Asemenea multor amintiri frumoase din luna de miere petrecuta in Indonezia, si amintirile legate de bucataria de acolo sunt puse bine la pastrare intr-un “colt” al mintii si intr-un “sertar” al calculatorului. Si, fara un motiv anume, m-am tot ferit sa incerc sa recreez bunatatile descoperite acolo. Cred ca, undeva, a fost de vina teama ca nu voi reusi si ca oricat de mult m-as stradui nici macar nu ma voi apropia de gusturile si aromele frumoasei Indonezii. E drept ca nici capitolul ingrediente nu ma ajuta prea mult (sunt tot felul de “minuni” care-mi lipsesc) si nici la capitolul dotare nu am cum sa fiu la inaltime (de pilda, cate nuci de cocos sa cumpar ca sa fac gratarul cu ele?!). Si, uite asa, m-am multumit sa ma gandesc doar la deliciile indoneziene… Pana acum cateva zile, cand mi-am zis sa risc si sa pun gandul in practica incercand sa recreez un preparat destul de simplu: Nasi Goreng. Mai precis, Nasi Goreng Ayam, cu pui si creveti.
Exista numeroase variante de Nasi Goreng, toate avand ca baza orez fiert in prealabil si apoi prajit cu putina grasime, ceapa, usturoi si condimente. Kecap manis-ul (un sos de soia dulce si dens), tamarindul si ardeiul iute sunt frecvent folosite, iar proteinele sunt asigurate de pui si creveti, dar si de oua (fie facute omleta, urmand ca aceasta sa fie maruntita si amestecata cu orezul, fie ochi, puse deasupra). De obicei, Nasi Goreng-ul este servit cu castravete si rosii proaspete (felii), dar si cu creveti din aceia expandati (cum se gaseau din plin in “epoca de aur”). Ce sa va spun? Combinatia este intr-adevar foarte buna, asa ca, din punctul meu de vedere, trebuie sa incercati Nasi Goreng. La urma, urmei, nu degeaba s-o fi situat acest fel de mancare national al Indoneziei pe locul doi in topul celor mai savuroase mancaruri din lume (top realizat de CNN, in 2011, dupa sondarea pe internet a 35.000 de oameni).
Revenind la reteta mea, este vorba de Nasi Goreng Ayam, adica Nasi Goreng cu pui, mirodenii si sos dulce de soia. Ar fi trebuit sa pun Kecap manis, dar nu am gasit inca prin magazinele noastre si, recunosc, nici nu am avut inspiratie, toamna trecuta, sa cer prietenilor care au vizitat Indonezia sa vina cu o provizie de sos dulce de soia. Prin urmare, am incercat sa fac acasa Kecap manis, plecand de la niste indicatii gasite pe internet. Banuiesc ca, inevitabil, este o diferenta (substantiala chiar) intre sosul care mi-a iesit mie si original, dar asta e. In fine, o ultima precizare, ca si in cazul altor retete cu orez prajit, este recomandat sa fierbeti orezul cu o seara inainte sau macar cu 2-3 ore, pentru ca orezul sa apuce sa se usuce un pic.
Ingrediente (pentru 4-5 portii):
– orez cu bob lung 400 g
– piept de pui fara piele si os 400 g
– cozi de creveti 400 g
– ceapa 1 buc. mare (160 g)
– ulei de arahide 6 linguri
– sambal oelek 2 lingurite (rase sau cu varf, in functie de cat de picant va place)
– usturoi 5 catei mari (17 g)
– ceapa verde 1 legatura (35 g)
– seminte macinate de coriandru 1 lingurita
– chimion macinat 1 lingurita
– sos de soia 75 ml
– zahar brun 25 g
– oua 4-5 buc. (in functie de cat de mari faceti portiile)
– sare
+ pentru servit: rosii (200 g) si castravete (200 g)
Puneti mai multa apa la fiert, cu un pic de sare. Cand clocoteste, puneti orezul si fierbeti-l timpul indicat de producator. Scurgeti orezul intr-o sita si lasati-l sa se raceasca. Daca il fierbeti cu o seara inainte, bagati-l in frigider pana in momentul pregatirii! Intr-un ibricel, puneti la fiert sosul de soia cu zaharul brun. Lasati, pe foc mic, sa fiarba vreo 10 minute, timp in care sosul scade si devine mai dens. Incingeti intr-un wok 3 linguri de ulei de arahide si caliti ceapa (taiata marunt, eventual cu robotul). Cand ceapa a devenit translucida, adaugati usturoiul trecut prin presa si, dupa un minut, pieptul de pui (taiat cubulete).
Cand carnea s-a “albit”, adaugati sambal oelek-ul, chimionul si coriandrul. Amestecati, dati focul un pic mai mic si lasati cateva minute sa se patrunda carnea. Adaugati cozile de creveti si ceapa verde (rondele). Lasati 2 minute, dupa care amestecati pentru a intoarce usor crevetii. Atentie, daca lasati crevetii prea mult pe foc se intaresc!
Adaugati orezul fiert si racit si sosul dulce de soia. Amestecati bine si, pe foc mare, mai lasati unul-doua minute, cat sa se infierbante orezul si sa se armonizeze aromele. In acest timp, intr-o tigaie, incingeti restul de ulei de arahide si prajiti ouale. Serviti imediat Nasi Goreng-ul, cu ou ochi deasupra si cu felii de rosie si de castravete de jur-imprejur.
Daca nu vreti sa va complicati cu pusul orezului in boluri (se pune, se taseaza usor cu dosul unei linguri, se lasa un minut-doua, dupa care se rastoarna usor pe farfurie), merge si pus ca atare. Important este sa va miscati relativ repede si sa nu prajiti oul prea tare, astfel incat galbenusul fluid sa fie ca un sos pentru orez.
Calorii: 181 kcal / 100 g.