De pe meleagurile franceze, unde am poposit zilele trecute pentru a degusta o portie de Fougasse cu afumatura si branza, “sarim” tocmai in “coltul” estic al Mediteranei, in Liban, pentru a savura Batata Harra, un preparat vegetarian atat de bun incat ii poate cuceri chiar si pe cei mai mari mancatori de carne. Insemnand tocmai “cartofi picanti”, Batata Harra este un amestec de cartofi, ardei iute si usturoi (uneori si ceapa), parfumat cu suc de lamaie verde si o adiere de chimion si coriandru (boabe si frunze). Simplu si perfect! Mai ales in perioada de post, daca tineti post.
Altfel, daca vreti musai sa aveti si ceva carne in farfurie, acesti cartofi merg de minune sa fie serviti si drept garnitura. Va recomand sa completati Batata Harra cu Sharhat de pui (pui in sos cu usturoi, lamaie, coriandru si menta) sau, prin extensie, cu Shish taouk (frigarui arabesti de pui).
Ingrediente (pentru 4 portii):
– cartofi 1,2 kg
– ceapa 1 buc. mare (160 g)
– usturoi 6 catei mari (16 g)
– chimion macinat 1 lingurita
– coriandru boabe macinate 1 lingurita
– coriandru frunze (uscate, in cazul meu) 1 1/2 linguri
– ulei de arahide (pentru prajit cartofii) 5 linguri
– ulei de masline 2 linguri
– boia de ardei iute 1 lingurita (rasa ori cu varf, dupa cat de picant va place)
– suc de lamaie verde 1 lingura
– sare, piper macinat
Taiati cartofii curatati in cuburi potrivite ca marime. Incingeti uleiul de arahide intr-o tigaie si prajiti, in transe, cartofii. Scoateti-i pe o farfurie intinsa tapetata cu servete de hartie. Cand ati terminat de prajit cartofii, intr-o alta tigaie mai mare puneti o lingura ulei de masline si caliti putin ceapa si usturoiul presat (cat sa devina translucide). Adaugati chimionul, boabele si frunzele de coriandru, precum si boiaua de ardei iute si un pic de piper macinat.
Amestecati si puneti cartofii prajiti. Presarati un pic de sare, o lingura de ulei de masline si sucul de limeta. Amestecati iar si serviti. Sunt foarte buni calzi, dar merg si reci.
Calorii: 225 kcal / 100 g sau 590 kcal / portia.
Ce arome minunate!
Se foloseste chimion sau chimen? La noi in tara se face deseori confuzie si nu e aacelasi lucru.
Ed, chimion nu chimen. Stiu ca se confunda adesea :(. Chimion macinat se gaseste pe la magazinele arabesti si, mai nou, am gasit si prin unele piete, la tarabele cu fructe uscate, seminte, etc. O zi placuta in continuare!
Este foarte gustos