Cambula la tigaie & couscous cu rosii si ghimbir

Reteta de peste (cambula) pane & garnitura de couscous cu rosii si ghimbir

Tot butonand eu telecomanda saptamanile trecute, am nimerit peste una din emisiunile Nigellei, unde mi-a atras atentia un couscous cu rosii, ghimbir, ceapa si usturoi, pregatit drept garnitura pentru niste fileuri de somon la gratar. Combinatia mi s-a parut interesanta si, cu proxima ocazie, am incercat-o, dar nu pentru somon (care, in paranteza fie spus, a ajuns la cote ametitoare ca pret), ci pentru niste fileuri de cambula. A fost prima data cand am incercat acest peste din familia pestilor plati si mi-a placut (ca gust si ca textura).

Pentru a pastra lucrurile cat mai simple, am dat pestele cu faina, pudrat in prealabil cu un pic de usturoi granule, sare si piper macinat. Pentru un plus de gust, am prajit insa fileurile intr-un amestec de unt si ulei. Cat despre couscous, a iesit tare bun, combinandu-se de minune aroma ghimbirului cu usturoiul si lamaia. Prospetimea a venit de la rosiile cherry (ma rog, puteti pune si niste rosii romanesti taiate feliute), ceapa rosie si patrunjelul verde. Daca va place gustul frunzelor de coriandru, puteti pune in loc de patrunjel. Si in varianta mai “cuminte”, cu patrunjel, couscousul a iesit asa de bun incat mergea si mancat simplu, nu pe post de garnitura. De retinut, asadar, pentru perioadele de regim sau post :P.

Ingrediente (pentru 4 portii):
– file cambula 500 g
– faina 50 g
– usturoi pudra 1 lingurita rasa
– unt (65% grasime) 30 g
– ulei de masline 3 linguri
– sare, piper macinat

Pentru couscous cu rosii si ghimbir:
– couscous 250 g
– boia dulce 1 lingurita rasa
– ghimbir proaspat 2 cm
– ceapa rosie 1 buc. (60 g)
– sucul de la o lamaie
– usturoi 1 catel
– rosii cherry 300 g
– patrunjel verde 1 legatura mica
– ulei de masline extravirgin 1 lingura
– sare, piper macinat

Reteta de peste (cambula) pane & garnitura de couscous cu rosii si ghimbir

Incepeti prin a prepara couscousul: amestecati grauntele, intr-un bol mare, cu boiaua, ghimbirul maruntit si un pic de sare. Turnati 400 ml apa clocotita peste couscous, acoperiti bolul si lasati-l sa se umfle. Intr-un alt bol, mic, puneti ceapa rosie felii si usturoiul trecut prin presa. Turnati peste ele sucul de lamaie.

Reteta de peste (cambula) pane & garnitura de couscous cu rosii si ghimbirReteta de peste (cambula) pane & garnitura de couscous cu rosii si ghimbir

Pregatiti intre timp si cambula: spalati pestele si stergeti-l foarte bine de apa (prin tamponare, cu servete de hartie). Dati fileurile cu un pic de sare, piper macinat si usturoiul pudra. Puneti faina intr-o farfurie intinsa, dati prin ea fileurile asezonate si prajiti-le intr-o tigaie in care ati incins untul si cele 3 linguri de ulei. Scoateti fileurile prajite pe o farfurie tapetata cu servete de hartie (vor absorbi grasimea in exces). Intre timp, couscousul trebuie sa se fi umflat si sa fi absorbit toata apa. “Aerati-l” cu o furculita, dupa care amestecati-l cu ceapa inmuiata in suc de lamaie. Puneti si rosiile cherry (injumatatite), patrunjelul verde (maruntit) si lingura de ulei de masline extravirgin. Amestecati, gustati si potriviti de sare si de piper.

Reteta de peste (cambula) pane & garnitura de couscous cu rosii si ghimbirReteta de peste (cambula) pane & garnitura de couscous cu rosii si ghimbir

Serviti fileurile de cambula cu sferturi de lamaie si couscous.

Reteta de peste (cambula) pane & garnitura de couscous cu rosii si ghimbir

Calorii: 145 kcal / 100 g sau 601 kcal / portia.

You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “Cambula la tigaie & couscous cu rosii si ghimbir”

  1. […] • Humus • Salata de varza cu marar si otet • Couscous cu rosii si ghimbir […]

  2. Iulia says:

    Gata! Asta fac Maine dimineata! Ador cous cous. Ce faci? Nu Mai stiu nimic de tine!

  3. Dino says:

    @ Iulia, programul obisnuit la mine, cu foarte putin (spre deloc) timp disponibil :(. Altfel, suntem bine cu totii. Te pup!

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11