Spaghete stil carbonara – varianta cu ceapa si smantana

Spaghete stil carbonara - reteta de paste cu afumatura, ceapa, smantana si parmezan

Zilele trecute, mi s-a facut pofta de paste. As fi mancat niste Spaghetti alla carbonara, dar nu aveam pancetta, acel tip de bacon italienesc, de obicei neafumat si destul de piperat (la propriu, dar si la figurat, daca ne uitam la pret). Prin urmare, am mers pe o adaptare a celebrelor paste originare din zona de centru-vest a Italiei, folosind niste kaiser si adaugand ceapa si smantana. De obicei, in varianta originala, preparatul contine doar paste (spaghete, de obicei, dar si fettuccine sau rigatoni), pancetta si un sos pe baza de galbenus de ou si branza (parmezan sau pecorino). Adica, pastele carbonara italienesti nu contin smantana, ceapa ori usturoi si nici mazare sau alte legume (broccoli, ciuperci, etc.). Secretul reusitei acestui preparat sta in sosul din galbenus de ou si branza: trebuie pus la temperatura potrivita, astfel incat sa-si schimbe consistenta (sa devina cremos), dar sa nu se coaguleze ouale.

Mai multe detalii despre Spaghetti alla carbonara, am sa precizez cand voi prezenta reteta. Acum, revenind la reteta de astazi, spaghetele pe care vi le propun seamana, intr-o oarecare masura, cu Pastele cu sunca afumata, smantana si ceapa. Diferenta consta, pe de o parte, in inlocuirea suncii afumate cu kaizer, iar pe de alta parte, sosul este mai bogat si mai cremos datorita galbenuselor. Pentru a va reusi sosul cu galbenus, smantana si branza, este importanta sincronizarea, adica sa calculati astfel incat pastele sa fie fierte atunci cand sunt calite ceapa si kaizerul.

Ingrediente (pentru 6 portii):
– spaghete 500 g
– kaizer 300 g
– ceapa 2 buc. medii (205 g)
– galbenus 3 buc.
– smantana pentru gatit (30% grasime) 200 ml
– parmezan 150 g
– vin alb sec 50 ml
– ulei de masline 2 linguri
– sare, piper macinat

Spaghete stil carbonara - reteta de paste cu afumatura, ceapa, smantana si parmezan

Puneti mai multa apa la fiert, intr-o oala mare. Adaugati un pic de sare si, cand clocoteste apa, puneti pastele. Fierbeti-le timpul indicat de producator. Intre timp, amestecati smantana lichida cu cele 3 galbenusuri si cu 100 g parmezan ras. Adaugati un pic de sare si de piper macinat si lasati deoparte. Cand pastele se apropie de finalul timpului de fierbere, incingeti uleiul intr-o tigaie mare sau o cratita nonaderenta si caliti kaizerul (taiat bucatele). Cand kaizerul a prins un pic de culoare si i s-a mai topit din grasime, puneti ceapa (felii).

Spaghete stil carbonara - reteta de paste cu afumatura, ceapa, smantana si parmezanSpaghete stil carbonara - reteta de paste cu afumatura, ceapa, smantana si parmezan

Amestecand des, lasati pana cand ceapa devine translucida. Turnati vinul si mai lasati unul-doua minute. In acest moment, ar trebui sa aveti gata si spaghetele. Opriti o cana din apa in care au fiert pastele. Scurgeti restul de apa si puneti pastele peste kaizer si ceapa. Atentie, NU le clatiti cumva cu apa rece! Amestecati bine, astfel incat amestecul de paste, ceapa si kaizer sa aiba o temperatura uniforma. Opriti focul si turnati sosul cu ou si smantana. Amestecati bine, bine, timp in care sosul isi schimba consistenta si pastele se acopera uniform. Repet, trebuie sa feriti sosul de caldura directa, pentru ca galbenusurile sa nu se coaguleze! Este suficienta caldura de la paste si de la kaizer pentru a obtine un sos cremos. Turnati din apa fierbinte de la paste (pusa deoparte) pana cand sosul este suficient de fluid.

Spaghete stil carbonara - reteta de paste cu afumatura, ceapa, smantana si parmezanSpaghete stil carbonara - reteta de paste cu afumatura, ceapa, smantana si parmezan

Serviti imediat, presarand deasupra restul de parmezan ras si rasnind un pic de piper.

Spaghete stil carbonara - reteta de paste cu afumatura, ceapa, smantana si parmezan

Calorii: 213 kcal / 100 g (sau 736 kcal / portia).

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Spaghete stil carbonara – varianta cu ceapa si smantana”

  1. Iubesc spaghetele carbonara, daca mai au si ceapa si smanatana (imi plac enorm) cred ca sunt ideale pt mine!

  2. Dino says:

    Paula, cunosc sentimentul de care vorbesti :). Si mie imi place enorm aceasta varianta mai bogata a traditionalelor spaghete carbonara. O zi minunata iti doresc!

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11