Cu mai bine de doi ani in urma, va tentam cu o Paella mixta, cu pui si fructe de mare. De multe ori am vrut, de atunci, sa mai fac acest preparat spaniol atat de indragit si raspandit, dar de fiecare data a fost ceva care sa ma impiedice. In primul rand, asa cum va spuneam si atunci, imi lipseste “paellera”, vasul acela special pentru pregatit paella, un fel de tigaie de mari dimensiuni, nu prea adanca si cu fund perfect plat, astfel incat caldura sa se distribuie uniform, iar lichidul sa se evapore repede. Apoi, ar mai fi ca impediment pretul destul de piperat al fructelor de mare. Ei bine, am lasat toate acestea in plan secund cand am ramas, dupa o masa de peste la gratar, cu mai multe capete, pe care nu m-am indurat sa le arunc decat intr-o… oala mai mare, cu ceva legume alaturi, pentru a obtine un fond de peste. Gandindu-ma apoi ce as putea face cu supa, primele doua raspunsuri care mi-au venit in minte au fost: risotto cu fructe de mare si paella. In cele din urma, preparatul spaniol a avut castig de cauza in fata celui italienesc.
Daca nu aveti supa de peste (pe care o puteti pregati din capete, sira si cozi de peste, impreuna cu o ceapa, un morcov, un pic de patrunjel si dafin si pe care o puteti apoi imparti in portii si congela pana cand aveti nevoie de ea), puteti folosi si o supa de legume sau, in caz de necesitate, un cub concentrat. Evident ca paella cu supa de peste va fi mult mai gustoasa decat cea cu supa de legume.
Apoi, dat fiind ca paella adevarata are la fund un strat de orez rumenit (NU ars), incercati sa folositi o tigaie cat mai mare si sa nu amestecati orezul. In ceea ce priveste vasul, data trecuta va spuneam ca am folosit partea inferioara a tajine-ului. Acum, am utilizat o tava mare, pe care am pus-o pe flacara, dar nu inainte de a aseza pe ochi o “tabla” din aceea de fonta groasa, pentru ca flacara sa nu bata direct, iar caldura sa se distribuie cat mai uniform.
Cat despre fructele de mare utilizate, am pus un amestec de calamar, caracatita baby, midii, surimi, creveti mici si medii.
Ingrediente (pentru 6-8 portii):
– fructe de mare cocktail, decongelate 500 g
– cozi de creveti 300 g
– supa de peste 1,25 l
– orez 2 cani (460 g)
– ulei de masline 4 linguri
– sofran cat luati cu doua degete
– ceapa 1 buc. mare (135 g)
– usturoi 3 catei mari (12 g)
– ardei gras rosu 1 buc. (150 g)
– rosii bucati 1 cutie (400 g)
– mazare (congelata sau proaspata) 150 g
– boia dulce 1 lingurita
– patrunjel verde 1/2 legatura
– sare, piper macinat
– lamaie 1 buc.
Puneti filamentele de sofran intr-o tigaie, pe foc mediu, si lasati-le sa se incinga, cat sa-si degaje aroma. Turnati o cana de supa fierbinte (circa 250 ml), acoperiti tigaia si lasati sa se infuzeze. Taiati ceapa marunt, iar ardeiul bucati. Incingeti 3 linguri de ulei si caliti ceapa si usturoiul trecut prin presa. Cand ceapa a devenit translucida, adaugati ardeiul gras si mazarea. Lasati vreo 3-4 minute, sa se caleasca legumele, amestecand des. Puneti boiaua de ardei si rosiile bucati. Mai lasati cateva minute, dupa care adaugati supa cu sofran si supa simpla. Aduceti la punctul de fierbere si puneti fructele de mare.
Adaugati orezul, amestecati usor, dati focul mic si lasati sa se patrunda, fara a mai amesteca. Cam in 15 minute orezul ar trebui sa fie fiert, iar lichidul sa fi fost absorbit. Opriti focul, acoperiti vasul cu un capac. Incingeti lingura de ulei ramasa intr-o alta tigaie si puneti crevetii. Lasati-i cam 2-3 minute, dupa care intoarceti-i. Dupa inca 2 minute, ar trebui sa fie patrunsi.
Distribuiti-i pe suprafata paellei si presarati patrunjel verde tocat. Stropiti cu suc de lamaie si serviti imediat.
Puneti paella pe farfurii cu sferturi de lamaie.
Calorii: 140 kcal / 100 g.