V-am promis acum cateva saptamani, cand v-am prezentat reteta de Salam de biscuiti cu lapte, oua si unt, ca voi reveni cu varianta de post a acestui indragit desert al copilariei. Si, cum promisiunile trebuie onorate, iata astazi reteta de post, cu margarina in loc de unt, cu sirop de zahar in loc de lapte si, evident, fara oua. Date fiind minusurile pomenite, pentru ca salamul nostru de biscuiti sa nu-si piarda din farmec, adaugam cateva cubulete de rahat cu aroma de fructe si cateva stafide. Culmea e ca, beneficiind de aceste “suplimente”, salamul de biscuiti de post este chiar mai bun decat cel de dulce. Lucru constatat chiar si de ai mei, care nici nu vor sa auda de post cumva :P.
Pentru a va iesi un desert cu adevarat de post, trebuie insa sa va asigurati ca si biscuitii sunt de post. Adica, cititi cu atentie ingredientele trecute pe eticheta. In rest, nimic complicat, doar sa tineti cont, la fel ca la salamul de biscuiti de dulce, ca trebuie sa stea cateva ore la frigider (ideal de pe o zi pe alta) inainte de a-l taia. Aaaa, sa nu uit, rezistati tentatiei de a pune prea mult zahar in sirop, deoarece biscuitii sunt destul de dulci si mai puneti si rahat si stafide. Din cantitatile de mai jos, mi-au iesit doua bucati mari de salam (circa 1,3 kg), asa ca ajustati cantitatile dupa dorinta.
Ingrediente:
– biscuiti populari de post 500 g
– zahar tos 150 g
– margarina 200 g
– cacao neagra 5 linguri (80 g)
– rahat 5 buc. (130 g)
– stafide 70 g
– esenta rom 1 fiola
– esenta de vanilie 1 fiola
– rom 4 linguri
+ pentru decorat, cocos ras 30 g
Puneti la fiert, intr-un ibric, 350 ml apa si zaharul tos. Lasati sa fiarba, incet, vreo 8-10 minute, pana obtineti un sirop. Intre timp, rupeti biscuitii bucatele (pentru operativitate, puteti recurge la un truc: macinati cam doua treimi, cu robotul, si rupeti in bucati mai mari restul de o treime). Amestecati biscuitii cu rahatul (taiat cubulete) si cacaoa. Cand ati obtinut siropul, topiti in el margarina. Luati de pe foc, adaugati romul si esentele de rom si de vanilie. Puneti stafidele in sirop (ca sa se umfle un pic).
Cand siropul s-a mai racit, turnati-l cu tot cu stafide peste biscuitii cu rahat. Amestecati foarte, foarte bine, pentru ca biscuitii sa se imbibe cat mai uniform cu sirop. Lasati compozitia sa se raceasca total. Presarati jumatate din cocos pe o folie alimentara si puneti (sub forma de sul) jumatate din compozitie. Dati-i forma de salam si tavaliti prin cocosul presarat. Inveliti strans in folie, avand grija sa scoateti aerul. Procedati la fel cu restul de compozitie. Bagati salamurile in frigider si lasati-le macar 6 ore inainte de a le taia felii mai groase si a le servi.
Calorii: 383 kcal / 100 g.