Cum sezonul capsunelor zemoase, dulci si parfumate nu dureaza prea mult, mi-am zis sa profit cat se poate de aceste fructe minunate si, chiar daca facusem recent Tortul cu mascarpone, capsune si martipan, am pornit sa mai fac un tort. Un tort incropit as putea spune, in conditiile in care l-am facut doar cu ce aveam prin casa. Mai precis, aveam niste albusuri care au servit perfect pentru un blat pufos si alb (fara galbenusuri si fara grasime, doar un strop de unt folosit la ungerea formei). De fapt, compozitia a fost la fel ca la Angel Food Cake, doar ca, ungand peretii formei, aluatul nu s-a mai putut “agata”, capatand astfel si densitate.
Apoi, pentru crema, am facut o crema diplomat, din crema patiserie, smantana batuta frisca si gelatina, in timp ce, pentru insiropat, am incropit rapid un sirop cu limoncello (lichior de lamaie). Daca nu aveti limoncello, puteti pune alt lichior sau, pur si simplu, un pic de suc de lamaie. In fine, pentru ornat, am folosit frisca la plic (pentru ca din aceasta aveam). Evident, este recomandat sa bateti voi frisca din smantana sau, daca aveti incredere, sa o cumparati de la cofetarie gata batuta. Chiar si asa, improvizat oarescum, a iesit un tort de milioane, parfumat, gustos si racoritor. Si, credeti-ma, toti cei care au gustat din el au fost foarte incantati. Mai trebuie sa stiti ca, din cantitatile de mai jos, mi-a iesit un tort de circa 2 kg (10-12 portii).
Ingrediente:
Pentru blatul alb:
– albusuri 6 buc. (215 g)
– faina 65 g
– zahar pudra 50 g
– zahar tos 75 g
– praf de copt 1/2 lingurita
– esenta de vanilie 1/2 lingurita
– esenta de lamaie 1/2 lingurita
– suc de lamaie 1 lingura
– un praf de sare
– unt 10 g (pentru uns forma de tort)
Pentru crema diplomat:
– oua 3 buc.
– lapte integral (3,5% grasime) 450 ml
– gelatina pudra 6 g
– smantana neindulcita pentru frisca 200 ml
– zahar tos 100 g
– faina 45 g
– esenta de vanilie 1 lingurita
– unt (80% grasime) 75 g
Pentru siropul cu limoncello:
– apa 100 ml
– zahar tos 50 g
– limoncello 50 ml
Pentru frisca:
– plic frisca 1 buc.
– lapte 150 ml
– zahar pudra 30 g
+ capsune proaspete 500 g
Pentru blatul pufos alb: incingeti cuptorul la 180 grade Celsius si ungeti cu unt o forma de tort (24 cm diametru). Cerneti faina intr-o farfurie mare si amestecati-o cu cele 50 g zahar pudra, praful de sare si praful de copt. Puneti albusurile intr-un castron perfect degresat si uscat si bateti-le pana obtineti o spuma aerata. Adaugati, treptat, cele 75 g zahar tos si sucul de lamaie. Puneti si esenta de vanilie si de lamaie, dupa care, amestecand usor cu o spatula (pe verticala), puneti treptat faina cu zaharul pudra. Veti obtine un aluat dens si batos. Puneti-l in forma de tort si nivelati. Bagati in cuptorul incins si lasati circa 25 de minute sau pana cand blatul trece testul scobitorii. Lasati blatul in forma pana cand se raceste total.
Pentru crema diplomat: preparati mai intai crema de vanilie, amestecand cele 3 oua cu zaharul tos (100 g), pana cand obtineti o spuma galbuie. Puneti faina (45 g), esenta de vanilie (1 lingurita) si laptele. Mutati compozitia intr-o oala cu fund dublu si, pe foc mic, amestecati pana cand se ingroasa si ajunge la punctul de fierbere. Folositi un tel ca sa nu se formeze cocoloase! Intre timp, inmuiati gelatina in 3 linguri de apa rece. Cand crema a inceput sa fiarba, luati-o de pe foc si inglobati untul. In crema fierbinte, puneti si gelatina inmuiata (se va dizolva rapid). Omogenizati si lasati sa se raceasca. Cand a ajuns crema la temperatura camerei, bateti smantana pentru frisca (foarte bine racita in prealabil). Putin cate putin, inglobati frisca in crema de vanilie. Bagati crema la frigider pentru cateva ore.
Pregatiti siropul cu limoncello: puneti la fiert apa cu zaharul tos. Dupa 4-5 minute de fiert, opriti focul si lasati siropul sa sa raceasca. Amestecati-l apoi cu limoncello. Scoateti blatul de tort din forma si taiati-l in doua (nu este nici o problema ca are diametru mai mic in partea de sus). Asezati blatul inferior pe platou si insiropati-l. Puneti crema peste el (eventual cu spritul pentru a fi siguri ca aveti grosime uniforma), apoi capsune taiate. Puneti inca un strat de crema si al doilea blat. Insiropati-l si imbracati tortul in crema ramasa. Bagati in frigider pentru macar o ora.
Bateti praful de frisca cu laptele (150 ml) rece, dupa care incorporati cele 30 g zahar pudra. Ornati tortul cu frisca si capsune intregi si bucati. Pastrati tortul la rece pana in momentul servirii.
In sectiune, tortul arata asa. Mie, una, mi-a placut cum se vede combinatia alb-rosu (fara nicio conotatie sportiva :P)…
Calorii: 198 kcal / 100 g.
Ce frumos arata, si blatul pare asa umed si delicios! O minunatie, ce mai!!