Ori de cate ori vreti sa pregatiti, fara prea multa bataie de cap, o masa pentru mai multe persoane sau, pur si simplu, vreti sa va asigurati ca in urmatoarele 2-3 zile nu mai este nevoie sa trebaluiti prin bucatarie, aveti la indemana solutia prepararii unui pui intreg la cuptor. Nu trebuie decat sa ungeti puiul cu miresmele necesare, sa mai aruncati cate ceva pe langa el prin tava si sa-l bagati la cuptor. “Uitati” apoi de el pana cand se patrunde si se rumeneste frumos si gata! Aveti o delicioasa friptura pe care o puteti asorta cu garnitura preferata. Iar ceea ce ramane poate fi luat ca atare la serviciu, poate servi ca umplutura pentru un sandwich gustos ori ca ingredient pentru diferite salate (gen Salata cu pui, andive, rodie & dressing cu mustar si miere, Salata cu pui si lipie coapta, Salata cu pui, rosii si dressing cu miere si mustar ori Salata Cobb).
Fata de variantele anterioare de pui intreg la cuptor (le gasiti AICI), cea de astazi presupune un amestec de portocala (coaja si suc), usturoi si ierburi de Provence. O adiere subtila vine si de la boiaua iute afumata, in timp ce siropul de agave confera o irezistibila dulceata. Ca tot am pomenit de sirop de agave, il puteti inlocui teoretic cu miere, doar ca exista multe pareri ca mierea ar deveni toxica de la o anumita temperatura incolo :(.
Ingrediente (pentru 6-8 portii):
– pui intreg 1 buc. (2 kg)
– usturoi 5 catei mari (20 g)
– ierburi de Provence 1 lingura
– sirop de agave 50 ml
– portocala 2 buc.
– boia afumata 1/2 lingura
– ulei 1 lingura
– sare, piper macinat
Spalati puiul si stergeti-l de apa cu servete de hartie. Asezati-l intr-o tava si bagati in interiorul lui 3 catei de usturoi, taiati in sferturi. Ceilalti 2 catei, taiati-i in jumatate si frecati cu ei exteriorul puiului, dupa care puneti-i in tava. Dati puiul cu sare, piper macinat si boia iute. Radeti peste pui si coaja de la una din portocale. Stoarceti portocalele si turnati incetisor sucul peste pui. Stropiti puiul cu siropul de agave si presarati ierburile de Provence. Acoperiti-l cu o folie de aluminiu si lasati-l circa o ora, timp in care aromele sa intre in carne. Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Bagati puiul acoperit in cuptor si lasati-l cam o ora – o ora si un sfert. Indepartati folia si stropiti puiul cu ulei. Bagati-l iar in cuptor si lasati-l aproximativ o ora sau pana cand se rumeneste frumos.
Scoateti puiul din cuptor, tineti-l acoperit pentru 10 minute, dupa care taiati-l dupa plac. Il puteti servi, asemenea mie, cu o portie de Salata de cartofi noi cu ceapa verde si maioneza ultra-rapida.
Calorii: Depinde ce parte a puiului “atacati” :)…
Frumoasa combinatie, si culoarea de la final e perfecta!!!
@ Paula, multumesc frumos. Ca de obicei, esti foarte draguta :). Iti urez o saptamana minunata!