Daca va numarati printre cei care nu concep sa-si inceapa ziua fara o ceasca (sau chiar cana :P) de cafea neagra si aburinda, atunci va va placea cu siguranta aceasta prajitura. Nu o fi ea campioana la capitolul aspect, dar va garantez ca este foarte buna, caci “mariajul” cafea-miere este unul foarte reusit. Si, la urma, urmei, daca vreti musai sa-i dati o “fata comerciala” prajiturii, cred ca ar merge sa fie imbracata in frisca. Nu de alta, dar si “ménage-ul à trois” cafea-miere-frisca se bucura de succes :). Eu nu m-am sinchisit, de data aceasta, de aspect, in conditiile in care am executat prajitura cam pe fuga, asa ca m-am multumit sa o imbrac intr-un sos dens de cafea si rom.
Fata de cunoscuta prajitura cu foi cu miere (Albinita, dupa unii, Albinuta, dupa altii), aceasta are foile mai dense. Adica, au o alta textura, mai compacta, nu de pandispan. La randul sau, crema nu este dintre cele cu unt, ci e o crema patiserie imbogatita cu o portie de cafea instant. Cu alte cuvinte, o crema un pic mai lejera, pe care eu o pregatesc, de altfel, si cand vreau sa fac eclere cu ness (cojile sunt ca la Eclerele cu ciocolata, doar ca avem o crema cu cafea, iar glazura este pe baza de zahar si cafea).
Ingrediente (pentru 12 portii):
Foile cu miere:
– faina 300 g
– unt (80% grasime) 65 g
– oua 3 buc.
– miere 100 g
– zahar vanilinat 1 pliculet
– scortisoara macinata 1 lingurita rasa
– coaja si sucul de la 1/2 lamaie
– lapte 5 linguri (75 ml)
– praf de copt 1 lingurita
– un praf de sare
Crema cu cafea:
– oua 4 buc.
– lapte 600 ml
– zahar tos 150 g
– faina de porumb (maizena) 25 g
– praf de budinca de vanilie 40 g
– cafea instant 5 g
– zahar vanilinat 1 pliculet
Glazura cu cafea si rom:
– zahar pudra 100 g
– cafea tare 4 linguri
– rom 1 lingura
Pentru foile de prajitura cu miere: incingeti cuptorul la 180 grade Celsius si topiti untul. Intr-un bol, bateti cele 3 oua cu mierea si un praf de sare. Cand ati obtinut ca o spuma, adaugati plicul de zahar vanilinat si scortisoara macinata. Puneti si untul topit, putin cate putin, coaja rasa si sucul de la jumatate de lamaie. Cerneti faina intr-o farfurie si amestecati-o cu praful de copt. Incorporati, treptat, faina in compozitia cu oua. Puneti si cele 5 linguri de lapte, omogenizati si intindeti aluatul intr-o tava de aragaz tapetata cu hartie de copt. Bagati in cuptorul incins si lasati circa 20 de minute sau pana cand foaia trece testul scobitorii. Lasati-o sa se raceasca si taiati-o in patru fasii.
Pentru crema cu cafea, bateti cele 4 oua cu zaharul tos si pliculetul de zahar vanilinat. Adaugati faina de porumb, praful de budinca si cafeaua solubila. Incorporati, treptat, mixand in continuare, laptele. Turnati compozitia intr-o oala cu fund dublu si puneti pe foc mic.
Amestecand continuu, cu un tel, lasati sa ajunga la temperatura de fierbere. Trebuie sa aveti o crema omogena si potrivita ca densitate. Luati o bucata de foaie si asezati-o pe un tocator mai mare. Distribuiti peste ea o treime din crema, apoi puneti o alta foaie, iar crema si tot asa, pana ati terminat crema, iar deasupra aveti o foaie. Lasati sa se raceasca total si bagati prajitura la rece, punand peste ea un al doilea tocator si ceva un pic mai greu (atentie, nu prea greu, pentru a nu scoate de tot crema in afara!).
Pentru glazura de cafea, puneti pe foc mic, intr-un ibricel, cafeaua tare si zaharul pudra. Lasati sa fiarba vreo 15 minute, timp in care se va forma un sos mai dens. Opriti focul, amestecati-l cu lingura de rom si lasati-l sa se raceasca. Dupa ce prajitura a stat la rece macar 6 ore (ideal de pe o zi pe alta), turnati glazura peste ea.
Serviti prajitura taind-o felii. Pastrati-o la rece si acoperita cu folie.
Calorii: 260 kcal / 100 g sau 352 kcal / portia.