Va propun astazi un preparat sanatos si savuros, care-ti cucereste papilele prin combinatia de gusturi si arome, iti incanta privirea prin culorile aprinse si-ti potoleste foamea fara a te pune sa stai prea mult in bucatarie. Adica, e tocmai bun pentru o cina rapida, iar ceea ce ramane poate fi luat pentru pranzul de la serviciu. Despre ce este vorba? Despre bucatele de piept de pui sotate cu betigase de morcov si bucatele de ghimbir, parfumate cu o adiere de curcuma si indulcite cu un strop de miere. Simplu, nu? Unde mai pui ca preparatul nostru sta bine si la capitolul calorii :D.
Daca vreti sa aveti un preparat un pic mai consistent, puteti servi puiul cu un couscous, pregatit simplu (doar cu un pic de sare). Altfel, este delicios pe cont propriu. Pentru un plus de prospetime e indicat sa folositi patrunjel verde, pe care sa-l presarati la sfarsit, dupa ce ati oprit focul. Reteta este preluata din revista BBC Good Food.
Ingrediente (pentru 4 portii):
– piept de pui dezosat si fara piele 1 buc. mare (600 g)
– morcov 4-5 buc. mari (350 g, dupa curatare)
– ceapa 1 buc. medie (90 g)
– ghimbir 1 cm
– curcuma 1 lingurita rasa
– miere 1 lingura
– ulei de masline 1 lingura
– patrunjel verde 1/2 legatura mica (1 lingurita rasa, daca e uscat)
– sare, piper macinat
+ lamaie pentru servit
Incingeti lingura de ulei intr-o tigaie mare si puneti pieptul de pui, taiat fasii. Lasati-l sa se rumeneasca, intorcand bucatile. Puneti ceapa (bucati) si ghimbirul (taiat marunt) si mai lasati vreo 2-3 minute, pe foc mic, sa se caleasca impreuna. Adaugati curcuma si amestecati. Turnati 150 ml apa fierbinte, puneti morcovul (betigase) si mierea.
Aduceti la punctul de fierbere, acoperiti tigaia si lasati sa fiarba incet 20-25 de minute (sau pana cand puiul este patruns). Luati capacul, dati focul un pic mai mare si mai lasati vreo 5 minute, timp in care sosul va scadea. Gustand, potriviti de sare si de piper. Opriti focul si presarati patrunjelul proaspat (daca puneti patrunjel uscat, e indicat sa-l adaugati o data cu morcovii si mierea). Serviti puiul stropit cu suc de lamaie.
Calorii: 123 kcal / 100 g sau 305 kcal / portia.
Salut Gurmandino draga,
Iti urmaresc de o buna bucata de vreme postarile si vreau sa te felicit pentru treaba minunata si pentru retetele faine pe care le postezi. Eu ma pot numi inca o incepatoare in ale bucatariei….motiv pentru care retetele ilustrate imi plac cel mai mult :). Am o intrebare insa…..in reteta asta de exemplu vad ca morcovul este feliat tot la aceeasi dimensiune/ grosime…..am tot cautat aparatul de bucatarie care sa faca asta si ori le face prea mici bucatelele ori pur si simplu nu-mi plac…….stiu ca probabil nu vrei sa faci reclama aici pe blog….dar daca se poate imi poti spune te rog frumos ce aparat de bucatarie folosesti?
Multumesc foarte mult
@ Mihaela, scuza-ma in primul rand pentru intarzierea dovedita in a-ti raspunde la mesaj, dar sunt in vacanta si e mai greu cu internetul p-aici :(. Sper sa-ti mai fie totusi de folos raspunsul meu: de data aceasta, am taiat cu un cutit morcovul. Il tai intai transversal la aceeasi lungime, apoi longitudinal, felii cam de 2 mm grosime. Poti incerca sa-l faci si cu aparatul de curatat morcov, dovlecel, etc., doar ca-ti vor iesi felii mult mai subtiri. Cand il vrei betigase aproape perfecte (ca betele de chibrit), foloseste o razatoare gen Borner (are un dispozitiv special pentru asta, potrivit de pilda si pentru a taia castravetele pentru tzatziki). Multumesc pentru felicitari si, inca o data, scuze pentru intarziere!