Rosti la cuptor, cu bacon si ceapa

V-am vorbit, acum cateva luni, de rosti, fel traditional din partea nemteasca a Elvetiei, care poate fi preparat in doua variante: din cartofi cruzi sau din cartofi semi-fierti. Atunci, v-am prezentat prima varianta, in “tinuta” clasica, adica fara prea multe adaosuri, doar un pic de ceapa si rozmarin pentru parfum (vezi AICI). Astazi, va propun o a doua varianta, mai putin anevoioasa: din cartofi semi-fierti si fara prajire (ceea ce inseamna, automat, mai putina grasime si, deci, mai putine calorii). Mai precis, in loc sa se faca in tigaie, rosti-ul se baga la cuptor pentru a se usca si a se rumeni usor. Cat despre “suplimente”, acestea sunt mai numeroase acum: ceapa si, mai ales, bucatele crocante de bacon. Este o adevarata minunatie, asa ca incercati-o cu toata increderea :).

Pentru efect si gust maxime, va recomand sa cautati felii subtiri de bacon crud-uscat, deci nu fiert. Prajite in tigaie fara adaos de grasime, feliile devin crocante si delicioase. Dupa cum va spuneam si data trecuta, rosti-ul era preparat initial pentru mic-dejun si de abia mai tarziu a inceput sa fie servit si pe post de garnitura. Asadar, daca vreti sa va mentineti in “tabara” traditionala, puteti acompania rosti-ul de fata, cu ceapa si bacon, cu un ou ochi, obtinand un mic-dejun satios si savuros. Reteta este preluata din revista BBC Good Food.

Ingrediente (pentru 4 portii):
– cartofi curatati 1,1 kg
– ceapa 1 buc. mica (60 g)
– felii bacon crud-uscat 100 g
– ulei de masline 5 linguri
– unt 15 g
– sare, piper

Reteta elevetiana de cartofi - Rosti la cuptor, cu bacon si ceapa

Puneti cartofii curatati (intregi) la fiert, in apa rece. Intre timp, intr-o tigaie, prajiti feliile de bacon, fara a pune grasime. Pe masura ce se prajesc, scoateti-le pe o farfurie tapetata cu un servet de hartie (ca sa absoarba grasimea in exces). Cand apa de la cartofi a inceput sa clocoteasca, lasati cam 7-8 minute, dupa care scoateti cartofii. Lasati-i sa se raceasca suficient cat sa-i puteti tine in mana. Dati-i apoi pe razatoarea cu ochiuri mari. Pe masura ce-i radeti, turnati cate o lingura de ulei de masline peste ei pentru a nu se lipi bucatelele intre ele. Incingeti cuptorul la 200 grade Celsius.

Reteta elevetiana de cartofi - Rosti la cuptor, cu bacon si ceapaReteta elevetiana de cartofi - Rosti la cuptor, cu bacon si ceapa

Peste cartofii rasi, puneti ceapa (taiata marunt) si baconul prajit (taiat bucatele). Presarati un pic de sare (nu multa, deoarece si baconul este sarat) si macinati niste piper. Amestecati foarte bine cu o lingura. Ungeti cu unt un vas de Jena si rasturnati amestecul in el. NU tasati cartofii cu lingura! Bagati vasul in cuptor si lasati-l cam 1 ora – 1 ora si un sfert. La finalul timpului, cartofii trebuie sa fie patrunsi, iar deasupra sa se fi rumenit un pic.

Reteta elevetiana de cartofi - Rosti la cuptor, cu bacon si ceapaReteta elevetiana de cartofi - Rosti la cuptor, cu bacon si ceapa

Serviti rosti-ul pe post de garnitura, langa o friptura, sau insotit cu oua ochiuri, la mic-dejun.

Reteta elevetiana de cartofi - Rosti la cuptor, cu bacon si ceapa

Calorii: 228 kcal / 100 g (simplu, fara oua).

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11