Fie ca sarbatoriti maine Valentine’s Day, fie ca preferati neaosul Dragobete, va puteti rasfata oricand jumatatea cu un preparat special. Savuros si cu parfum de vacanta, spectaculos, dar fara sa necesite mare chinuiala. Si nici abilitati culinare deosebite, atata timp cat veti respecta indicatiile de mai jos pentru a depasi “pragurile”. Sa o luam insa treptat, ca sigur v-am bagat in ceata :P. Ce va propun eu pentru o cina romantica in doi este un pui cu ierburi de Provence in sos cremos olandez, in stilul celebrei Julia Child. Nu-i asa ca, deja, suna bine?
Cimbru, salvie, fenicul, busuioc si flori de levantica… adica, ierburi de Provence, amestec care desavarseste banalul pui, spre desfatarea papilelor voastre gustative. Apoi, vine pretentiosul si delicatul sos olandez care, in ciuda numelui sau, este unul dintre sosurile de baza ale rafinatei bucatarii frantuzesti. Am spus pretentios si delicat pentru ca sosul olandez presupune respectarea unor reguli stricte (de temperatura, in primul rand) si trebuie pregatit doar inaintea servirii. In final, sosul nostru va fi matasos si parfumat, lejer si acrisor, cu o pronuntata nuanta de prospetime, datorita patrunjelului verde incorporat. Delicios, intr-un singur cuvant!
Ingrediente (pentru 4 portii):
– pulpe inferioare de pui (ciocanele) 8 buc. (1,15 kg)
– unt (80% grasime) 100 g
– ierburi de Provence 2 1/2 lingurite
– usturoi 5 catei
– vin alb sec 175 ml
– galbenusuri 2 buc.
– suc de lamaie 1 lingura
– patrunjel verde 1 legatura mica
– sare, piper macinat
Intr-o tigaie mai mare, pe foc mediu, incingeti untul si puneti la prajit pulpele de pui (spalate, sterse de apa si date cu un pic de sare si cu piper macinat). Intoarceti ciocanelele astfel incat sa se rumeneasca pe toate partile. Presarati ierburile de Provence si adaugati cateii de usturoi necuratati. Dati focul mai mic, acoperiti tigaia si lasati puiul sa se patrunda (circa 15 minute, avand grija sa mai intoarceti ciocanelele din cand in cand). Cand sunt patrunse si frumos rumenite pulpele de pui, scoateti-le pe un platou si tineti-le la cald. Puneti in tigaie, peste untul ramas, 160 ml de vin alb sec si deglasati. Cu dosul lingurii cu ajutorul careia ati desprins de pe fundul tigaii toate “resturile” de la prajirea pulpelor, presati cateii de usturoi pentru ca miezul sa iasa din coaja. Extrageti cojile.
Intr-un bol mic, care poate fi pus in baie de abur, puneti cele 2 galbenusuri, cu un pic de sare, sucul de lamaie si vinul alb ramas (1 lingura). Mixati, la turatie maxima, pana cand obtineti o spuma. Puneti bolul in baia de abur (atentie, sa nu atinga cumva apa care clocoteste!!) si mixati in continuare, pana cand obtineti ca o maioneza. Ingrosarea sosului se petrece in doar cateva zeci de secunde, asa ca fiti foarte atenti, sa nu depasiti acest prag, deoarece galbenusurile se vor “coace”!! Incorporati treptat, mixand in continuu, sosul din tigaie. Puneti atat cat este necesar pentru ca sosul olandez sa fie cremos, dar fluid.
Luati bolul din baia de abur si adaugati patrunjelul tocat. Turnati sosul olandez peste ciocanelele de pui pastrate la cald. Presarati inca un pic de patrunjel proaspat si serviti imediat.
Eu am preferat sa combin puiul cu sos cremos cu niste cartofi natur.
Calorii: 328 kcal / 100 g (sau 847 kcal / portia) fara cartofi.
[…] Gordon Ramsay, la Somonul in folie cu ierburi si lamaie caramelizata, cealalta a la Julia Child, la Puiul cu ierburi de Provence si sos olandez). Asemenea sosului olandez, cel bearnez este o emulsie, continand galbenus de ou, unt (de […]