Daca v-ati plictisit de cartofi prajiti (hmmm, lucru greu de imaginat… poate doar sub presiunea numarului de calorii pe care-l contin :P) sau de piure de cartofi pe post de garnitura, iar cu celelalte legume (gen brocoli, fasole verde, sparanghel, etc.) nu sunteti prea prieteni, atunci trebuie sa incercati aceasta reteta. Este tot pe baza de cartofi, doar ca nu sunt prajiti, ci copti in cuptor, dupa care sunt imbaiati intr-un delicios sos picant, cu rosii, usturoi si piri piri. Ce este piri piri (scris si peri peri sau pili pili)? Un tip de ardei iute specific continentului african, de unde s-a raspandit treptat, multumita portughezilor, si prin alte parti ale lumii.
Sosul piri piri – pe care l-am folosit eu si pe care-l gasiti, de ceva vreme incoace, si prin magazinele de la noi – a fost inventat de portughezi si contine in general, pe langa ardeii iuti, coaja de citrice, ceapa, usturoi, suc de lamaie, dafin, busuioc, oregano si tarhon. El este folosit atat pentru asezonare, cat si pentru marinare. Fiind destul de picant, aveti grija la cat puneti!
Ingrediente (pentru 6 portii):
– cartofi curatati 1 kg
– rosie 1 buc. mare sau 2 buc. medii (360 g)
– ceapa 1 buc. medie (100 g)
– usturoi 6 catei (16 g)
– boia de ardei dulce 2 lingurite
– cimbru uscat 1/2 lingura
– sos piri piri 1 lingura
– supa de pui 125 ml
– ulei de masline 4 linguri
– patrunjel proaspat 1/2 legatura
– sare, piper macinat
Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Taiati cartofii cuburi si puneti-i intr-un vas de Jena mare. Amestecati-i cu 3 linguri ulei de masline, putina sare si piper macinat. Acoperiti vasul cu folie si bagati-i in cuptor pentru 25 de minute. Indepartati apoi folia si mai lasati-i 15-20 de minute (ar trebui sa intre furculita usor in ei si sa inceapa sa prinda un pic de culoare). Intre timp, pregatiti sosul de rosii cu piri piri: incingeti lingura de ulei ramasa intr-o tigaie si caliti ceapa (feliute). Adaugati usturoiul trecut prin presa, apoi rosiile (taiate bucati), boiaua de ardei si cimbrul uscat. Caliti inca 3-4 minute, dupa care puneti supa fierbinte de pui si sosul piri piri. Aduceti la punctul de fierbere, dati focul mic si lasati sa fiarba 8-10 minute, amestecand des. Turnati sosul peste cartofii copti si amestecati.
Dati focul mai mic, circa 160 grade Celsius, si lasati inca vreo 20 de minute in cuptor. Presarati patrunjel tocat deasupra si serviti imediat.
Calorii: 129 kcal / 100 g.
[…] si inlocuiti untul cu 3 linguri de ulei) • Cartofi lyonezi (nu puneti unt si nici bacon) • Cartofi portughezi (nu puneti supa de pui, ci apa) • Noi si noi retete de post sau adaptabile pentru post in […]