Mai tineti minte, cand va vorbeam de Plicurile si “tigaretele” cu branza, ca ma plangeam ca nu am gasit yufka, niste foi subtiri, subtiri, ca cele de placinta, folosite pentru börek-uri, baclavale si alte produse de patiserie atat de populare in tarile arabe? Ei bine, am reusit in cele din urma sa gasesc yufka intr-un magazin-macelarie arabeasca si, evident, ca m-am infipt sa iau un pachet, cu gandul la börek-uri. Ce pot sa va spun acum despre yufka? Sunt intr-adevar mai subtiri decat foile noastre de placinta si se pot lucra ceva mai usor (nu se sfarama parca la fel de repede). Sunt mai scumpe ce-i drept (dupa cum se vede si in poza de mai jos, 12 lei pachetul de 500 g foi), dar sunt suficiente incat sa faceti doua feluri de borek-uri dintr-un pachet (eu am facut pe cele pe care vi le prezint astazi si inca o tura cu ciuperci, urmeaza sa discutam si despre ele).
Revenind la reteta de astazi, se aseamana intr-o oarecare masura cu cea de plicuri si “tigarete”, doar ca ultima foaie din strat este unsa cu iaurt, ingredient care intra si in compozitie. Apoi, pentru a respecta mai indeaproape reteta originala, am folosit branza feta in locul branzei noastre telemea. Iar pe deasupra, am presarat seminte de negrilica (nigella), care merg de minune cu branza.
Ingrediente (pentru 24 de bucati):
– yufka 12 foi (250 g)
– branza feta 150 g
– branza de vaci 100 g
– iaurt 150 g
– marar proaspat 1/2 legatura
– galbenus 1 buc.
– ou 1 buc.
– unt 50 g
– negrilica 5 g
– sare, piper macinat
Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius si topiti untul. Intr-un castron, amestecati branza de vaci, branza feta rasa, mararul tocat, galbenusul si 50 g iaurt. Omogenizati foarte bine, potriviti de sare si puneti un pic de piper macinat. Luati o foaie (avand grija sa le pastrati pe celelalte acoperite cu un servet curat umed) si ungeti-o cu unt (cu o pensula). Puneti o a doua foaie, ungeti-o si pe aceasta, apoi a treia foaie. Peste aceasta ultima foaie, intindeti iaurt. Taiati foile suprapuse in 6 fasii. Puneti pe fiecare fasie, la capat, cate o lingurita de compozitie.
Luati coltul din stanga al fasiei si aduceti-l peste marginea dreapta, obtinand un triungi. Luati triunghiul de coltul de jos si pliati-l peste marginea din stanga a fasiei si tot asa, pana cand se termina fasia, iar umplutura este bine “sigilata” in triunghi. Asezati triungiurile intr-o tava tapetata cu hartie de copt, ungeti-le cu ou batut si presarati semintele de negrilica peste ele. Bagati in cuptor pentru circa 15 minute sau pana cand plicurile au prins o frumoasa culoare. Serviti börek-urile caldute sau reci.
Calorii: 364 kcal / 100 g sau 90 kcal / buc.
[…] si cascaval (afumat, in cazul meu) deoarece imi mai ramasesera niste foi yufka dupa ce am pregatit Borek-ul cu branza si iaurt. De fapt, de mult timp aveam in minte sa execut niste “ceva-uri” cu ciuperci (pateuri, […]