Pui intreg, la cuptor, cu ierburi si carnaciori oltenesti

Suntem la mijlocul saptamanii si-mi inchipui ca nu aveti prea mult chef de petrecut in bucatarie. Prin urmare, pentru cina va propun o friptura delicioasa de pui, la cuptor, parfumata cu ierburi de Provence (amestec de cimbru, salvie, fenicul, busuioc si flori de levantica) si insotita de o sanatoasa garnitura de legume. Iar pentru a-i multumi si pe aceia care au cumva impresia ca puiul este doar pentru regim, eu am “strajuit” biata zburatoare cu niste carnaciori. Oltenesti, ca sa fim mai exacti. Totul se pune la cuptor si se face cat va relaxati si stati de vorba cu membrii familiei, fara a necesita prea multa atentie sau parcurgerea unor etape complicate. Ca sa nu mai spun ca puteti lua din friptura de pui si din legume o portie a doua zi, pentru pauza de pranz de la serviciu :).

Evident ca puteti pune in tava doar piepti de pui (cu piele si os) sau doar pulpe (intregi sau inferioare, dupa plac). Daca mergeti insa pe varianta puiului intreg, veti constata ca aveti doua avantaje: este mai ieftin (comparativ cu situatia in care luati separat piept sau pulpe) si aveti si materia prima necesara pentru a pregati un fond, adica o supa de pui pe care sa o utilizati la prepararea altor mancaruri (in locul cuburilor concentrate). Mai precis, nu trebuie decat sa puneti la fiert, pe indelete, spinarea puiului cu o ceapa, un morcov si o bucata de telina. Supa rezultata se strecoara si poate fi pastrata foarte bine in congelator, pana cand aveti nevoie de ea.

Sa nu uit… pe blog gasiti si alte variante de pui intreg la cuptor: Pui picant cu bacon, carnaciori si salvie si Pui cu lamaie, usturoi si rozmarin.

Ingrediente:
– pui intreg fara spinare 1,6 kg
– ceapa rosie 2 buc. mari (240 g)
– ardei capia 2 buc. (270 g)
– cartofi 5 buc. (1,2 kg)
– dovlecei 2 buc. (420 g)
– ciuperci champignon mici 200 g
– usturoi 1 capatana mica (25 g)
– ulei de masline 3 linguri
– vin alb sec 100 ml
– ierburi de Provence 1 lingura cu varf
– sare, piper macinat
+ optional, carnaciori 6 buc.

Reteta de friptura de pui intreg, la cuptor, cu ierburi de Provence si carnaciori, cu garnitura de cartofi, ceapa, ciuperci si dovlecei

Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Asezati, intr-un vas mare de Jena, cartofii (curatati, spalati si taiati cuburi), ceapa rosie (curatata, spalata si taiata in sferturi), ardeii capia (curatati de cotor si seminte, spalati si taiati bucati) si usturoiul (taiati cateii in jumatate). Turnati doua linguri de ulei de masline si presarati jumatate din cantitatea de ierburi de Provence. Amestecati usor pentru ca legumele sa fie uniform unse cu ulei si ierburi. Asezati deasupra puiul intreg (spalat si sters de apa). Ungeti puiul cu restul de ulei (1 lingura), dati-l cu sare si piper macinat, presarati restul de ierburi de Provence. Turnati usor, pe langa pui, vinul alb sec.

Reteta de friptura de pui intreg, la cuptor, cu ierburi de Provence si carnaciori, cu garnitura de cartofi, ceapa, ciuperci si dovleceiReteta de friptura de pui intreg, la cuptor, cu ierburi de Provence si carnaciori, cu garnitura de cartofi, ceapa, ciuperci si dovlecei

Acoperiti vasul cu o folie de aluminiu si bagati-l in cuptor. Lasati-l 45 de minute, dupa care scoateti-l si indepartati folia. Ridicand usor puiul, puneti ciupercutele (intregi) si dovleceii (cuburi). Amestecati usor legumele. Asezati iar puiul peste ele si, daca doriti, puneti pe langa el carnaciorii (crestati). Bagati din nou in cuptor, dati focul un pic mai mare (200 grade Celsius) si mai lasati vreo 30 de minute sau pana cand puiul este bine patruns si frumos rumenit. Serviti imediat.

Reteta de friptura de pui intreg, la cuptor, cu ierburi de Provence si carnaciori, cu garnitura de cartofi, ceapa, ciuperci si dovlecei

Calorii: daca ocoliti pielea, nu aveti motive de ingrijorare…

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11