Despre kebab, diferitele sale forme, denumiri si ingrediente, v-am mai vorbit, pe scurt, cand v-am tentat cu Yogurtlu Kebab, un fel de frigarui din carne tocata, imbaiate in sos de rosii si sos de iaurt cu usturoi. Apoi, v-am propus o varianta de Iskender Kebab, cu vita, cu fasii subtiri de carne marinata, servite pe pat de lipii, tot cu un sos de rosii si cu iaurt. Astazi, completam seria kebab-urilor cu Beyti Kebab, preparat care poarta numele lui Beyti Güler, patronul si chef-ul unui celebru restaurant din Istanbul, printre clientii caruia s-au numarat, in ultimele cinci decenii, multi sefi de stat si de guvern, vedete si cunoscuti oameni de afaceri. Din 1983, restaurantul, condus in continuare in familie, functioneaza intr-o zona rezidentiala din apropierea aeroportului international Atatürk, asa ca, daca aveti drum pe acolo, nu-l ocoliti. Va garantez o experienta unica si posibilitatea de a vedea cu propriii ochi fragmente impresionante de istorie. Eu am avut ocazia nesperata sa trec pragul acestui restaurant acum mai bine de doi ani, cand am reusit sa ajung si in uimitorul bazar de condimente din Istanbul (vezi Paradisul mirodeniilor, la granita dintre doua lumi).
Revenind la kebab-ul nostru de astazi, evident ca reteta originala este bine pastrata in familia Güler, dar exista retete care sa va ajute sa va dati seama cam despre ce este vorba. In mare, avem de-a face cu frigarui din carne tocata, bine condimentate si rumenite pe gratar, invelite apoi in lipie si servite cu traditionalele sosuri de rosii si, respectiv, iaurt scurs. Fata de kebab-urile de care v-am vorbit inainte, acesta este acompaniat si de couscous sau orez. Cum vremea de-afara nu este prielnica gratarului in aer liber, eu am fost nevoita sa fac frigaruile intr-o tigaie gratar (mai ales ca nu am nici acele tepuse late, potrivite pentru frigaruile din carne tocata). Evident ca s-a pierdut ceva din farmecul kebab-ului, dar asta este. Ne-am facut pofta, cel putin pana cand s-o incalzi afara si om putea face un gratar :).
Ingrediente (pentru 4 portii):
– carne tocata 750 grame (ideal berbecut, dar merge si vita)
– ceapa 1 buc. mare (120 g)
– rosii 2 buc. mari (550 g)
– pulpa de rosii 300 g
– lipii 2 buc. mari sau 4 buc. mici (215 g)
– iaurt scurs 300 g
– galbenus 1 buc.
– coriandru macinat 2 lingurite cu varf
– chimion macinat 2 lingurite cu varf
– piper macinat 1 lingurita cu varf
– boia de ardei iute 1 lingurita cu varf
– unt 30 g
– orez cu bob lung / couscous 150 g
– sare
+ pentru servit patrunjel verde si ardei iute
Puneti carnea tocata intr-un bol si amestecati-o cu piperul, coriandrul, chimionul, boiaua de ardei iute si galbenusul de ou. Puneti si un praf de sare, amestecati foarte bine si bagati in frigider, pentru cel putin o ora. Intre timp, pregatiti sosul de rosii: incepeti prin oparirea rosiilor pentru a le putea decoji (puneti apa la fiert; cand clocoteste, puneti rosiile crestate si le lasati 2-3 minute). Lasati rosiile sa se raceasca suficient de mult pentru a le putea tine in mana si decoji. Taiati-le bucatele. Incingeti untul intr-o tigaie si caliti ceapa, taiata marunt. Cand ceapa a devenit translucida, puneti usturoiul trecut prin presa si, apoi, rosiile si pulpa de rosii. Lasati pe foc mic sa fiarba, pana cand sosul scade si se ingroasa. Potriviti-l de sare si de piper.
Modelati carnea tocata sub forma unor chiftele lunguiete, pe care rumeniti-le intr-o tigaie gratar, la grill sau, cel mai bine, pe gratarul cu carbuni. Puneti cate o chiftea in jumatate de lipie mare sau intr-o lipie mica si rulati strans.
Taiati fiecare rulou in bucati si asezati cate un rulou, circular, pe farfurie. Peste bucatile de carne in lipie puneti sosul de rosii. In centru, puneti orez fiert (simplu, doar cu putina sare). Peste orez, puneti cate o lingura de iaurt scurs. Presarati patrunjel verde tocat si serviti cu ardei iute.
Calorii: 125 kcal / 100 g (sau 678 kcal / portia).