Mancare de praz cu vita si chimen

Reteta de mancare de praz cu vita, morcov si chimen

La cata ploaie a cazut ieri, am simtit nevoia a ceea ce unele popoare numesc “comfort food”, adica, genul acela de mancare ce te face sa te simti mai bine, iti pune sangele in miscare si-ti insenineaza un pic ziua. Dupa o scurta evaluare a ceea ce aveam prin frigider, am dat o fuga la magazin si m-am aprovizionat cu o frumoasa bucata de carne de vita, pentru a prepara o delicioasa mancare de praz cu vita si chimen. Amintind pe undeva de gulas, preparatul contine o portie substantiala de legume, dar si un pic de orez, pentru un plus de consistenta. Se face usor, este foarte bun si merge de minune sa fie luat si la serviciu, pentru pauza de pranz.

Reteta este preluata din revista “Ioana – Secretele bucatariei”, dar ii puteti aduce, daca doriti, unele modificari. De pilda, puteti sa nu puneti orezul in mancare (il serviti separat, drept garnitura). In acest caz, reduceti un pic cantitatea de supa de vita (puneti doar 750 ml supa) si imbogatiti sosul cu un pic de smantana lichida si vreo doua linguri de mustar.

Ingrediente (pentru 6 portii):
– carne de vita 800 g
– praz 3 buc. (505 g)
– ceapa 2 buc. mari (270 g)
– morcov 2 buc. (230 g)
– usturoi 5 catei (15 g)
– orez cu bob lung 120 g
– chimen 2 lingurite
– ulei 4 linguri
– faina de porumb (maizena) 1 lingurita cu varf (10 g)
– supa de vita 1 l
– patrunjel verde 1 legatura
– sare, piper macinat

Reteta de mancare de praz cu vita, morcov si chimen

Incingeti uleiul intr-o cratita mai mare de fonta. Caliti ceapa (feliute) si adaugati carnea, taiata cuburi. Cand carnea a prins un pic de culoare, adaugati amidonul si amestecati bine. Puneti, apoi, supa de vita fierbinte si chimenul. Aduceti la punctul de fierbere, dati focul mic, acoperiti oala si lasati sa fiarba incet 1 ora – 1 ora si un sfert (sau pana cand se patrunde carnea).

Reteta de mancare de praz cu vita, morcov si chimenReteta de mancare de praz cu vita, morcov si chimen

Adaugati prazul si morcovul (rondele). Lasati sa fiarba vreo 7-8 minute, dupa care puneti orezul si usturoiul (taiat marunt). Lasati sa fiarba inca 15-20 de minute, potriviti de sare si de piper si opriti focul.

Reteta de mancare de praz cu vita, morcov si chimenReteta de mancare de praz cu vita, morcov si chimen

Serviti mancarea fierbinte, cu patrunjel verde presarat deasupra.

Reteta de mancare de praz cu vita, morcov si chimen

Calorii: 122 kcal / 100 g (sau 415 kcal / portia).

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Mancare de praz cu vita si chimen”

  1. Teobucatar says:

    Ador chimenul in mancaruri!

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11