Fougasse cu afumatura si branza

Reteta de Fougasse (painici frantuzesti) cu afumatura si branza

Cine a calcat vreodata pe taramurile Frantei nu se poate sa nu se fi delectat cu fabuloasele produse frantuzesti de brutarie si patiserie. Croissantele, briosele si baghetele sunt doar cateva dintre bunatatile care ti se topesc in gura. La loc de cinste gasim, totodata, fougasse, sora frantuzeasca a focacciei. Dupa cum v-ati dat seama, deja, este un sortiment de paine, asociata in general regiunii Provence, desi este raspandita in toate regiunile Frantei. Poate include masline, branza, ansoa, dar si bucatele de bacon sau fructe uscate. La fel ca focaccia (Italia), hogaza (Spania) sau pogacsa (Ungaria), fougasse isi are radacinile in Roma antica si, in mod traditional, era folosita pentru a testa temperatura cuptorului cu lemne.

Tot in mod traditional, fougasse are forma de frunza sau de spic de grau. In prima varianta, seamana intr-o oarecare masura cu italienescul calzone, umplutura fiind “prinsa” intre foile de aluat. In ceea ce priveste ingredientele, eu am folosit niste lardons, bucatele de bacon crud-afumat, si emmentaler ras (desi, recunosc, ar fi mers mai bine niste Gruyere). In rest, aveti nevoie de o smantana foarte grasa (25% grasime) si scursa, precum si de o drojdie proaspata de buna calitate. Si, evident, de rabdare :).

Ingrediente (pentru 4 buc. / 8 portii):
– faina 600 g
– drojdie proaspata 20 g
– afumatura 200 g
– smantana (25% grasime) 250 g
– emmental ras 200 g
– cimbru uscat 1 lingurita cu varf
– ulei de masline 2 linguri
– sare 1 lingurita rasa
– piper macinat

Reteta de Fougasse (painici frantuzesti) cu afumatura si branza

Dizolvati drojdia in 3 linguri de apa calduta. Cerneti faina intr-un castron si amestecati-o cu sarea. Faceti o adancitura in centru si turnati drojdia dizolvata. Amestecati usor cu degetele, adaugand treptat o cana si jumatate de apa calduta (circa 370 ml). Puneti si uleiul de masline, mutati aluatul pe blatul de lucru presarat cu faina si framantati bine, pana cand obtineti o coca omogena si elastica (sa nu va speriati daca aluatul nu este ferm, ci destul de moale). Puneti-l intr-un castron uns cu ulei, acoperiti cu un servet curat si lasati-l sa creasca intr-un loc caldut, ferit de curenti.

Reteta de Fougasse (painici frantuzesti) cu afumatura si branzaReteta de Fougasse (painici frantuzesti) cu afumatura si branza

Intre timp, caliti “degetelele” de afumatura intr-o tigaie, fara adaos de grasime. Lasati sa se raceasca. Dupa o ora-o ora si un sfert, aluatul trebuie sa-si fi dublat cel putin volumul. Dezumflati-l usor si impartiti-l in patru.

Reteta de Fougasse (painici frantuzesti) cu afumatura si branzaReteta de Fougasse (painici frantuzesti) cu afumatura si branza

Luati una din parti, framantati-o un pic si intindeti-o sub forma unui oval pe blatul presarat cu faina (ar trebui sa aveti o grosime uniforma de circa jumatate de centimetru). Pe jumatate din foaie, intindeti un sfert din smantana si presarati un sfert din afumatura calita. Presarati si putin cimbru uscat si piper macinat. Acoperiti cu jumatatea de foaie libera, presand usor pe margini pentru a se lipi. Mutati intr-o tava tapetata cu hartie de copt si presarata cu un pic de faina si, cu varful unui cutit, faceti niste taieturi superficiale, astfel incat sa semene cu o frunza. Procedati la fel cu inca o bucata de aluat.

Reteta de Fougasse (painici frantuzesti) cu afumatura si branzaReteta de Fougasse (painici frantuzesti) cu afumatura si branza

Pentru a doua varianta, intindeti tot sub forma ovala, doar ca un pic mai alungita. Intindeti smantana si presarati baconul prajit pe intreaga suprafata (lasati doar vreo 2 cm pe margini). Dupa ce ati presarat si cimbrul si piperul, aduceti spre mijloc marginile, pentru a forma ca un spic. Puneti in tava, avand grija sa intoarceti astfel incat imbinatura sa fie la fund. Tot cu un cutit, faceti o taietura pe lungime. Procedati la fel cu a patra bucata de aluat. Acoperiti tava si lasati iar sa creasca circa 40-50 de minute.

Reteta de Fougasse (painici frantuzesti) cu afumatura si branzaReteta de Fougasse (painici frantuzesti) cu afumatura si branza

Incingeti cuptorul la 200 grade Celsius. Bagati tava in cuptor si lasati-o cam 25-30 de minute, timp in care painicile umplute cresc si se rumenesc usor. Daca vreti sa luceasca un pic, ungeti-le cu apa, cu o pensula, atat spre finalul timpului de copt, cat si imediat cum le-ati scos. Serviti-le fierbinti…

Reteta de Fougasse (painici frantuzesti) cu afumatura si branza

… pentru a va putea bucura din plin de “pufosenia” aluatului si textura cremoasa a smantanii si branzei topite. Delicios!

Reteta de Fougasse (painici frantuzesti) cu afumatura si branza

Calorii: 307 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Fougasse cu afumatura si branza”

  1. […] pe meleagurile franceze, unde am poposit zilele trecute pentru a degusta o portie de Fougasse cu afumatura si branza, “sarim” tocmai in “coltul” estic al Mediteranei, in Liban, pentru a […]

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11