Prajitura marmorata cu caise

Reteta de prajitura marmorata cu caise

Parfumate si carnoase, dulci si acrisoare in acelasi timp, caisele se numara printre vedetele sezonului si ar fi pacat sa nu profitati de ele in toate modurile posibile: crude, puse in torturi si prajituri, facute compot sau conservate sub forma de gem. La capitolul prajituri, puteti merge pe varianta clasica, de pandispan pufos simplu, cu sau fara strat de bezea deasupra (gasiti AICI reteta cu piersici si doar inlocuiti fructele), sau puteti incerca varianta pe care v-o propun astazi, de prajitura marmorata. Gustul amarui al pudrei de cacao merge de minune cu gustul caiselor coapte, iar pentru a desavarsi “mariajul” chemam in ajutor un pic de esenta de migdale. Obtinem, rapid si destul de simplu, o prajitura care nu doar ca este delicioasa, dar si arata bine.

Daca vreti, puteti curata caisele de coaja subtire, prin oparire timp de 2-3 minute. Eu le-am lasat ca atare, pentru ca nu am vrut sa-si piarda forma. Mai trebuie sa stiti ca am folosit o tava de 23×36 cm si ca, din cantitatile de mai jos, mi-au iesit 15 cuburi de prajitura.

Ingrediente:
– oua 4 buc.
– faina 375 g
– praf de copt 1 plic
– zahar tos 200 g
– unt (80% grasime) 170 g !! la temperatura camerei
– esenta de vanilie 1 lingurita
– esenta de migdale 1 lingurita
– cacao neagra 30 g
– lapte integral (3,5% grasime) 225 ml
– caise 8 buc. (550 g)
– un praf de sare

Reteta de prajitura marmorata cu caise

Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius, ungeti tava cu un pic de unt si pudrati-o cu faina. Cerneti faina intr-o farfurie adanca si amestecati-o cu praful de copt si sarea. Puneti untul moale intr-un castron si mixati-l cu zaharul tos pana cand obtineti ca o crema. Adaugati esenta de vanilie si esenta de migdale, dupa care inglobati, unul cate unul, ouale. Atentie, nu puneti oul urmator pana cand primul nu este perfect incorporat! Puneti si faina si laptele, alternativ. La final, veti avea un aluat omogen si potrivit ca fermitate.

Reteta de prajitura marmorata cu caiseReteta de prajitura marmorata cu caise

Impartiti-l in doua, iar intr-una din parti puneti cacaoa. Desfaceti caisele in jumatate si, daca este cazul, stergeti-le bine de apa (prin tamponare cu servete de hartie. Puneti cu o lingura aluatul simplu, avand grija sa lasati spatiu intre “gramajoarele” de aluat. In spatiile libere, puneti apoi aluatul cu cacao. Executati cateva miscari cu lingura, dintr-un capat in celalalt al tavii, pentru ca cele doua tipuri de aluat sa se combine un pic. Asezati usor, fara sa apasati, jumatatile de caisa.

Reteta de prajitura marmorata cu caiseReteta de prajitura marmorata cu caise

Bagati tava in cuptor si lasati 35-40 de minute sau pana cand prajitura trece testul scobitorii (daca intepati cu o scobitoare, aceasta iese curata). Lasati prajitura sa se raceasca total inainte de a o taia si a o scoate din tava. Daca vreti, puteti pudra prajitura cu zahar pudra (eu am lasat-o ca atare pentru a se vedea mai bine combinatia alb-negru si pentru a nu face prajitura prea dulce).

Reteta de prajitura marmorata cu caise

Calorii: 263 kcal / 100 g sau 283 kcal / cubul de prajitura.

You can leave a response, or trackback from your own site.

6 Responses to “Prajitura marmorata cu caise”

  1. Cat de bine arata!! Am stat ceva vreme ca sa tot admir pozele!

  2. Dino says:

    @ Paula, ti-am mai spus si cu alte ocazii: esti foarte draguta! Aprecierile tale ma magulesc intotdeauna, dat fiind ca vin din partea cuiva care are niste preparate si niste poze de exceptie :). Iti urez o zi minunata!

  3. Raluca says:

    Buna doamna, prajiturika arata minunat!imi spuneti va rog ce cacao ati folosit pt culoarea aceea intensa?va multumesc

  4. Foarte deosebita prezentarea. Prajitura arata de nota 20 si este foarte apetisanta.

  5. Dino says:

    @ Raluca, scuze de intarzierea raspunsului, dar am avut oarece probleme cu afisarea mesajelor :(. Am folosit cacao neagra Van Houten, primita de la cineva din afara. De obicei, folosesc insa, cu rezultate foarte bune, cacao neagra de la Dr. Oetker. O zi minunata iti doresc!

  6. Dino says:

    @ Valentina, multumesc pentru aprecieri :).

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11