Taietei chinezesti cu creveti si urechi de lemn

Cand sunteti infometati, dar obositi si fara chef, cand nu vreti sa petreceti prea mult timp in bucatarie, ganditi-va la bucataria asiatica. La preparatele stir-fry, mai exact, cele care se pregatesc rapid in wok. Un astfel de preparat este si cel de fata, care combina taieteii chinezesti cu ou cu creveti, ciuperci urechi de lemn si muguri de bambus. Cel mai mult dureaza in toata “povestea”, rehidratarea ciupercilor negre, dar si acest lucru se rezolva, cat va relaxati un pic, cu un pahar de vin in fata si o conversatie cu cei dragi. Si, uite asa, nici nu va dati seama cand cina este gata. Deloc banala, savuroasa si sanatoasa.

Pentru rehidratarea ciupercilor urechi de lemn, aveti nevoie de apa clocotita si vreo 30 de minute. Gasiti aceste tip de ciuperci in marile magazine, la raionul cu produse “internationale”, sau in complexul chinezesc de langa Bucuresti. Tot acolo veti gasi, cel mai probabil, sosul de peste, atat de des intalnit in bucatariile Asiei de Sud-Est. Cunoscut ca Nuoc mam in Vietnam si ca Nam pla in Thailanda, sosul este un lichid de culoare aramie si este obtinut prin fermentarea pestelui cu sare de mare. Va imaginati cam cum miroase, nu? :P. Nu-l ocoliti insa, pentru ca imprumuta preparatului un gust deosebit. In bucatariile mentionate, este folosit pe post de sare, pentru a echilibra gusturile. Asadar, atentie, cand folositi sos de peste, nu puneti sare suplimentar!

Ingrediente (pentru 4 portii):
– taietei chinezesti cu ou 300 g
– cozi de creveti 400 g
– ceapa 1 buc. mare (140 g)
– muguri de bambus 100 g
– ciuperci negre uscate 25 g
– sucul de la o lamaie
– sos chili 1/2 lingura (ajustati dupa gust)
– sos de soia 3 linguri
– sos de peste 3 linguri
– ulei de arahide 3 linguri
– ceapa verde 1 legatura
– usturoi 4-5 catei

Reteta de taietei chinezesti cu creveti, muguri de bambus si ciuperci urechi de lemn

Intr-un bol mai mare, puneti ciupercile negre si turnati apa clocotita peste ele (sa fie destul de multa apa, pentru ca absorb). Lasati-le macar 30 de minute, dupa care scurgeti-le, clatiti-le sub jet de apa si scurgeti-le iar. In paralel, puneti apa la fiert intr-o oala si fierbeti taietii conform instructiunilor. Cand sunt aproape gata, apucati-va de pregatirea propriu-zisa: incingeti uleiul intr-un wok si puneti ceapa (felii) si usturoiul (trecut prin presa). Cand ceapa a devenit translucida, adaugati mugurii de bambus si, apoi, ciupercile scurse.

Reteta de taietei chinezesti cu creveti, muguri de bambus si ciuperci urechi de lemnReteta de taietei chinezesti cu creveti, muguri de bambus si ciuperci urechi de lemn

Puneti cozile de creveti si lasati-le cam 3 minute, inainte de a amesteca si a le intoarce (dupa care mai lasati maximum 2 minute). Reamintesc ca crevetii nu trebuie sa stea pe foc prea mult, ci doar pana cand devin rozalii (daca stau prea mult, se intaresc). Puneti si taieteii fierti si scursi de apa. Amestecati usor, impreuna cu sosul de soia, sosul chili si sosul de peste, astfel incat sa aveti aceeasi temperatura in wok, iar pastele sa fie cuprinse uniform de sos. La final, inainte de a stinge focul, adaugati ceapa verde (rondele) si stropiti cu suc de lamaie.

Reteta de taietei chinezesti cu creveti, muguri de bambus si ciuperci urechi de lemnReteta de taietei chinezesti cu creveti, muguri de bambus si ciuperci urechi de lemn

Serviti preparatul imediat.

Reteta de taietei chinezesti cu creveti, muguri de bambus si ciuperci urechi de lemn

Calorii: 132 kcal / 100 g (sau 573 kcal / portia).

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11