Stir-fry de vita cu varza chinezeasca si ciuperci shiitake

Reteta chinezeasca de stir-fry de vita cu varza chinezeasca si ciuperci shiitake

Savuroase si sanatoase, o veritabila explozie de culori si arome, mancarurile chinezesti pot fi preparate fara probleme acasa, mai ales ca mai toate ingredientele necesare pot fi gasite si la noi de la o vreme incoace (de cand au luat amploare cartierul si magazinele chinezesti de la marginea Bucurestiului). Unde mai pui ca se pregatesc, in general, foarte rapid, calitate care le recomanda pentru masa de seara, cand ati venit de la serviciu obositi si fara chef de stat in bucatarie. Pentru masa de seara am pregatit si eu aceasta vita cu varza chinezeasca si alte legume. Pentru ca seara sa mearga totul ceas, a trebuit insa sa pun de dimineata (merge si de cu seara) ciupercile shiitake la reconstituit, iar carnea de vita la marinat, cu usturoi, ghimbir si alte minunatii.

Varza chinezeasca gasiti in marile magazine (eu am luat, de pilda, din Kaufland), fie ca este vorba de varietatea cu frunze mai deschise la culoare, stransa intr-o capatana care aminteste de varza noastra, fie ca e vorba de soiul cu frunze de un verde mai inchis, de o forma care aminteste de apio (telina aceea cultivata pentru tulpinile groase si carnoase). Puteti lua oricare fel de varza chinezeasca gasiti. Mai trebuie sa stiti ca este cunoscuta si ca bok choy sau pak choi (“leguma alba” in cantoneza). Cat despre alte ingrediente folosite in reteta, eu am pus o pasta de ghimbir si usturoi pentru ca o aveam in frigider. Voi o puteti inlocui cu 5-6 catei de usturoi si o bucata de ghimbir proaspat de circa 5 cm.

Ingrediente (pentru 6 portii):
– rasol alb de vita 450 g
– ciuperci shiitake uscate (feliate, in cazul meu) 30 g
– varza chinezeasca 1 buc. (550 g)
– pasta ghimbir-usturoi 1 1/2 lingura
– ardei gras rosu 1 buc. (190 g)
– ceapa verde 6-7 fire (90 g)
– sos de soia 3 linguri
– faina de porumb 15 g
– ulei de susan 1 lingura
– fulgi de ardei iute (dupa gust)
– ulei de arahide 5 linguri
– supa de vita 200 ml

Reteta chinezeasca de stir-fry de vita cu varza chinezeasca si ciuperci shiitake

Cu cateva ore inainte, acoperiti ciupercile shiitake cu apa rece si lasati-le sa se rehidrateze, in frigider. Cand aveti nevoie de ele, le scurgeti, le spalati bine intr-o sita si le scurgeti iar. Tot cu cateva ore inainte, puneti carnea de vita la marinat. Taiati-o fasii cat mai subtirele. Puneti-o intr-o punga care se inchide ermetic, impreuna cu uleiul de susan, pasta de ghimbir-usturoi, jumatate din amidon, fulgi macinati de ardei iute si sosul de soia. Inchideti punga si scuturati-o bine, astfel incat carnea sa se acopere uniform cu marinada.

Reteta chinezeasca de stir-fry de vita cu varza chinezeasca si ciuperci shiitakeReteta chinezeasca de stir-fry de vita cu varza chinezeasca si ciuperci shiitake

Incingeti 2 linguri ulei de arahide intr-un wok si puneti ciupercile foarte bine scurse de apa, ceapa verde (taiata bucati) si ardeiul gras (fasii). Lasati legumele sa se caleasca aproximativ 3 minute (sa se inmoaie un pic, dar sa fie inca ferme). Scoateti-le din wok intr-un bol mare. Puneti inca o lingura de ulei in wok si caliti, timp de 2 minute, varza chinezeasca. Puneti-o si pe aceasta in bol peste legume.

Reteta chinezeasca de stir-fry de vita cu varza chinezeasca si ciuperci shiitakeReteta chinezeasca de stir-fry de vita cu varza chinezeasca si ciuperci shiitake

In acelasi wok, incingeti inca 2 linguri de ulei si puneti carnea de vita, cu tot cu marinada in care a stat. Lasati-o cam 3 minute, timp in care amestecati des. Dizolvati faina de porumb ramasa in supa rece de vita, dupa care turnati supa peste carne. Dupa ce ajunge la punctul de fierbere, lasati cam inca un minut dupa care opriti focul si rasturnati carnea peste legume. Amestecati bine. Serviti cu orez fiert simplu sau, asemenea mie, cu taietei chinezesti.

Reteta chinezeasca de stir-fry de vita cu varza chinezeasca si ciuperci shiitake

Calorii: 103 kcal / 100 g sau 302 kcal / portia (fara garnitura de orez sau taietei!!).

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11