le pe fundul unor forme de mini-tarte sau al unor ramekin-uri (eu am optat pentru a doua varianta, deoarece formele mele de tarte nu sunt prea inalte si vroiam sa-mi iasa niste tartelette un pic mai inalte). Intindeti aluatul ramas si mai decupati doua cercuri din el. Odata pus aluatul in patru forme, intepati-l cu o furculita si bagati formele in frigider. Lasati-le 15 minute, dupa care scoateti-le, puneti peste ele bucatele de hartie de copt si ceva greutati (boabe de fasole, bilute ceramice, ce folositi voi de obicei pentru copt in orb). Asezati formele in tava si bagati in cuptorul incins. Lasati 10 minute, dupa care scoateti si indepartati greutatile si hartiile de copt.
Intre timp, pregatiti umplutura de branzeturi: mixati, intr-un castron, mascarponele cu ouale. Atentie, puneti cate un ou o data si asteptati sa se omogenizeze inainte sa-l puneti pe al doilea! Adaugati apoi gorgonzola (taiata bucatele) si putin piper alb. Distribuiti umplutura in forme si presarati parmezan ras deasupra. Umplutura ar trebui sa fie pana la marginea aluatului, nu mai sus, daca folositi ramekin-uri!
Bagati in cuptor si lasati circa 35 de minute sau pana cand tartutele prind o crusta frumoasa deasupra. Cand le scoateti din cuptor vor fi umflate, ca niste sufleuri, dar se vor dezumfla pe masura ce se racesc.
Scoateti tartele din forma (rasturnati formele de tarta sau ramekin-urile si vor iesi singure), serviti-le calde, cu Chutney de ceapa rosie.
Calorii: 439 kcal / 100 g sau 628 kcal / portia.