Din categoria “dulciurile copilariei” nu ar putea lipsi, sub nicio forma, din punctul meu de vedere, salamul de biscuiti. Este un desert ieftin si bun, care se pregateste usor si este deosebit de versatil (poate fi preparat la cald sau la rece, poate fi de post ori “de dulce”). Poate fi cu lapte sau doar cu sirop de zahar, poate presupune oua si unt sau nu. De asemenea, in functie de gust si de cheful de moment, poate include adaosuri precum rahat, stafide, miez de nuca sau nuca de cocos. Cu alte cuvinte, fiecare este liber sa-si creeze propria versiune. Aveti, insa, grija sa nu aglomerati compozitia, adica sa nu puneti din toate in acelasi timp, pentru ca se incarca gustul si cresteti si numarul, deja mare, al caloriilor.
De data aceasta, eu va propun o varianta “de dulce”, cu unt, lapte si oua, dar promit sa revin si cu o varianta de post, dat fiind ca astazi a inceput Postul Pastelui. Important este, cand vreti sa pregatiti salam de biscuiti, sa tineti cont ca trebuie sa stea la rece macar 6 ore (ideal, de pe o zi pe alta). Mai trebuie sa stiti ca din cantitatile de mai jos, am obtinut aproape 1 kg de salam de biscuiti.
Ingrediente:
– biscuiti populari sau petit beurre 400 g
– zahar tos 150 g
– unt (65% grasime) 150 g
– ou 1 buc.
– cacao neagra 4 linguri (55 g)
– esenta de rom 1 fiola
– esenta de vanilie 1 fiola
– lapte integral (3,5% grasime) 250 ml
– rom 3 linguri
– nuca de cocos 20 g (pentru invelit batoanele de salam)
Puneti intr-o craticioara, la fiert, laptele cu zaharul tos. Separat, dizolvati cacaoa in 100 ml apa rece si turnati amestecul peste lapte (aveti grija sa nu lasati cocoloase). Aduceti la punctul de fierbere, dati focul mic si lasati sa fiarba vreo 10 minute, cat sa scada si sa se ingroase un pic siropul de lapte si cacao. Luati de pe foc si adaugati untul.
Dupa ce s-a topit untul si siropul s-a racit un pic, adaugati galbenusul de ou, avand grija sa puneti albusul intr-un castron degresat si uscat. Puneti in sirop si romul si esentele (de vanilie si rom). Rupeti biscuitii cu mana sau taiati-i cu robotul. Atentie, daca ii faceti cu robotul, nu apasati butonul decat una-doua secunde, pentru ca biscuitii nu trebuie transformati in pesmet, ci trebuie sa ramana si bucati mai mari!
Turnati peste biscuitii sfaramati siropul racit. Amestecati cu o lingura, bine, bine, pentru ca biscuitii sa se imbibe uniform cu sirop. Bateti albusul de ou spuma tare si incorporati-l in masa de biscuiti. Presarati jumatate din cantitatea de nuca de cocos pe o folie alimentara, puneti jumatate din compozitie si modelati sub forma unui salam. Infasurati bine in folie si bagati la rece. Procedati la fel cu cealalta jumatate de compozitie. Daca nu va impacati cu nuca de cocos, puteti da salamul de biscuiti (dupa ce a stat la rece), prin cacao pudra!
Dupa ce sta la frigider si se intareste, desfaceti folia cu grija si taiati salamul felii de un deget grosime.
Calorii: 355 kcal / 100 g.
Iubesc salamul de biscuiti!! Asadar…vin la o portie 😉
Chiar doua pentru tine, Paula :). Si mie imi place mult de tot salamul de biscuiti si l-as face non-stop, daca nu ar fi asa bomba calorica :(.
[…] promis acum cateva saptamani, cand v-am prezentat reteta de Salam de biscuiti cu lapte, oua si unt, ca voi reveni cu varianta de post a acestui indragit desert al copilariei. Si, cum promisiunile […]