Gustul proaspat si usor usturoiat al leurdei se potriveste de minune cu cel al iaurtului racoritor, iar, impreuna, acompaniaza perfect un peste la gratar. Acesta a fost rationamentul care a stat la baza preparatului pe care vi-l prezint astazi, un preparat foarte simplu, dar extraordinar de savuros. Plus sanatos, in conditiile in care asociem peste (preparat la gratar, deci minimum de grasime), iaurt si leurda, binecunoscuta pentru proprietatile sale de detoxifiere a organismului. Singurul lucru nu prea sanatos din farfuria de astazi sunt cartofii prajiti, dar am incercat sa ma mentin in niste limite cat de cat rezonabile, preferand varianta Cartofilor prajiti cu mai putine calorii.
Eu am apelat la somon pentru ca ne place foarte mult, dar merg si alte tipuri de peste (pastrav, dorada, etc.). Pentru a nu acoperi aroma leurdei, nu am pus prea multe mirodenii pe bucatile de peste, doar un pic de piper cu lamaie, un praf de usturoi (pudra) si cativa fulgi macinati de ardei iute. Am facut pestele la grill-ul cuptorului, dar merge si intr-o tigaie-gratar, atata timp cat vremea nu ne permite sa iesim la un gratar in aer liber.
Ingrediente (pentru 2 portii):
– somon, cotlete sau fileuri 2 buc. (500 g)
– leurda 1 legatura (40 g)
– iaurt grecesc 150 g
– ulei de masline 1 lingurita + pentru stropit pestele
– usturoi pudra 1/2 lingurita
– piper negru cu lamaie 1/2 lingurita
– fulgi de ardei iute (dupa gust)
– sare
Spalati cotletele de somon si stergeti-le bine de apa (prin tamponare cu servete de hartie). Stropiti-le cu un pic de ulei de masline, dati-le pe ambele parti cu usturoi pudra, fulgi de ardei si piper negru cu lamaie. Asezati-le intr-o tavita din aluminiu si puneti-le sub grill. Intoarceti cu grija dupa circa 10 minute. Aproape de finalul timpului de prajire, puneti leurda spalata in bolul blenderului si pasati-o un pic. Adaugati iaurtul si o lingurita de ulei de masline. Pasati alte 15-20 de secunde, pana obtineti un sos omogen. Potriviti-l de sare.
Serviti somonul la gratar cu sosul de iaurt si leurda. Daca nu doriti cartofi prajiti, merg foarte bine si cartofi natur (curatati, fierti si amestecati cu un pic de unt, sare si piper).
Calorii: 197 kcal / 100 g sau 546 kcal / portia (fara garnitura de cartofi!!).