Prajitura cu miere si cafea

Daca va numarati printre cei care nu concep sa-si inceapa ziua fara o ceasca (sau chiar cana :P) de cafea neagra si aburinda, atunci va va placea cu siguranta aceasta prajitura. Nu o fi ea campioana la capitolul aspect, dar va garantez ca este foarte buna, caci “mariajul” cafea-miere este unul foarte reusit. Si, la urma, urmei, daca vreti musai sa-i dati o “fata comerciala” prajiturii, cred ca ar merge sa fie imbracata in frisca. Nu de alta, dar si “ménage-ul à trois” cafea-miere-frisca se bucura de succes :). Eu nu m-am sinchisit, de data aceasta, de aspect, in conditiile in care am executat prajitura cam pe fuga, asa ca m-am multumit sa o imbrac intr-un sos dens de cafea si rom.

Fata de cunoscuta prajitura cu foi cu miere (Albinita, dupa unii, Albinuta, dupa altii), aceasta are foile mai dense. Adica, au o alta textura, mai compacta, nu de pandispan. La randul sau, crema nu este dintre cele cu unt, ci e o crema patiserie imbogatita cu o portie de cafea instant. Cu alte cuvinte, o crema un pic mai lejera, pe care eu o pregatesc, de altfel, si cand vreau sa fac eclere cu ness (cojile sunt ca la Eclerele cu ciocolata, doar ca avem o crema cu cafea, iar glazura este pe baza de zahar si cafea).

Ingrediente (pentru 12 portii):
Foile cu miere:
– faina 300 g
– unt (80% grasime) 65 g
– oua 3 buc.
– miere 100 g
– zahar vanilinat 1 pliculet
– scortisoara macinata 1 lingurita rasa
– coaja si sucul de la 1/2 lamaie
– lapte 5 linguri (75 ml)
– praf de copt 1 lingurita
– un praf de sare

Crema cu cafea:
– oua 4 buc.
– lapte 600 ml
– zahar tos 150 g
– faina de porumb (maizena) 25 g
– praf de budinca de vanilie 40 g
– cafea instant 5 g
– zahar vanilinat 1 pliculet

Glazura cu cafea si rom:
– zahar pudra 100 g
– cafea tare 4 linguri
– rom 1 lingura

Reteta de prajitura cu foi cu miere si crema de cafea, cu glazura lichida de cafea si rom

Pentru foile de prajitura cu miere: incingeti cuptorul la 180 grade Celsius si topiti untul. Intr-un bol, bateti cele 3 oua cu mierea si un praf de sare. Cand ati obtinut ca o spuma, adaugati plicul de zahar vanilinat si scortisoara macinata. Puneti si untul topit, putin cate putin, coaja rasa si sucul de la jumatate de lamaie. Cerneti faina intr-o farfurie si amestecati-o cu praful de copt. Incorporati, treptat, faina in compozitia cu oua. Puneti si cele 5 linguri de lapte, omogenizati si intindeti aluatul intr-o tava de aragaz tapetata cu hartie de copt. Bagati in cuptorul incins si lasati circa 20 de minute sau pana cand foaia trece testul scobitorii. Lasati-o sa se raceasca si taiati-o in patru fasii.

Reteta de prajitura cu foi cu miere si crema de cafea, cu glazura lichida de cafea si romReteta de prajitura cu foi cu miere si crema de cafea, cu glazura lichida de cafea si rom

Pentru crema cu cafea, bateti cele 4 oua cu zaharul tos si pliculetul de zahar vanilinat. Adaugati faina de porumb, praful de budinca si cafeaua solubila. Incorporati, treptat, mixand in continuare, laptele. Turnati compozitia intr-o oala cu fund dublu si puneti pe foc mic.

Reteta de prajitura cu foi cu miere si crema de cafea, cu glazura lichida de cafea si romReteta de prajitura cu foi cu miere si crema de cafea, cu glazura lichida de cafea si rom

Amestecand continuu, cu un tel, lasati sa ajunga la temperatura de fierbere. Trebuie sa aveti o crema omogena si potrivita ca densitate. Luati o bucata de foaie si asezati-o pe un tocator mai mare. Distribuiti peste ea o treime din crema, apoi puneti o alta foaie, iar crema si tot asa, pana ati terminat crema, iar deasupra aveti o foaie. Lasati sa se raceasca total si bagati prajitura la rece, punand peste ea un al doilea tocator si ceva un pic mai greu (atentie, nu prea greu, pentru a nu scoate de tot crema in afara!).

Reteta de prajitura cu foi cu miere si crema de cafea, cu glazura lichida de cafea si romReteta de prajitura cu foi cu miere si crema de cafea, cu glazura lichida de cafea si rom

Pentru glazura de cafea, puneti pe foc mic, intr-un ibricel, cafeaua tare si zaharul pudra. Lasati sa fiarba vreo 15 minute, timp in care se va forma un sos mai dens. Opriti focul, amestecati-l cu lingura de rom si lasati-l sa se raceasca. Dupa ce prajitura a stat la rece macar 6 ore (ideal de pe o zi pe alta), turnati glazura peste ea.

Reteta de prajitura cu foi cu miere si crema de cafea, cu glazura lichida de cafea si rom

Serviti prajitura taind-o felii. Pastrati-o la rece si acoperita cu folie.

Reteta de prajitura cu foi cu miere si crema de cafea, cu glazura lichida de cafea si rom

Calorii: 260 kcal / 100 g sau 352 kcal / portia.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11