Postul de fata s-ar fi putut intitula, la fel de bine, “Cum sa faci maioneza in 3 minute“… Nu de alta, dar nu salata in sine – de cartofi cu ceapa (verde, caci ar fi pacat altfel) si maioneza – este cea asupra careia vreau sa va atrag atentia. Nu, nu, despre maioneza vreau sa vorbim. Pe la inceputurile acestui blog, v-am prezentat varianta mea de Maioneza light, cu iaurt, varianta oarescum clasica dat fiind ca presupune sa punem uleiul putin cate putin si sa mixam destul de mult timp. Ei bine, astazi va tentez cu o varianta moderna, ultra-rapida: maioneza facuta cu blenderul. Ati crede ca se pun toate ingredientele unele peste altele si ca, in doar unul-doua minute, maioneza este gata? Nu va ramane decat sa o potriviti de gust (sare, piper, acreala) si de densitate si sa o turnati in salata. SF? Nu.
In teorie, cica ar fi sanse minime ca maioneza sa se taie in aceasta varianta de pregatire. Totusi, trebuie sa tineti cont de cateva lucruri pentru a va asigura reusita: 1. sa folositi paharul acela inalt de la blender; 2. ingredientele sa fie la temperatura camerei (galbenusurile, mustarul si uleiul) si 3. sa controlati foarte precis miscarea blenderului. Mai exact, pana cand se formeaza emulsia nu trebuie sa miscati blenderul sus-jos. Bagati blenderul pana la fundul paharului (galbenusul si mustarul vor fi la fund, iar uleiul deasupra) si il tineti nemiscat pret de cateva zeci de secunde, pana vedeti ca incepe sa se formeze maioneza. Apoi, incepeti sa ridicati blenderul foarte usor. Si-l tot ridicati incet, timp in care stratul de maioneza creste, iar cel de ulei scade. Cand vedeti ca nu mai exista ulei la suprafata maionezei (a fost tot “inghitit”), puteti misca blenderul sus-jos, stanga-dreapta pentru a omogeniza perfect. Veti obtine o maioneza foarte densa (cam ca alea din borcan, de la magazin). Evident ca, daca doriti, o puteti “lungi” apoi cu niste iaurt bine scurs.
Ingrediente (pentru 6-8 portii):
– cartofi noi 1,5 kg
– otet de mere cu miere 2-3 linguri (dupa gust)
– ceapa verde 8 fire (130 g)
– patrunjel verde 1 legatura
Pentru maioneza:
– galbenusuri 2 buc.
– mustar de Dijon 1 lingura cu varf (40 g)
– suc de lamaie 1-2 linguri
– ulei de floarea-soarelui 150 ml
– sare, piper
Spalati cartofii noi foarte bine (eventual, frecati-i cu o perie pentru legume). Taiati-i in jumatati sau sferturi (dupa marime). Puneti-i intr-o oala, acoperiti-i cu apa rece si fierbeti-i pana cand furculita intra usor in ei. Scurgeti-i de apa si puneti-i intr-un bol. Turnati peste ei otetul si amestecati. Lasati-i sa se raceasca. Pregatiti in acest timp maioneza, punand in paharul blenderului galbenusurile, mustarul si uleiul (in aceasta ordine). Procedati dupa indicatiile de mai sus pentru a obtine o maioneza densa. Amestecati-o cu 2-3 linguri de apa calda, pentru a o face mai fluida, ca un sos mai gros. Potriviti-o de sare si piper, puneti sucul de lamaie. Turnati maioneza peste cartofi, adaugati si ceapa verde (rondele) si patrunjelul (maruntit) si amestecati foarte bine.
Serviti salata imediat, de sine statatoare sau pe post de garnitura (la o friptura de pui, de pilda).
Calorii: 156 kcal / 100 g.
Hmmm! Merita incercata aceasta maioneza rapida.