Fata de alte moduri de a prepara carnea, rulada presupune ceva mai multa bataie de cap, dar si efectul este pe masura straduintei. Sa luam, concret, reteta de fata, de rulada de pui cu umplutura de jambon crud-uscat, ciuperci calite si cascaval (afumat, dar merge si unul simplu). As fi putut foarte bine sa “trag” puiul, jambonul si ciupercile la tigaie si sa le servesc cu o felie de cascaval topit deasupra. Ar fi fost rapid si gustos. Rulada este insa nu doar gustoasa, ci si mai aspectuoasa, fiind astfel mai potrivita pentru o masa cu musafiri ceva mai pretentiosi. In plus, prin rularea carnii in jurul umpluturii, carnea isi pastreaza suculenta si obtineti un amestec interesant de arome. Este ca o bomboana umpluta: din afara, nu-ti dai seama ce contine, dar, cand musti, descoperi cu incantare si surpriza o combinatie savuroasa.
Pentru ca rulada sa iasa cum trebuie aveti nevoie de piept de pui (merge si de curcan) fara piele si fara os, pe care sa-l subtiati prin taiere si, apoi, prin batere cu “ciocanul” de snitele. In ceea ce priveste jambonul, va recomand unul crud-uscat. Daca nu gasiti, puteti folosi bacon, dar tot crud-uscat, nu din cel fiert, cum se gaseste in general pe la noi. In fine, eu am folosit ciuperci pleurotus si consider ca textura lor este tocmai potrivita pentru acest preparat, dar puteti pune, la o adica, si champignon. Un ultimul amanunt, reteta este adaptata din revista “Ioana – Secretele bucatariei”.
Ingrediente (pentru 6 portii):
– piept de pui dezosat si fara piele 3 jumatati (800 g)
– ciuperci Pleurotus 350 g
– jambon crud-uscat 6 felii (80 g)
– cascaval afumat 6 felii (170 g)
– ulei 4 linguri
– supa de pui 400 ml
– sare, piper macinat
Spalati ciupercile, stergeti-le foarte bine de apa (prin tamponare cu servete de hartie) si taiati-le fasii. Incingeti, intr-o tigaie, o lingura de ulei si caliti ciupercile. Dati-le cu un praf de sare si cu putin piper macinat. Luati un piept de pui, asezati-l pe un tocator mare si taiati-l astfel incat sa-l “deschideti” ca pe o carte. Acoperiti-l cu o folie alimentara si bateti-l foarte bine, pana cand il subtiati si ajunge la o grosime uniforma de circa jumatate de centimetru (folia are rolul de a impiedica stropirea bucatariei :)). Dati-l cu un pic de piper macinat si puneti pe el doua felii subtiri de jambon, doua felii de cascaval si o treime din ciupercile calite. Rulati strans (pe latura cea mare) si legati cu ata de bucatarie. Procedati la fel cu celelalte doua jumatati de piept de pui.
Incingeti apoi cele 3 linguri de ulei ramase intr-o cratita nonaderenta suficient de mare pentru a incapea ruladele. Rumeniti ruladele pe toate partile, dupa care turnati supa de pui fierbinte. Lasati sa fiarba, pe foc mic, cam 15 minute, avand grija sa intoarceti ruladele din cand in cand. Serviti imediat, taind ruladele felii, impreuna cu o garnitura de legume sotate in putin unt. Daca vreti sa fie mai rapid, puteti folosi, asemenea mie, un amestec de legume congelate (cartofi, zucchini, porumb, ardei gras rosu si fasole galbena).
Calorii: 254 kcal / 100 g (sau 421 kcal / portia, fara garnitura!!).
[…] si alte propuneri de rulade: Rulada de pui cu branza albastra si nuci pecan, invelita in jambon, Rulada de pui cu jambon, ciuperci si cascaval, Rulada de curcan cu bacon, muguri de pin si sos de vin sau Rulada de porc cu ricotta si rosii […]
Foarte bine arata si cu siguranta sunt delicioase.
Multumim pentru reteta