Tort cu mascarpone, capsune si martipan

Reteta de tort cu crema de mascarpone si frisca, capsune si martipan

De cateva saptamani, de cand au aparut capsunele prin piata, ne desfatam cu aceste minunate fructe, dulci, parfumate si suculente. Cei care trec constant pragul acestui blog stiu cat de mult imi plac, dovada stand numeroasele retete de prajituri, inghetate si torturi cu capsune postate (le gasiti AICI). Ei bine, cum imi place mereu sa experimentez noi combinatii si retete, astazi va propun un tort in care parfumatele capsune sunt insotite de mascarpone matasos, iar totul e acoperit cu un strat de martipan delicios.

Blatul este unul simplu (Genoise), insiropat cu o adiere de kirsch. Intre cele doua straturi de blat, avem doua straturi de crema, separate printr-un strat consistent de capsune. Pentru ca martipanul sa se “aseze” pe tort, imbracam in prealabil intr-o crema fina din unt, imbogatita cu un pic de ciocolata alba. In ceea ce priveste prepararea, e drept ca este ceva mai anevoioasa, cu mai multe etape si timpi de asteptare. Rezultatul final merita insa efortul!

Ingrediente (pentru 10 portii):
Pentru blatul genoise:
– oua 4 buc.
– zahar tos 110 g
– faina 110 g
– unt (80% grasime) 40 g

Pentru siropul cu kirsch:
– zahar tos 50 g
– apa 50 ml
– kirsch 50 ml

Pentru crema de mascarpone:
– mascarpone 300 g
– smantana neindulcita pentru frisca 200 ml
– zahar pudra 70 g
– gelatina 2 foi
– esenta de vanilie 1 lingurita
+ capsune proaspete 300 g

Pentru crema de unt:
– unt (80% grasime) 80 g !!! la temperatura camerei
– ou 1 buc.
– zahar tos 40 g
– ciocolata alba 10 g
– kirsch 1 lingurita

Pentru decor:
– martipan 350 g

Reteta de tort cu crema de mascarpone si frisca, capsune si martipan

Pentru blatul de tort: incingeti cuptorul la 180 grade Celsius, ungeti cu un pic de unt si tapetati cu faina o forma de tort de 26 cm. Bateti cele 4 oua cu zaharul tos (110 g) pe baie de abur, pana cand obtineti o spuma densa si destul de batoasa (daca aveti termometru de bucatarie, amestecul trebuie sa ajunga la 37 grade). Luati castronul din baia de abur si mixati, tot la turatie maxima, vreo 3-4 minute sau pana cand amestecul se raceste de tot. Puneti faina cernuta in ploaie, amestecand cu o spatula. Topiti untul si inglobati-l in fir subtire, amestecand usor pe verticala. Turnati aluatul in forma si bagati in cuptorul incins pentru 18-20 de minute (sau pana cand blatul trece testul scobitorii). Lasati blatul sa se raceasca inainte de a-l scoate din forma si a-l taia in doua.

Reteta de tort cu crema de mascarpone si frisca, capsune si martipanReteta de tort cu crema de mascarpone si frisca, capsune si martipan

Pentru siropul cu kirsch: puneti apa cu zaharul la fiert. Dupa 3-4 minute, cand s-a format un sirop, opriti focul si lasati sa se raceasca. Adaugati kirschul. Pentru crema de mascarpone: puneti foile de gelatina la inmuiat in apa rece, mixati mascarponele cu zaharul pudra. Bateti smantana rece timp de 3 minute (pana se formeaza frisca). Inglobati, treptat, frisca in mascarponele indulcit. Puneti si esenta de vanilie. Dizolvati gelatina in baie de abur si turnati-o in crema. Omogenizati foarte bine si bagati in frigider pentru circa o ora.

Reteta de tort cu crema de mascarpone si frisca, capsune si martipanReteta de tort cu crema de mascarpone si frisca, capsune si martipan

Pentru montarea tortului, asezati un blat pe platou sau carton si insiropati-l. Puneti jumatate de crema peste el. Asezati capsunele, taiate bucati, apoi restul de crema. Puneti al doilea blat si insiropati-l. Bagati tortul la frigider cat timp pregatiti crema de unt.

Reteta de tort cu crema de mascarpone si frisca, capsune si martipanReteta de tort cu crema de mascarpone si frisca, capsune si martipan

Pentru crema de unt: bateti oul cu zaharul tos (40 g), tot in baie de abur. La fel ca la blat, trebuie mixat pana obtineti o spuma. Intr-un bol, mixati untul la temperatura camerei, dupa care inglobati spuma de ou. Topiti ciocolata alba (la microunde) si puneti-o in crema, impreuna cu lingurita de kirsch. La final, trebuie sa aveti o crema omogena si fina.

Reteta de tort cu crema de mascarpone si frisca, capsune si martipanReteta de tort cu crema de mascarpone si frisca, capsune si martipan

Imbracati tortul in crema de unt. Bagati tortul in frigider si lasati-l cel putin o ora. “Framantati” martipanul in maini pana se inmoaie. Intindeti-l in foaie, pe blatul de lucru presarat cu putin zahar pudra. Cu ajutorul sucitorului, asezati foaia de martipan peste tort. Presati usor ca sa adere pe tort. Indepartati excesul de martipan si nivelati.

Reteta de tort cu crema de mascarpone si frisca, capsune si martipanReteta de tort cu crema de mascarpone si frisca, capsune si martipan

Din martipanul ramas, puteti face decoratiuni dupa inspiratie si chef. Pastrati tortul la rece pana in momentul servirii.

Reteta de tort cu crema de mascarpone si frisca, capsune si martipan

Iata cum arata si in sectiune tortul nostru… Mie, una, imi place le nebunie culoarea galbuie a blatului, obtinuta doar prin folosirea oualor de curte :).

Reteta de tort cu crema de mascarpone si frisca, capsune si martipan

Calorii: 338 kcal / 100 g sau 638 kcal / portia.

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Tort cu mascarpone, capsune si martipan”

  1. […] prea mult, mi-am zis sa profit cat se poate de aceste fructe minunate si, chiar daca facusem recent Tortul cu mascarpone, capsune si martipan, am pornit sa mai fac un tort. Un tort incropit as putea spune, in conditiile in care l-am facut […]

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11