O fi bucataria belgiana recunoscuta pentru Moules-frites, preparat consumat aproape zilnic si in cantitati industriale de catre belgieni, dar mai exista si alte lucruri interesante in meniurile locale. Printre acestea se numara si andivele, transformate in supa-crema, dar si gratinate, cu sos bechamel si un strat consistent de branza. Cum Supa-crema de andive v-am prezentat-o de mult timp (si, credeti-ma, merita sa o incercati), astazi va tentez cu andive gratinate, invelite in prealabil in sunca Padurea Neagra (sunca crud-uscata si afumata).
Inainte de gratinare, andivele, curatate un pic de cotorul amarui, sunt inabusite in unt, cu putin zahar, ceea ce le confera o tenta dulceaga, cat sa balanseze amareala naturala :). Invelite apoi in sunca si imbaiate intr-un sos bechamel, andivele sunt acoperite cu un strat de branza Gruyere si sunt tinute in cuptor cat sa se topeasca branza si sa formeze o crusta rumena si apetisanta. La capitolul variatiuni, puteti inlocui sunca Padurea Neagra cu jambon si Gruyere cu mai ieftina emmentaler, dar veti pierde din gustul deosebit.
Ingrediente (pentru 4 portii):
– andive 4 buc. mari (880 g)
– sunca Padurea Neagra 8 felii (100 g)
– unt 50 g
– zahar tos 1 lingurita
– faina de porumb (Maizena) 20 g
– lapte 200 ml
– nucsoara macinata 1 lingurita
– branza Gruyere 100 g
– sare, piper
Intr-o tigaie nonaderenta, puneti 200 ml apa, lingurita de zahar tos si 30 g unt. Cand untul s-a topit si amestecul ajunge la temperatura de fierbere, puneti andivele, curatate de eventualele frunze exterioare mai ofilite si scobite de cotorul amarui. Dati focul mic, acoperiti tigaia si lasati sa fiarba incet vreo 40 de minute sau pana cand andivele s-au patruns (in functie si de marimea lor). Aveti grija ca, pe parcursul timpului, sa intoarceti usor andivele. Cand s-au patruns, opriti focul si lasati-le sa se raceasca. Incingeti cuptorul la 200 grade Celsius.
Cand s-au racit suficient pentru a le putea tine in mana, stoarceti usor andivele de zeama si puneti-le pe o farfurie, pastrand zeama. Infasurati fiecare andiva in cate 2 felii de sunca Padurea Neagra. Asezati andivele infasurate intr-un vas de Jena potrivit ca marime. Scoateti zeama ramasa intr-un pahar si, in aceeasi tigaie, pregatiti sosul bechamel: topiti restul de unt (20 g) si puneti faina de porumb. Amestecati usor cu o lingura, pana cand faina este incorporata in untul topit. Mai lasati unul-doua minute, pe foc mic, pentru ca faina sa se “prajeasca”. Atentie, nu trebuie sa se coloreze! Amestecand in continuare cu o spatula din lemn, turnati treptat laptele incalzit si, apoi, zeama pusa deoparte. Amestecati continuu pana cand sosul ajunge sa fiarba. La final, trebuie sa aveti un sos omogen, fara cocoloase si potrivit ca densitate. Daca, din nefericire, vi s-au format cocoloase, dati sosul prin sita. Potriviti sosul bechamel de sare si piper, adaugati nucsoara rasa.
Turnati sosul bechamel peste andivele infasurate. Puneti deasupra branza Gruyere rasa. Bagati in cuptorul incins si lasati vreo 20-25 de minute, pana cand se formeaza deasupra crusta din branza. Daca vreti sa fie mai rumene, pune-ti andivele pentru 2-3 minute la grill.
Scoateti din cuptor si serviti imediat, cu o felie de paine pe vatra.
Calorii: 143 kcal / 100 g (sau 362 kcal / portia).
faina de porumb?