Chiar daca nu sunt fan inrait ciocolata, tot ma apuca, din cand in cand, pofta de un desert cu ciocolata, spre bucuria celor din jurul meu, care nu de putine ori mi-au spus “ai putea si tu sa faci mai multe retete cu ciocolata”. Ei bine, am facut! Si nu orice dulce cu ciocolata, ci un tort delicios, cu un blat subtire-subtirel (incluzand, bineinteles, ciocolata) si cu muuuult mousse de ciocolata belgiana. Iar pentru ca totul sa fie in ton, “cupola” de mousse a fost imbracata intr-un strat de frisca cu cacao neagra, iar deasupra au venit presarati “carlionti” de ciocolata. Se poate mai multa ciocolata si cacao de atat? Nu cred :).
In ceea ce priveste blatul, eu am facut unul mare (potrivit a fi taiat in trei nivele) pentru ca aveam in plan sa pregatesc si un tort cu mascarpone si fructe (urmeaza sa vi-l prezint si pe acela). Voi puteti face un singur blat impartind la trei cantitatile trecute in dreptul blatului de tort cu ciocolata. Apoi, in blat, eu am pus ciocolata neagra cu alune pentru ca vroiam sa o “lichidez” din camara. Voi puteti pune ciocolata simpla. Important este, ca la orice prajitura cu ciocolata, sa fie o ciocolata neagra de buna calitate (dupa cum am mai spus si cu alte ocazii, consider ca cea de la Mega Image are un bun raport calitate-pret). In rest, cand ajungeti la prepararea mousse-ului, atentie mare la temperaturi si la cat mixati, pentru a nu obtine un mousse “taiat” (ca o crema branzita) in locul unuia omogen, cremos si aerat. De asemenea, pentru a va reusi cupola, aveti nevoie de un castron perfect rotund, adica sa nu aiba fundul plat. Cat despre forma in care am copt blatul, eu am folosit una de 28 cm, dar diametrul blatului se ajusteaza in functie de cel al cupolei de mousse, astfel incat blatul sa iasa cam cu un centimetru in afara mousse-ului (ca sa puteti imbraca totul in frisca cu cacao).
Mai trebuie sa stiti ca, din cantitatile de mai jos, mi-a iesit un tort de circa 1,6 kg (10-12 portii).
Ingrediente:
Pentru blatul de tort cu ciocolata:
– ciocolata neagra 100 g
– unt (80% grasime) 150 g
– oua 3 buc.
– zahar pudra 125 g
– un praf de sare
– zahar vanilinat 1 pliculet
– faina 150 g
– praf de copt 1 pliculet
Pentru insiropat:
– apa 100 ml
– zahar tos 30 g
– rom 2 linguri
Pentru mousse-ul de ciocolata:
– oua 5 buc.
– ciocolata neagra 300 g
– zahar vanilinat 1 pliculet
– rom 2 linguri
– smantana neindulcita pentru frisca 350 ml
Pentru crema de frisca cu cacao:
– smantana neindulcita pentru frisca 250 ml
– intaritor pentru frisca 1 pliculet
– cacao neagra 1 lingura (20 g)
– zahar tos fin 1 lingura cu varf (25 g)
– rom 1 lingura
+ ciocolata neagra 70 g pentru decor
Pentru blatul cu ciocolata: incingeti cuptorul la 200 grade Celsius. Topiti cele 100 g ciocolata in baie de abur, impreuna cu untul (150 g). Omogenizati bine si lasati deoparte. Puneti cele 3 oua intr-un bol si mixati-le la turatie maxima cu o lingura de apa calda. Cand ati obtinut ca o spuma, puneti zaharul pudra, praful de sare si pliculetul de zahar vanilinat. Mixati inca vreo 2 minute, pana se formeaza ca o crema. In aceasta, incorporati, treptat, ciocolata topita.
Cerneti faina intr-o farfurie si amestecati-o cu praful de copt. Inglobati, tot treptat, amestecand cu o spatula, faina in compozitia cu oua si ciocolata. Turnati aluatul in forma de tort unsa cu un pic de unt. Bagati in cuptor si lasati circa 20 de minute sau pana cand blatul trece testul scobitorii. Lasati blatul sa se raceasca inainte de a-l scoate din forma si de a-l taia in trei. Repet, daca nu vreti sa obtineti mai mult blat, impartiti cantitatile la 3!
Pentru siropul cu rom: puneti intr-un ibric, pe foc potrivit, apa (100 ml) cu zaharul tos. Amestecati pana cand se topeste zaharul, aduceti la punctul de fierbere si lasati sa fiarba cateva minute, pana se leaga siropul. Luati de pe foc si adaugati romul. Pentru mousse-ul de ciocolata: topiti in baie de abur 300 g ciocolata neagra. Atentie, nu lasati ciocolata mai mult decat este necesar pentru a se topi si aveti grija sa o omogenizati foarte bine! Lasati-o sa se raceasca un pic. Separati ouale, punand cele 5 albusuri rezultate intr-un castron perfect degresat si uscat. Mixati cele 5 galbenusuri cu 5 linguri de apa calda, pliculetul de zahar vanilinat si cele doua linguri de rom, timp de 4-5 minute (veti obtine o spuma densa). In aceasta spuma, adaugati treptat ciocolata topita. Sa nu va speriati daca, pe masura ce puneti ciocolata, compozitia isi schimba densitatea, intarindu-se. Intr-un bol inalt, bateti smantana pentru frisca bine racita (cel putin 6 ore la frigider). Montati in bezea albusurile (pana cand intoarceti castronul si nu pica). Amestecand cu o spatula si cu miscari lente, incorporati frisca in compozitia cu galbenusuri si ciocolata. Apoi, procedand la fel, incorporati albusurile batute spuma.
Imbracati in folie alimentara castronul cu fundul rotund si turnati in el mousse-ul. Nivelati si bagati in frigider pentru cel putin 8 ore (eventual, de pe o zi pe alta). Cand trebuie sa montati tortul, asezati blatul pe un platou si insiropati-l. Luati castronul cu mousse-ul si inmuiati-l un pic in apa calda. Rasturnati apoi cu grija peste blat. Ridicati castronul si indepartati folia alimentara. Daca este nevoie, nivelati usor mousse-ul cu un cutit cu lama inmuiata in apa rece.
Pregatiti frisca cu cacao: bateti smantana bine racita pana cand incepe sa se formeze frisca. Puneti lingura de zahar tos fin si pliculetul de intaritor pentru frisca. Mixati inca un minut. Adaugati cacaoa si, apoi, lingura de rom. Imbracati tortul cu aceasta crema, avand grija sa acoperiti marginea ramasa in afara mousse-ului. Cu un aparat din acelea de curatat legume, “razuiti” din batonul de ciocolata pentru a obtine “carliontii” pentru decor. Ca sa va iasa niste carlionti frumosi, aveti grija ca ciocolata sa nu fi stat la frigider, ci sa fie la temperatura camerei!
Presarati carliontii pe intreaga suprafata a tortului. Bagati tortul in frigider pana in momentul servirii.
Daca doriti, inainte de a taia tortul, puteti presara peste carliontii de ciocolata un pic de zahar tos fin.
Calorii: 472 kcal / 100 g.
Arata grozav! Eu sunt fan ciocolata asa ca am venit negresit la o portie mare de prajitura ciocolatoasa! 🙂
@ Paula, cu mult drag o portie dubla pentru tine :)!
[…] ramas datoare, de cand v-am prezentat Domul de ciocolata, cu reteta de tort ce combina blatul cu ciocolata cu o crema fina de mascarpone si cu fructe. […]