
Dupa cum v-ati dat seama din titlu, pastele pe care vi le propun astazi sunt o completare a celebrelor Spaghetti aglio, olio e peperoncino (spaghete cu usturoi, ulei de masline si ardei iute), preparat traditional italienesc, deosebit de simplu, dar extraordinar de bun. Am mancat prima data aceste paste executate de chef-ul de la restaurantul Mesogios, cu prilejul inaugurarii magazinului “La Bunataturi” (magazin pe care vi-l recomand, in alta ordine de idei, cu multa caldura, pentru ca veti gasi acolo multe, multe lucruri interesante), si le-am pregatit de atunci de mai multe ori. Sunt delicioase, sanatoase si se prepara simplu si rapid, adica sunt perfecte pentru o cina in timpul saptamanii.
In ceea ce priveste tipul de paste, eu am folosit, de data aceasta, “filei”, specialitate calabreza de paste, realizate din fasii de aluat infasurate pe andrele si uscate lent. Puteti folosi insa si spaghete, penne sau spirale. Mai important este sa utilizati un ton de buna calitate (bucati, in suc propriu, nu maruntit) si un ulei de masline pe masura (mai ales ca aceasta reteta de paste presupune o cantitate mai mare de ulei).
Ingrediente (pentru 6 portii):
– paste 500 g
– ton bucati, in suc propriu 3 cutii mari (600 g, scurs)
– usturoi 1 capatana (20 g)
– ardei iute uscat 2-3 buc. mici (in functie de cat de picant va place)
– ulei de masline extra virgin 120 ml
– sare, piper proaspat macinat
– patrunjel verde 1 legatura
Puneti mai multa apa la fiert, intr-o oala mare, cu o lingurita de sare. Cand apa clocoteste, puneti pastele si fierbeti-le timpul indicat de producator. Aproape de finalul timpului de fierbere, incingeti uleiul intr-o tigaie mare. Puneti ardeii uscati si usturoiul trecut prin presa. Dati focul mic si caliti putin (cat sa se inmoaie un pic si sa degaje arome). Aveti grija ca nu cumva sa se arda usturoiul! Adaugati tonul si amestecati.
Puneti pastele fierte si scurse de apa. Amestecati bine, asezonati si mai lasati 1-2 minute, cat sa ajunga compozitia la o temperatura uniforma. Serviti imediat, cu patrunjel verde tocat.
Calorii: 193 kcal / 100 g.