Cartofi lyonezi cu bacon

Reteta de garnitura - cartofi lyonezi, cu ceapa, bacon, usturoi si patrunjel verde

Fie ca sunteti in cautarea unei garnituri pentru gratar, fie ca vreti, pur si simplu, ceva bun in pauza de pranz de la serviciu, trebuie sa incercati acesti cartofi lyonezi cu bacon. Numiti, evident, dupa orasul francez Lyon, cartofii lyonezi sunt, de regula, doar cu ceapa si patrunjel, forma raspandita de altfel si prin restaurantele noastre. Eu am vrut insa sa le dau un pic de consistenta si gust de afumatura, asa ca i-am combinat cu niste bacon rumenit. Deliciosi, ori ca-i mancati ca atare, ori ca-i puneti langa un pui la gratar si o salata verde. Zic pui la gratar pentru ca nu merge, cel putin dupa mine, porc cu porc sau porc (ma refer la bacon) cu vita.

Daca nu puneti bacon si nici unt si va rezumati la varianta clasica, doar cu ceapa si patrunjel verde, obtineti un excelent preparat de post. Apoi, pentru variatie si o senzatie de prospetime mai accentuata, puteti inlocui patrunjelul verde cu menta proaspata.

Ingrediente (pentru 4-6 portii):
– cartofi curatati 1,5 kg
– ceapa 3 buc. medii (220 g)
– ulei de masline 4 linguri
– unt 40 g
– usturoi 6 catei (30 g)
– bacon fara sorici 300 g
– patrunjel verde 1 legatura mica
– sare, piper macinat

Reteta de garnitura - cartofi lyonezi, cu ceapa, bacon, usturoi si patrunjel verde

Puneti cartofii la fiert, intregi, in apa rece. Cand furculita incepe sa intre in ei, scurgeti-i de apa, lasati-i sa se raceasca un pic si taiati-i in felii de 1 cm grosime. Cat fierb cartofii, taiati baconul bucatele si rumeniti-l intr-o tigaie, fara grasime suplimentara. Scoateti-l pe o farfurie intinsa tapetata cu servete de hartie.

Reteta de garnitura - cartofi lyonezi, cu ceapa, bacon, usturoi si patrunjel verdeReteta de garnitura - cartofi lyonezi, cu ceapa, bacon, usturoi si patrunjel verde

In aceeasi tigaie, puneti o lingura de ulei si caliti ceapa (feliute). Cand devine translucida, puneti usturoiul (trecut prin presa), mai lasati un pic si scoateti totul intr-un vas mare de Jena. Pastrati vasul la cald. Incingeti in tigaie restul de ulei si untul. Prajiti, in transe, feliile de cartof semi-fiert. Pe masura ce prajiti cartofii, puneti-i peste ceapa, in vasul de Jena tinut la cald. Puneti, apoi, baconul rumenit, un pic de sare si de piper macinat si amestecati usor.

Reteta de garnitura - cartofi lyonezi, cu ceapa, bacon, usturoi si patrunjel verdeReteta de garnitura - cartofi lyonezi, cu ceapa, bacon, usturoi si patrunjel verde

Serviti imediat, presarand patrunjel verde.

Reteta de garnitura - cartofi lyonezi, cu ceapa, bacon, usturoi si patrunjel verde

Calorii: 235 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Cartofi lyonezi cu bacon”

  1. […] in total) • Mancare de fasole verde (nu puneti pui si inlocuiti untul cu 3 linguri de ulei) • Cartofi lyonezi (nu puneti unt si nici bacon) • Cartofi portughezi (nu puneti supa de pui, ci apa) • Noi si […]

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11