V-am mai pomenit de chutney-ul de ceapa rosie cand v-am tentat, cu mai bine de doi ani in urma, cu niste delicioase Crostini cu branza albastra si chutney de ceapa. Ei bine, m-am gandit ca nu ar strica sa aloc un post separat chutney-ului dat fiind ca, in ultima vreme, intalnesc tot mai multe referiri la aceasta categorie de preparate. Daca ar fi sa definesc chutney-ul, mi-ar fi foarte greu. In mod traditional, la mama lui, in sudul Indiei, chutney-ul era un amestec de condimente, legume si/sau fructe, cu o textura variind de la una grosiera la una fina. Odata “maruntite” in mojar, intr-o anumita ordine, condimentele erau apoi sotate in ulei vegetal, de obicei de susan sau arahide. Cand a ajuns pe pamanturile Batranului continent, gratie britanicilor, chutney-ul a suferit modificari substantiale, ajungand sa fie o reductie din legume sau fructe cu zahar si otet.
Exista nenumarate variante de chutney, dulci, picante, acrisoare, de la “banalul” chutney de ceapa sau usturoi la cel de prune (gasiti o varianta AICI), ghimbir, lamaie verde, ardei iute, mango si aproape orice va trece voua prin cap. Un chutney extrem de popular in Marea Britanie si State amesteca mango cu stafide, ceapa, otet, suc de lamaie verde, tamarind si diverse condimente. La noi, am vazut ca se impamanteneste incet, incet numele de “dulceata” (dulceata de ceapa, dulceata de ardei iute, etc.), evident prin asociere cu dulceturile cu care suntem noi obisnuiti. Ma rog, spuneti-le cum vreti, doar sa incercati chutney-urile, de preferinta facute in casa (gasiti, altfel, si pe rafturile marilor magazine diferite sortimente). Bine, bine, o sa ziceti, dar la ce sa le incercam? Pai, merg de minune la fripturi si la branzeturi (daca va da mana, si la foie gras). Eu am “asortat”, si de data aceasta, chutney-ul de ceapa rosie la un preparat cu branza. Mai precis, la niste mini-tarte cu gorgonzola si mascarpone, iar rezultatul a fost de milioane :).
Mai trebuie sa stiti ca din cantitatile de mai jos mi-au iesit cam 120 g chutney si ca acesta se poate pastra foarte bine in frigider, timp de mai multe zile. Daca-l puneti in borcane sterilizate, am inteles ca poate fi pastrat si in camara, timp mai indelungat, dar eu una nu am incercat. Prefer sa-l pregatesc pe loc, mai ales ca se face atat de usor (si, intre noi fie vorba, nici nu am spatiu de depozitare).
Ingrediente:
– ceapa rosie 200 g
– zahar brun 1 lingura (20 g)
– otet balsamic 2 lingurite
– ulei (de arahide sau masline) 1 lingura
Intr-o craticioara cu fund dublu, pe foc mic, puneti uleiul, ceapa (taiata bucati mari) si zaharul brun. Amestecati usor pana cand zaharul se topeste, iar ceapa incepe sa-si lase zeama. Lasati cam 10 minute, amestecand din cand in cand, dupa care adaugati otetul. Lasati inca vreo 10-15 minute. La final, ceapa ar trebui sa fie usor caramelizata, dar putin crocanta (sa nu fie terciuita).
Lasati chutney-ul sa se raceasca, puneti-l intr-o cutie sau borcan care se inchide ermetic si pastrati-l in frigider pana la folosire.
Calorii: 275 kcal / 100 g.
[…] promiteam ca revin cu detalii despre un preparat la care merge de minune Chutney-ul de ceapa rosie: mini-tarte cu umplutura de gorgonzola si mascarpone, invelite intr-o crusta irezistibila de […]