Escalop de porc cu mere si bere Guinness

Duminica trecuta, irlandezii, dar si toti ne-irlandezii iubitori de bere au sarbatorit prin cluburi si prin restaurante St. Patrick’s Day, cu multa veselie, bere si mancaruri traditionale. Recunosc, m-am lasat si eu atrasa in acest “joc”, manata fiind de placerea pentru Guinness, bere neagra, slab alcoolizata, cu un gust amarui, amintind de caramel. Si, uite asa, pe langa paharele de bere savurate intr-un club din centrul vechi (club numit chiar St. Patrick’s Day), a mers de minune, acasa, si o mancare cu bere Guinness. Primul gand a fost sa recreez Placinta irlandeza cu Guinness, dar mi-am zis, in cele din urma, sa incerc ceva nou, o combinatie de porc, mere, Guinness si mustar de Dijon. Si nu-mi pare rau deloc, fiindca a fost cu adevarat delicioasa!

Este vorba, ca sa fiu mai exacta, de escalop de porc, adica de felii subtiri de carne, batute bine, bine, pana se “rup” fibrele si carnea devine incredibil de frageda. Rumenite intr-o combinatie de unt si ulei, feliile noastre sunt imbaiate, apoi, intr-un sos dens de bere neagra. Gustul amarui al berii este contrabalansat de merele dulci si, uite asa, per total, avem un preparat surprinzator si deosebit de savuros. Inutil sa va mai spun ca toata “smecheria” preparatului consta in berea Guinness, astfel ca e obligatoriu sa nu o inlocuiti cu o alta bere.

Ingrediente (pentru 4 portii):
– muschi porc (merge si ceafa) 4 buc. (750 g)
– bere Guinness 440 ml
– mere 2 buc. (400 g)
– ceapa 1 buc. mare (120 g)
– faina 1 lingura cu varf (30 g)
– mustar de Dijon 1 lingura (30 g)
– unt (65% grasime) 40 g
– ulei 2 linguri
– sare, piper macinat

Reteta de escalop de porc cu mere, bere irlandeza Guinness si mustar de Dijon

Bateti bine, bine carnea, pe ambele parti, pana cand ajunge la o grosime de jumatate de centimetru. Dati feliile cu sare si piper macinat, apoi prin faina. Incingeti intr-o cratita untul si uleiul. Pe rand, prajiti rapid feliile de carne (doar unul-doua minute pe fiecare parte). Scoateti-le pe o farfurie si, in aceeasi cratita, puneti la calit ceapa.

Reteta de escalop de porc cu mere, bere irlandeza Guinness si mustar de DijonReteta de escalop de porc cu mere, bere irlandeza Guinness si mustar de Dijon

Cand ceapa a devent translucida, adaugati berea Guinness si mustarul de Dijon. Aduceti la punctul de fierbere, puneti carnea inapoi si lasati sa fiarba, incet, vreo 10 minute. Adaugati merele bucatele, curatate de cotor si seminte, dar nedecojite (pentru a-si pastra un pic fermitatea si a nu se inmuia foarte repede).

Reteta de escalop de porc cu mere, bere irlandeza Guinness si mustar de DijonReteta de escalop de porc cu mere, bere irlandeza Guinness si mustar de Dijon

Mai lasati sa fiarba vreo 5-7 minute, cat sa se patrunda carnea (fiind bine batuta si rumenita in prealabil, se patrunde repede), iar merele doar sa se inmoaie un pic. Gustati si potriviti de sare si de piper. Serviti imediat cu o garnitura de orez (fiert simplu, doar cu un pic de sare) si, evident, cu un pahar de Guinness.

Reteta de escalop de porc cu mere, bere irlandeza Guinness si mustar de Dijon

Calorii: 211 kcal / 100 g (sau 650 kcal / portia, fara garnitura de orez!).

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11