M-am decis sa fac aceste spirale cu umplutura de ciuperci si cascaval (afumat, in cazul meu) deoarece imi mai ramasesera niste foi yufka dupa ce am pregatit Borek-ul cu branza si iaurt. De fapt, de mult timp aveam in minte sa execut niste “ceva-uri” cu ciuperci (pateuri, placinta, orice), iar yufka ramasa mi-a oferit doar prilejul. Sa nu se inteleaga ca nu puteti pregati melcii si cu foi normale de placinta. Nu, nu, merg de minune. Cascavalul confera bogatie si cremozitate amestecului de ciuperci, ceapa (verde si uscata), ardei gras si usturoi, iar foile rumene si crocante desavarsesc combinatia. Evident, puteti merge si pe varianta de pateuri, folosind un aluat foietaj.
Daca faceti melci sau placinta, aveti un delicios antreu, daca pregatiti mini-pateuri, le puteti servi ca gustare rece, la o masa tip-bufet. Oricum ati proceda, va garantez ca degustatorii vor fi incantati. Revenind la reteta, fata de alte dati, nu am folosit doar unt sau ulei pentru a unge foile, ci am mers pe o varianta un pic mai light, combinand ulei cu lapte si ou. Acelasi amestec l-am folosit si pentru a unge la final spiralele.
Ingrediente (pentru 6 portii):
– foi yufka 12 buc. (250 g)
– ciuperci 500 g
– ceapa 1 buc. medie (70 g)
– ceapa verde 3 fire (25 g)
– ardei gras verde 1 buc. (90 g)
– usturoi 3 catei (10 g)
– cascaval ras 125 g
– lapte 50 ml
– ulei de masline 5 linguri
– ou 1 buc.
– sare, piper macinat
Taiati marunt ceapa uscata, ceapa verde si usturoiul (eu le-am tocat cu blenderul). Puneti-le la calit intr-o tigaie mare, in 2 linguri de ulei. Cand ceapa s-a calit, puneti si ardeiul verde maruntit si mai lasati vreo 3-4 minute, amestecand des. Tocati marunt si ciupercile (curatate, spalate, scurse de apa) si puneti-le in tigaie. Amestecand des, lasati legumele sa se inabuse, la foc mic, vreo 15-20 de minute, timp in care apa din ciuperci se evapora, iar compozitia devine mai uscata. Luati-o de pe foc si puneti in ea cascavalul ras si un pic de piper macinat. Omogenizati, gustati si potriviti de sare. Lasati compozitia sa se raceasca.
Incingeti cuptorul la 190 grade. Intr-o farfurie adanca, bateti oul cu laptele si restul de ulei (3 linguri). Luati o foaie (avand grija sa le tineti pe restul acoperite cu un prosop curat umed, ca sa nu se usuce) si intindeti-o pe blatul de lucru. Cu o pensula, ungeti-o cu amestecul de ulei, lapte si ou. Puneti o a doua foaie peste si ungeti-o. De-a lungul laturii mari, puneti a sasea parte din umplutura cu ciuperci. Rulati, dupa care faceti sulul rezultat spirala. Asezati-l intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Procedati la fel cu restul foilor si compozitiei. Odata asezati melcii in tava, ungeti-i cu amestecul ramas de ulei, ou si lapte. Bagati in cuptorul incins si lasati vreo 20 de minute sau pana cand foile devin crocante si prind o frumoasa culoare aramie. Serviti melcii calduti sau la temperatura camerei.
Calorii: 270 kcal / 100 g sau 352 kcal / buc.
Cat de faini sunt…iti dai seama ca mor de pofta 😀
@ Paula, las’ sa vezi si tu cum ma simt eu cand ma uit la bunatatile de la tine de pe blog :D.
[…] melci cu ciuperci ?i ca?caval. […]
[…] melci cu ciuperci ?i ca?caval. […]