Uneori, mancarurile simple sunt si cele mai bune. Adeseori, trebuie doar un mic “twist” pentru a transforma ceva banal, precum un cartof copt, intr-un preparat delicios. Iar, in cazul de fata, nici nu dureaza mult, caci sosul cu branza albastra si smantana se pregateste in mai putin de un minut. In opinia mea, preparatul se potriveste de minune pentru o cina in timpul saptamanii, cand sunteti suficient de obositi pentru a nu mai petrece prea mult timp in bucatarie. Si merita sa puneti mai multi cartofi la copt, pentru ca merg si la mic-dejun si chiar si in pauza de pranz de la serviciu (incalziti rapid la microunde cartoful deja copt, puneti sosul deasupra si gata!).
Pentru reusita deplina a retetei, trebuie sa tineti cont de cateva lucruri. In primul rand, aveti nevoie de niste cartofi rosii sanatosi si de dimensiuni cat de cat apropiate (ca sa se patrunda in acelasi timp). Va mai trebuie o smantana proaspata grasa (macar 18% grasime) si o branza albastra buna. Cat de iute sau de pregnant sa fie gustul acesteia, voi decideti. Alegeti ce va place si nu e musai sa puneti din cele mai scumpe sortimente (gen Roquefort). Eu am pus, dupa cum se vede si in poza, o branza Bleu d’Auvergne, o branza frantuzeasca mai putin sarata si mai cremoasa decat alte surate din aceeasi categorie “albastra” (si nici nu este foarte scumpa, 6,5 lei bucata de 125 g).
Ingrediente (pentru 6 portii):
– cartofi 6 buc. mai mari (1,7 kg)
– branza Bleu d’Auvergne 125 g
– smantana proaspata 200 g
– mustar de Dijon 1 lingurita cu varf (15 g)
– arpagic verde (chives) 15 g
– ulei 2 linguri
– sare, piper macinat
Incingeti cuptorul la 190 grade. Spalati cartofii foarte bine si stergeti-i de apa. Puneti cate un cartof in mijlocul unei bucati de folie de aluminiu, dati-l cu un pic de ulei si cu sare. Impachetati bine in folie. Procedati la fel cu restul cartofilor si puneti pachetele rezultate intr-o tava. Bagati in cuptor si lasati 1 ora – 1 ora si jumatate sau pana cand se patrund cartofii (timpul variaza in functie de marimea cartofilor si de soi; sunt patrunsi atunci cand furculita intra usor in ei). Intre timp, faramitati intr-un castron branza albastra. Amestecati-o cu smantana, mustarul si putin piper macinat. Gustati si potriviti de sare, adaugati trei sferturi din arpagicul verde maruntit.
Scoateti cartofii din cuptor si, cu grija, despicati-i pe lungime un pic. Puneti deasupra din sosul cu branza si presarati inca un pic de arpagic maruntit. Serviti imediat.
Calorii: 137 kcal / 100 g sau 458 kcal / portia.