Inspiratia pentru reteta de fata mi-a venit, o sa radeti, de la unul din preparatele oferite fetitei mele in cadrul procesului de diversificare :P. Este vorba, mai precis, de spuma de dovlecel cu ulei de masline si un pic de suc de lamaie, care mi-a placut intr-atat incat mi-am zis ca ar fi pacat sa nu incerc sa o transform intr-un preparat pentru intreaga familie. Si, uite asa, a rezultat un fel de mousse, facut doar din spuma de dovlecel, fara albusuri batute bezea sau smantana, pentru a pastra cat mai intact gustul dovlecelului. Pentru desavarsirea simfoniei de arome si gusturi, am pus insa cateva frunze de menta, iar feliile prajite de bagheta le-am uns cu un pic de ulei de masline infuzat cu usturoi. Simplu, dar foarte bun, racoritor si inedit!
Daca nu va place menta, o puteti inlocui cu marar proaspat. Apoi, cum dovlecelul contine multa apa, este nevoie sa adaugam un pic de gelatina pentru a obtine mousse-ul. Si tot pe motiv de apa, eu nu am fiert dovlecelul, ci l-am facut doar cateva minute la abur, astfel incat sa-si pastreze un pic fermitatea. In rest, nimic complicat, veti obtine rapid si fara batai de cap niste delicioase canapele.
Ingrediente (pentru 8-10 portii):
– dovlecel 2 buc. medii (400 g)
– mini-bagheta 2 buc. (250 g)
– ulei de masline 4 linguri
– usturoi 2 catei mari (10 g)
– suc de lamaie 1 lingura
– gelatina 1 pliculet
– menta 6-7 frunze
– sare, piper alb macinat
Curatati dovleceii de coaja, taiati-i in sferturi si puneti-i la abur cateva minute (pana cand intra furculita usor in ei). Daca au seminte mari, indepartati-le! Lasati dovleceii sa se raceasca un pic (pe servete de hartie, pentru a absorbi apa) si puneti-i in paharul blenderului, impreuna cu o lingura si jumatate de ulei de masline, frunzele de menta, un praf de sare si piper alb macinat. Pasati pana cand obtineti o spuma omogena. Potriviti-o de acreala (punand suc de lamaie) si, daca este nevoie, mai puneti una-doua frunze de menta. Aroma mentei nu trebuie sa predomine, ci sa fie destul de subtila!
Odata obtinuta spuma de dovlecel, uitati-va pana la ce gradatie a paharului a ajuns si calculati cata gelatina va trebuie, stiind ca 10 g de gelatina ajung pentru 500 ml de lichid. Cum noi avem o spuma, sunt suficiente 8 g de gelatina la 500 ml spuma! Inmuiati gelatina in 3 linguri de apa rece, dizolvati-o in baie de abur (atentie, sa nu fiarba!) si puneti-o peste spuma, omogenizand foarte bine. Bagati mousse-ul in frigider pentru macar 2 ore. Incingeti restul de ulei de masline (2 linguri si jumatate) intr-o tigaie, pe foc minim, si puneti cateii de usturoi taiati sferturi. Atentie, usturoiul nu trebuie sa se maroneasca, ci doar sa-si lase aroma in uleiul incins! Taiati baghetele felii si prajiti-le pe tabla sau intr-o tigaie-gratar.
Pe masura ce scoateti feliile prajite, ungeti-le cu uleiul cu aroma de usturoi. Puneti mousse-ul intr-un sprit si distribuiti-l pe feliile de bagheta. Daca doriti, presarati putina menta maruntita peste canapele. Serviti-le imediat.
Calorii: 203 kcal / 100 g.
Ce norocoasa fata! Are tot ce emai bun, cand Putem vorbi ?
Asta chiar e o idee buna. Sambata avem un eveniment in familie si canapelele astea ar arata tare bine pe masa festiva!
@ Paula, ma bucur mult ca ti se par apetisante canapelele. Petrecere frumoasa sambata! Musafirii tai vor fi rasfatati cu siguranta :).
@ Iulia, multumesc pentru apreciere. Vorbim, dar nu prea stiu sa-ti spun cand. Petrec tot mai putin timp pe la calculator :(. Cand te voi vedea pe mess iti dai un semn. Te pup!
Arata tare bine, iar combinatia dovlecel menta imi starneste curiozitatea.
Pe mess nu mai stau niciodata hai Pe skipe ca Putem vorbi si face chestii in paralel sunt fffffffff prinsa
@ Laura, multumesc si bine ai venit pe blog :)!