Pui cipriot à la Jamie Oliver

Reteta pui cipriot à la Jamie Oliver - pui umplut cu feta, rosii uscate si ierburi, acompaniat de pita cu oregano

V-am vorbit ieri de o salata dulce, picanta si acrisoara de varza alba cu ceapa, lamaie si ierburi, salata vazuta intr-una din emisiunile lui Jamie Oliver. Desi merge, dupa mine, cu o multime de preparate, de la snitele la fripturi la gratar sau la cuptor, ea era asociata de cunoscutul bucatar cu pui cipriot. Este vorba de piept de pui, dezosat, dar cu piele, umplut cu un amestec de branza feta, rosii uscate, coaja de lamaie, usturoi si ierburi (rozmarin, busuioc si patrunjel), rumenit in tigaie si “aruncat” apoi in cuptor pentru a se patrunde. Interesanta si apetisanta combinatie, nu? Mai ales ca puiul era acompaniat de un fel de lipii, stropite cu ulei de masline si parfumate cu oregano.

Ei bine, daca la capitolul pui, am reusit sa respect in mare parte cerintele lui Jamie, la partea cu lipiile am improvizat. Sa o luam pe rand. La umplutura pentru pui, am pus usturoi verde in loc de catei si am fost nevoita sa pun busuioc uscat in loc de proaspat. Asta dupa ce am dezosat pieptii de pui, dat fiind ca la noi nu se gaseste piept de pui fara oase, dar cu piele. Apoi, neavand pitele de care vorbea Jamie, am recurs la o “smecherie”: am folosit blat de pizza. Da, din acela de-a gata, din magazin. Stropit cu ulei de masline si presarat cu oregano, un praf de sare si de piper, “infofolit” apoi in hartie de copt umezita si bagat in cuptorul incins, blatul a devenit crocant la exterior si pufos in interios. Adica, o bunatate :). Ma rog, daca aveti timp si chef, puteti pregati voi pita (gasiti pe net destule instructiuni despre cum se fac pitele cipriote).

Ingrediente (pentru 4 portii):
Pentru puiul umplut:
– piept de pui dezosat, cu piele 3 buc. (1,2 kg)
– branza feta 150 g
– rosii uscate 6 buc. (60 g)
– usturoi verde 6 fire (25 g)
– rozmarin verde 3 fire
– busuioc uscat 1/2 lingura (ideal, proaspat, 4-5 fire)
– patrunjel verde 1 legatura mica
– ulei de masline 2 linguri
– coaja de la 1 lamaie
– sare, piper macinat

Pentru “pite”:
– blat pizza 3 buc. mici (250 g)
– usturoi 2 catei mari (10 g)
– oregano uscat 1/2 lingurita
– ulei de masline 3 linguri
– sare, piper macinat

Reteta pui cipriot à la Jamie Oliver - pui umplut cu feta, rosii uscate si ierburi, acompaniat de pita cu oregano

Dezosati pieptii de pui, dati-i cu sare si cu piper macinat, incingeti cuptorul la 190 grade Celsius. Pe un tocator mare, puneti branza feta, rosiile uscate, usturoiul verde, rozmarinul, busuiocul, patrunjelul si coaja de lamaie. Maruntiti cu un cutit, amestecand componentele in acelasi timp. Luati cate un piept de pui si executati in el taieturi pentru a-l “deschide” ca pe o carte. Puneti o treime din umplutura si impachetati (folositi scobitori pentru a fi siguri ca umplutura nu iese). Procedati la fel cu restul de piept de pui si de umplutura.

Reteta pui cipriot à la Jamie Oliver - pui umplut cu feta, rosii uscate si ierburi, acompaniat de pita cu oreganoReteta pui cipriot à la Jamie Oliver - pui umplut cu feta, rosii uscate si ierburi, acompaniat de pita cu oregano

Incingeti, pe foc mediu, 2 linguri de ulei de masline intr-o cratita care poate fi bagata la cuptor. Puneti pieptii de pui cu pielea in jos. Acoperiti-i cu o bucata de hartie de copt mototolita in maini si udata cu apa (aceasta va face nu doar sa nu improscati toata bucataria cu ulei, dar va si pastra pieptii de pui suculenti). Cand s-au rumenit pe o parte, intoarceti pieptii de pui, iar peste hartie puneti si un capac, un pic mai mic ca dimensiune (va sta pe pieptii de pui si ii va presa un pic). Intre timp, pregatiti “pitele”: luati o alta hartie de copt, mototoliti-o si udati-o. Asezati pe ea, unul peste altul, blaturile de pizza, stropite cu ulei de masline, date cu oregano, usturoi trecut prin presa, un pic de sare si de piper macinat. Impachetati-le bine si bagati-le in cuptor, intr-o tava de aragaz, la nivelul din mijloc. Deasupra, pe raftul superior, puneti puiul rumenit, cu tot cu hartia care l-a acoperit. Lasati vreo 10 minute, dupa care indepartati hartia si mai lasati 5 minute.

Reteta pui cipriot à la Jamie Oliver - pui umplut cu feta, rosii uscate si ierburi, acompaniat de pita cu oreganoReteta pui cipriot à la Jamie Oliver - pui umplut cu feta, rosii uscate si ierburi, acompaniat de pita cu oregano

Opriti focul, scoateti pieptii umpluti pe un tocator mare si acoperiti-i cu hartia de copt. Lasati-i cam 10 minute, dupa care indepartati scobitorile si taiati-i bucati. Scoateti si pitele din hartie si taiati-le in sferturi. Serviti puiul cu bucati de pita si Salata de varza, ceapa si ierburi.

Reteta pui cipriot à la Jamie Oliver - pui umplut cu feta, rosii uscate si ierburi, acompaniat de pita cu oregano

Calorii: 305 kcal / 100 g (puiul si “pitele”, fara salata).

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Pui cipriot à la Jamie Oliver”

  1. philipp says:

    In reteta originala Jamie nu baga puiul la cuptor….sent face foarte bine si la tigaie daca lasi focul mic..

  2. Dino says:

    @ Philipp, intr-adevar, la Jamie era facut doar in tigaie. Mie mi-a fost un pic teama ca nu se va patrunde puiul si de aceea l-am pus un pic si in cuptor. Poti proceda dupa cum crezi tu ca este mai bine :).

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11