Cod provensal à la Gordon Ramsay

Reteta de cod provensal a la Gordon Ramsay - cod cu fenicul, rosii cherry, ardei gras, masline, capere si ansoa

Se poate sa regasim intr-o imbucatura tot farmecul unei regiuni? Ei bine, da. Gordon Ramsay ne dovedeste acest lucru cu minunata lui reteta de cod provensal, preparat in care gasim imbinate la perfectiune roadele pamantului cu cele ale apei. La urma, urmei, nici nu stiu de ce ma mir de gustul seducator al preparatului, caci poarta doar marca Gordon Ramsay, un chef pe care eu, una, il ador! Cum reuseste sa scoata din anonimat fileul de cod? Cu ajutorul feniculului, rosiilor cherry, ardeiului gras si maslinelor, dar si cu ansoa si capere. Pe langa combinatia de gusturi, este seducatoare combinatia de texturi, in conditiile in care feniculul este folosit in doua feluri, usor calit, alaturi de celelalte legume, si crud, alaturi de ansoa si suc de lamaie.

Fata de reteta originala, eu am fost nevoita sa fac cateva modificari, din cauza pestelui gasit. Stiti cum este, cand cauti mere gasesti pere, iar cand cauti pere gasesti prune :). Asa si acum. Desi alte dati vedeam mereu fileuri de cod cu piele, acum nu am gasit nici in ruptul capului. Prin urmare, am fost nevoita sa iau fileuri fara piele, care au ridicat unele probleme la prajirea in tigaie si nici nu au mai permis punerea lor peste legume, spre a se inabusi un pic impreuna. Apoi, tot fara voia mea, nu am putut folosi ierburi proaspete (cimbru, oregano, busuioc), ci am apelat la uscate. Chiar si asa, a iesit o minunatie, o explozie de arome, gusturi si culori, pe care v-o recomand din toata inima.

Ingrediente (pentru 4 portii):
– fileuri de cod (ideal cu piele) 600 g
– fenicul 2 buc. (450 g)
– ardei gras rosu 2 buc. (350 g)
– rosii cherry 350 g
– masline negre fara samburi 100 g
– usturoi 2 catei
– capere 1 lingura (25 g)
– ansoa 20 fileuri (50 g)
– lamaie 1 buc.
– ulei de masline 3 linguri
– ulei de masline extravirgin 2 linguri
– otet balsamic 1 lingura
– cimbru uscat 1/2 lingurita
– oregano uscat 1/2 lingurita
– busuioc uscat 1/2 lingurita
– sare, piper proaspat macinat

Reteta de cod provensal a la Gordon Ramsay - cod cu fenicul, rosii cherry, ardei gras, masline, capere si ansoa

Spalati fileurile si stergeti-le bine de apa. Dati-le cu un pic de sare si piper macinat si lasati-le deoparte (sarea va da un pic de fermitate carnii de peste). Daca gasiti fileuri cu piele, crestati pielea la distanta de 1,5-2 cm. Taiati un bulb si jumatate de fenicul in felii foarte subtiri (de preferat, dati-le pe o mandolina). Incingeti 1 lingura de ulei intr-o tigaie mare si caliti un pic feniculul.

Reteta de cod provensal a la Gordon Ramsay - cod cu fenicul, rosii cherry, ardei gras, masline, capere si ansoaReteta de cod provensal a la Gordon Ramsay - cod cu fenicul, rosii cherry, ardei gras, masline, capere si ansoa

Dupa circa 2 minute, puneti peste el ardeii grasi felii si coaja rasa de lamaie. Caliti inca 2-3 minute, dupa care adaugati rosiile cherry si otetul balsamic. Puneti si maslinele fara samburi, caperele si ierburile, amestecati bine, dati focul mic si lasati vreo 4-5 minute (amestecand din cand in cand). In paralel, incingeti 2 linguri de ulei intr-o tigaie si prajiti fileurile de peste, pe ambele parti. Daca sunt cu piele, le puneti intai pe partea cu piele! Opriti focul si lasati-le sa “respire” cat timp pregatiti “salata” de fenicul cu ansoa. Dati tot pe mandolina jumatatea de bulb de fenicul ramasa, amestecati-o intr-un bol cu 2 linguri ulei de masline virgin, fileurile de ansoa maruntite si sucul de la jumatate de lamaie. Amestecati usor.

Reteta de cod provensal a la Gordon Ramsay - cod cu fenicul, rosii cherry, ardei gras, masline, capere si ansoaReteta de cod provensal a la Gordon Ramsay - cod cu fenicul, rosii cherry, ardei gras, masline, capere si ansoa

Pentru a servi, asezati legumele “cuib” pe farfurii, puneti peste ele cate un file de cod (daca are piele, aceasta vine in sus), iar deasupra puneti cate un mot de salata de fenicul cu ansoa. Daca aveti, decorati cu una-doua frunze de busuioc proaspat.

Reteta de cod provensal a la Gordon Ramsay - cod cu fenicul, rosii cherry, ardei gras, masline, capere si ansoa

Calorii: 132 kcal / 100 g sau 451 kcal / portia.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11