M-am trezit saptamana trecuta ca am in frigider o provizie consistenta de banane, in diferite stadii de coacere. Cum era pacat de ele sa nu le valorific si cum aveam si ceva de sarbatorit, m-am gandit la un tort. Cu banane si ciocolata, caci merg de minune impreuna. Iar cea mai potrivita idee mi s-a parut un tort din clatite. Cum ar veni, in loc sa pregatim un munte de clatite cu crema de ciocolata si banane, le montam frumusel sub forma unui tort. Un pic mai mult de munca, ce-i drept, dar mai aspectuos si adaptat ocaziei (sarbatorii noastre, adica). Pentru un gust mai pregnant de banana, am pus fructe atat in aluatul de clatite, cat si felii, printre straturile de clatite si crema. Si, pentru ca tot am pomenit de crema, este vorba de crema de ciocolata pe care eu o folosesc si la Eclerele cu ciocolata (adica, o crema patiserie imbogatita cu ciocolata neagra).
In ceea ce priveste prepararea tortului, trebuie sa luati in calcul ca aveti mai multi timpi de asteptare: sa se umfle aluatul de clatite, sa se raceasca crema, sa se “aseze” tortul dupa montare (ideal, de pe o zi pe alta). Deci, cel mai bine ar fi sa pregatiti tortul cu o zi inaintea sarbatorii. Apoi, ca de fiecare data cand este vorba de deserturi cu ciocolata, va recomand sa cautati o ciocolata neagra de buna calitate, pentru ca crema voastra si, implicit, tortul sa aiba un gust de ciocolata adevarata. Mai trebuie sa stiti ca din cantitatile de mai jos, am obtinut un tort de circa 2,4 kg (12 portii).
Daca va surade ideea unui tort din clatite, aruncati o privire si pe celelalte torturi de acest gen de pe blog: Tort din clatite cu mere si bezea si Tort din clatite cu crema de branza si portocale.
Ingrediente:
Aluat de clatite cu banane:
– oua 4 buc.
– unt 60 g
– banana (bine coapta) 170 g
– faina de grau 100 g
– zahar brun 25 g
– zahar vanilinat 1 pliculet
– lapte integral (3,5% grasime) 250 ml
– un praf de sare
Crema de ciocolata:
– oua 5 buc.
– zahar tos 180 g
– faina de porumb (maizena) 80 g
– lapte integral (3,5% grasime) 750 ml
– ciocolata neagra (80% unt de cacao) 160 g
– gelatina 1 foaie
+ banane 6 buc.
Pentru aluatul de clatite cu banane, incepeti prin a pasa foarte bine (cu blenderul) 170 g de banana foarte bine coapta. Intr-un castron inalt, bateti cu mixerul 4 oua cu un praf de sare, 25 g zahar brun si un pliculet de zahar vanilinat.
Incorporati apoi piureul de banana si 250 ml lapte. Puneti si faina de grau (100 g), amestecand foarte bine, astfel incat sa nu aveti nici un cocolos. Adaugati 55 g unt topit si puneti aluatul la rece pentru cel putin 1 ora. Chiar daca vi se pare aluatul destul de fluid, nu va speriati, deoarece se ingroasa cat sta la rece! Pentru crema de ciocolata, incalziti laptele (750 ml) si puneti la inmuiat, in apa rece, foaia de gelatina. Mixati cele 5 oua cu zaharul tos (180 g), pana cand obtineti o spuma. Incorporati faina de porumb (maizena).
Puneti, putin cate putin, din laptele cald, pana cand temperatura compozitiei se apropie de cea a laptelui. Turnati amestecul peste laptele din oala si, pe foc mic, bateti continuu cu telul pana cand se ingroasa crema si ajunge la punctul de fierbere. Opriti focul si puneti ciocolata neagra (bucati). Lasati circa 30 de secunde (sa se inmoaie un pic ciocolata) si amestecati foarte, foarte bine, pana cand se topeste total ciocolata si ati obtinut o crema omogena. Puneti separat, intr-un bol, 4 linguri de crema de ciocolata si amestecati-o cu foaia inmuiata de gelatina. Lasati ambele creme sa se raceasca total.
Pregatiti clatitele: ungeti tigaia cu untul ramas (5 g) si, cand s-a incins bine, puneti un polonic mic din aluatul de clatite, omogenizat in prealabil. Lasati cateva zeci de secunde, pana cand clatita se rumeneste usor si intorceti-o, cu grija. Scoateti clatitele pe o farfurie intinsa pe masura ce le faceti. Ar trebui sa va iasa cel putin 10 clatite din aluatul pregatit! Taiati bananele felii, eventual cu o razatoare gen Borner, pentru a taia feliile la aceeasi grosime.
Pentru montarea tortului: asezati o clatita pe un platou si distribuiti uniform pe ea circa 2 linguri de crema. Puneti apoi un strat de banana, dupa care iar o clatita, crema, clatita, crema, iar banana. Reluati etapele, avand grija sa apasati usor straturile, pentru a se “aseza”. In final, ar trebui sa aveti 3 straturi de banana si sa incheiati cu o clatita.
Imbracati tortul in crema de ciocolata in care ati pus gelatina. Tot cu crema cu gelatina, decorati tortul dupa inspiratie. Eu am mers pe o varianta foarte simpla, de data aceasta.
Acoperiti tortul cu un “clopot” si bagati-l la rece pana a doua zi, la momentul servirii.
Calorii: 198 kcal / 100 g.
woooooow….cum arata!!!! fug sa beau un pahar cu apa, ca nu mai pot de pofta 😀 pe bune, arata prea bine…e prea bun!! Felicitari!!
Multumesc mult, Paula :). Esti foarte draguta, iar cuvintele tale ma fac sa cred ca mi-am atins scopul de a-mi tenta vizitatorii. Si, intr-adevar, este si foarte bun!
Sunt mai mult decat inebunit dupa banane si tot ce este alcatuit din banate(prajituri, inghetata), insa eu persoanal nu as combina ciocolata cu bananele, chiar daca este o reteta oarecum clasica.
Eu sunt pentru vanilie, multa fanilie sau chiar menta…
Radu, bine ai venit pe blog :)! Si mie imi place banana combinata cu vanilie, dar parca merge mai bine cu ciocolata. Ma rog, stii cum se spune: de gustibus non est disputandum…
Cicolata in general face greata, ma gandesc ca portocalele ar prinde mai mult decat bine comaprativ cu cioclata.
Iti lipseste butonul replay, ar prinde bine/.
“de gustibus non est disputandum”, banuiesc ca inseamna gusturile nu se discuta, insa imi tot bat capul in ce limba e, spaniola, franceza?
Buna,reteta mi se pare ideala.Pt Daniel e totusi latina.Intradevar si spaniola are origini latine
Merge imbracat si in frisca dupa aceea?
@ Doru, merge daca vrei, desi eu, una, nu am simtit nevoia de frisca in combinatie.
wow……cred ca e super delicios..o sa fac si eu chiar astazi.