Inainte de a va ura un Paste linistit si fericit, precum si multa sanatate, ca-i mai buna decat toate, va mai tentez cu un desert tocmai bun pentru a intampina cum se cuvine marea sarbatoare: cupcakes cu ciocolata si mascarpone. Ornate sub forma unor cuiburi cu oua, caci sarbatorim Pastele doar :). Daca deja v-ati facut “norma” la dulciurile pentru Paste, cu pasca si cozonac, puteti sa pregatiti aceste delicioase “torturi in ceasca” (cum ar veni, mot-a-mot, “cupcakes”) si mai incolo, cand aveti un pic de ragaz. Nu de alta, dar combinatia ciocolata-mascarpone este extraordinara, iar aspectul este si el de milioane. Nu mai spun ca, daca aveti copii, cu siguranta vor fi incantati sa devoreze cuiburile in care troneaza oua de ciocolata, cu sau fara glazura de zahar.
Singura etapa mai dificila in pregatirea acestor cupcakes priveste decorarea. Eu m-am chinuit ceva sa imit impletitura aceea de la cuiburile de pasare, dar in lipsa unui dui potrivit nu mi-a iesit chiar cum as fi vrut. De altfel, dupa numeroase incercari, am sfarsit prin a pune crema cu punga (intepata, cat sa iasa un firicel de crema). Ma rog, sunt convinsa ca veti gasi voi solutii mai bune. Si, daca nu, puteti pune crema si normal, cu un dui stea. La cat de bune sunt aceste cupcakes vor disparea, oricum, foarte repede. Pe verificate :D.
Ingrediente (pentru 8 buc.):
Pentru aluatul cu ciocolata:
– faina 125 g
– unt (80% grasime) 80 g !! la temperatura camerei
– zahar tos 70 g
– oua 2 buc.
– ciocolata neagra 75 g
– lapte 60 ml
– praf de copt 1/2 pliculet
Pentru crema de mascarpone si ciocolata:
– unt (80% grasime) 15 g !! la temperatura camerei
– ciocolata neagra 85 g
– zahar pudra 40 g
– mascarpone 60 g !! adus la temperatura camerei
+ oua mici de ciocolata, cu sau fara glazura, pentru decor
Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Pentru aluatul de cupcakes cu ciocolata, topiti cele 75 g de ciocolata neagra in baie de aburi. Mixati untul (80 g) la temperatura camerei cu zaharul tos (70 g), pana cand zaharul se topeste si obtineti ca o spuma. Adaugati, unul cate unul, ouale. Incorporati treptat ciocolata topita in amestecul de unt si oua.
Cerneti faina intr-un castron si amestecati-o cu praful de copt. Puneti faina, treptat, in aluat. Amestecand in continuare, cu o spatula, puneti si laptele. Distribuiti aluatul in formele de hartie pentru briose, asezate in prealabil in tava de briose. Bagati in cuptor si lasati 20-25 de minute sau pana cand cupcake-urile trec testul scobitorii. Lasati-le sa se raceasca total si scoateti-le din tava, pe un grilaj.
Pentru crema de mascarpone si ciocolata: topiti ciocolata neagra in baie de abur si lasati-o sa ajunga la temperatura camerei. Mixati untul (15 g) cu zaharul pudra. Amestecati spuma de unt cu ciocolata topita. Adaugati apoi mascarponele. Pentru a obtine o crema omogena, important este ca toate componentele sa aiba aceeasi temperatura (sa nu fie, de pilda, mascarponele de la frigider si ciocolata calda)!
Cu crema rezultata, ornati imediat cupcake-urile (daca o bagati in frigider, crema se intareste si nu mai iese prin dui). Serviti imediat cupcake-urile. Daca va mai raman, le puteti pastra cam doua zile in frigider, dar va trebui sa le scoateti din frigider cam cu 30-40 de minute inainte de a le servi (pentru ca crema sa-si recapete cremozitatea).
Calorii: 360 kcal / buc. (fara ouale din ciocolata!).