Dupa atatea preparate rapide sau usor de pregatit, este vremea sa va propun si ceva mai elaborat, demn sa figureze in meniul de weekend: o friptura din carne tocata de vita si porc cu sos de ciuperci. Modelata sub forma unei paini – drept pentru care in tarile vorbitoare de engleza este cunoscuta ca “meatloaf”, iar in cele vorbitoare de franceza ca “pain de viande” – friptura din carne tocata este relativ usor de preparat si foarte versatila, putand fi facuta din vita sau vita si porc, dar si din miel, vanat sau pui. In plus, putem obtine nenumarate variante, doar prin adaugarea unor ierburi si/sau legume, prin includerea de oua fierte, branzeturi ori migdale, dar si prin schimbarea sosului. La austrieci, de pilda, friptura din carne tocata este infasurata in bacon, in timp ce la cehi o gasim “umpluta” cu oua fierte tare, castraveti acri sau crenvursti. Si in Africa de Sud exista o varianta de friptura din carne tocata (“bobotie”), parfumata si usor dulceaga, dat fiind ca include curry, caise deshidratate si migdale. In fine, si noi, romanii, avem o varianta foarte indragita de “meatloaf”: drobul.
Eu va propun astazi o friptura din carne tocata cu sos de ciuperci, servita cu piure de cartofi si mazare. Carnea tocata este un amestec de porc cu vita, in proportii egale. Pentru ca friptura sa nu fie fada, alegeti o carne de porc un pic mai grasa. Reteta este preluata din revista “Ioana”.
Ingrediente (pentru 6 portii):
– carne tocata porc cu vita 1 kg
– paine 4 felii (70 g)
– ou 1 buc.
– ceapa 3 buc. medii (210 g)
– cimbru uscat 1 lingurita
– maghiran uscat 1 lingurita
– ulei de floarea-soarelui 4 linguri
– ciuperci 250 g
– unt 15 g
– faina de porumb (maizena) 20 g
– supa de carne 400 ml
– sare, piper macinat
Pentru friptura din carne tocata, incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Inmuiati feliile de paine intr-un pic de supa. Incingeti o lingura de ulei intr-o tigaie si caliti 2 cepe, taiate marunt, marunt. Lasati ceapa calita sa se raceasca. Amestecati, intr-un castron, carnea tocata cu ceapa calita, painea bine stoarsa de supa, oul, cimbrul, maghiranul, un praf de sare si piper macinat. Omogenizati foarte bine. Luati o forma mica de cozonac si tapetati-o cu hartie de copt, astfel incat sa atarne peste margini. Puneti amestecul de carne in forma, avand grija sa presati bine. Ungeti cu ulei suprafata, acoperiti cu hartia de copt si bagati in cuptorul incins. Lasati 40-45 de minute dupa care desfaceti hartia de copt deasupra, pentru ca friptura sa se rumeneasca un pic la suprafata. Lasati inca 15-20 de minute.
Pentru sosul de ciuperci, curatati ciupercile (daca le spalati, stergeti-le foarte bine de apa, prin tamponare cu servete de hartie) si taiati-le felii. Incingeti 2 linguri de ulei in tigaia in care ati calit ceapa si puneti ciupercile. Lasati-le doar 3-4 minute, cat sa se caleasca un pic. Scoateti-le pe o farfurie. In aceeasi tigaie, topiti untul. Puneti faina de porumb si “prajiti-o” un pic (atentie, nu trebuie sa se maroneasca!). Turnati putin cate putin, amestecand continuu, supa fierbinte de carne. Daca turnati incet si amestecati viguros nu se vor forma cocoloase. Daca totusi se formeaza, dati sosul prin sita inainte de a parcurge pasul urmator! Puneti inapoi ciupercile in tigaie si lasati sa fiarba, pe foc mic, 4-5 minute.
Scoateti friptura din tava si hartia de copt, taiati-o felii mai groase si serviti-o cu sosul de ciuperci. Drept garnitura, puteti face un piure de cartofi si mazare (fiarta simplu).
Calorii: 226 kcal / 100 g sau 619 kcal / portia (fara garnitura de piure si mazare!).