Muschi de porc cu arpagic si caise

Chiar daca traditia cere ca de Paste sa se manance friptura de miel, sunt destui cei care nu se prea dau in vant dupa gustul si mirosul carnii de miel, oaie, etc. Le ramane fie sa incerce o pastrama de oaie pregatita in stil arabesc (condimentele folosite, credeti-ma, taie orice miros specific, iar gustul devine minunat), fie sa puna pe masa de sarbatoare si mai traditionalul porc. Nu ma refer la o ceafa la gratar, ci la o friptura mai deosebita, demna sa stea pe masa de Paste, alaturi de oua rosii si alte bunatati. Va invit, asadar, sa incercati un muschi de porc parfumat cu seminte de fenicul, boabe de coriandru si coaja de portocale, insotit de un alai savuros de arpagic si caise deshidratate. Suna bine, nu-i asa?

Reteta apartine Marthei Stewart si va garantez ca va va cuceri prin combinatia de gusturi si texturi. Daca nu mai gasiti arpagic, puteti pune esalota (acum doua zile era, de pilda, in Metro) sau ceapa normala, de mai mici dimensiuni (taiata in sferturi). Daca mergeti pe varianta arpagicului, dupa cum v-am spus si la Stufatul de iepure, trebuie sa-l opariti inainte de a-l curata (pentru ca foile subtiri sa se inmoaie si sa le puteti indeparta mai usor). Friptura poate fi pregatita chiar si cu o zi inainte, urmand doar sa o incalziti inainte de a o servi.

Ingrediente (pentru 2-3 portii):
– muschi de porc 600 g
– arpagic 300 g
– caise deshidratate 80 g
– ulei de masline 2 linguri
– coriandru boabe macinate 1/2 lingurita
– seminte de fenicul 1/2 lingurita
– vin alb sec 75 ml
– supa de carne 125 ml
– otet din vin rosu 1 lingura
– coaja de la o portocala
– sare, piper macinat

Friptura din muschi de porc cu arpagic (ceapa) si caise

Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius. Opariti arpagicul si curatati-l. Spalati muschiul de porc, stergeti-l de apa (prin tamponare cu servete de hartie), dati-l cu sare si piper macinat, tavaliti-l prin boabele macinate de coriandru. Incingeti uleiul intr-un vas de fonta si rumeniti muschiul un pic pe toate partile.

Friptura din muschi de porc cu arpagic (ceapa) si caiseFriptura din muschi de porc cu arpagic (ceapa) si caise

Scoateti-l pe o farfurie si, in acelasi vas, puneti la calit arpagicul. Lasati-l doar cateva minute, dupa care turnati vinul alb, otetul si supa de carne. Puneti inapoi in oala muschiul de porc, adaugati semintele de fenicul, caisele uscate (intregi sau injumatatite, daca sunt prea mari), precum si coaja de portocala (spalati foarte bine portocala cu apa calda si ii scoateti coaja ca si cum decojiti un mar). Aduceti la punctul de fierbere, acoperiti oala si bagati-o in cuptor. Lasati 25-30 de minute sau pana cand muschiul este patruns (daca infigeti in el o furculita, aceasta intra usor). Daca vi se pare ca este prea mult sos, indepartati capacul ultimele 10 minute.

Friptura din muschi de porc cu arpagic (ceapa) si caiseFriptura din muschi de porc cu arpagic (ceapa) si caise

Lasati friptura “sa respire” circa 10 minute inainte de a o taia felii si a o aranja pe un platou, inconjurata de arpagic si caise, stropita cu sosul format.

Friptura din muschi de porc cu arpagic (ceapa) si caise

Calorii: 175 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11