Despre “smantana coapta” atat de draga italienilor v-am mai vorbit, cand v-am tentat cu o Panna cotta cu sos de zmeura. Fiind genul de desert pe care-l poti pregati foarte rapid si cu ce ai prin casa (ma rog, la mine, cel putin, exista mai mereu o provizie de smantana lichida si de gelatina, caci nu cer doar de mancare :P), am ajuns iar la panna cotta. Si cum sa nu ajungi cand este atat de buna si-ti ofera posibilitatea sa “infiltrezi” niste fructe care altfel, poate, nu ar avea prea mult succes. Vezi kiwi-ul in cazul de fata, kiwi pe care nu ne prea omoram sa-l mancam ca atare, desi este foarte sanatos (contine multa vitamina C).
Fata de reteta anterioara de panna cotta, cea de astazi are mierea ca indulcitor principal si foarte putin zahar tos, pe care il puteti substitui la o adica tot cu miere. De asemenea, panna cotta este parfumata cu vanilie in loc de migdale. Tot in comparatie cu reteta anterioara, cea de astazi presupune un sos fresh de kiwi, nefiert. Eu l-am lasat neindulcit, pentru a contrasta cu dulceata panna cottei, dar il puteti indulci daca doriti. In ceea ce priveste prepararea, nu dureaza foarte mult, maximum 20 de minute (mai mult dureaza infuzarea cu pastaia de vanilie). Dureaza, in schimb, pana cand se incheaga panna cotta (minimum 2 ore, ideal peste 8 ore, in functie si de dimensiunea vaselor in care o puneti), asa ca faceti-va calculele in consecinta, daca doriti sa pregatiti desertul pentru musafiri.
Ingrediente (pentru 4-6 portii):
– smantana lichida neindulcita (minimum 30% grasime) 400 ml
– lapte integral (3,5% grasime) 200 ml
– gelatina pudra 10 g
– miere 115 g
– zahar tos 25 g
– pastaie de vanilie 1 buc.
– kiwi 5-6 buc. (350 g dupa curatare)
Intr-un castronel mic, puneti gelatina pudra la inmuiat, in 4 linguri de lapte rece. Restul de lapte, amestecati-l cu smantana lichida si puneti la incalzit intr-o oala. Cand se apropie de punctul de fierbere, opriti focul si puneti pasta de vanilie (despicata pe lungime si cu semintele scoase, cu dosul unui cutit). Acoperiti oala si lasati sa se infuzeze 15 minute.
Extrageti pastaia de vanilie si dizolvati mierea (a mea a fost un pic zaharisita, naturala fiind). Intr-un ibricel, pe foc mic, dizolvati gelatina inmuiata, amestecand continuu. Atentie, nu trebuie sa ajunga la punctul de fierbere! Turnati gelatina dizolvata peste smantana indulcita. Omogenizati si lasati sa se raceasca. Cand este doar calduta, turnati in cupe sau vasele dorite (eventual, strecurati pentru a opri semintele de vanilie). Cand s-a racit de tot, bagati panna cotta in frigider. Pasati kiwi-ul (curatat si cu partea lemnoasa inlaturata) foarte bine si pastrati piureul la rece.
Dupa cel putin 2 ore sau cand s-a inchegat total panna cotta, turnati usor sosul de kiwi deasupra. Serviti imediat.
Puteti pune si in pahare obisnuite daca vreti…
Calorii: 194 kcal / 100 g.
o da! panna cotta cu fructe! e mai dietetica si mai racoritoare mai ales intr-o zi torida
Delicios de bine arata!!!
Sincer, mie imi place mult si pe vremea aceasta. Bine, eu nu sunt chiar un etalon, dat fiind ca am chiar si acum congelatorul plin cu inghetata… 😛
Paula, multumesc frumos. Esti foarte draguta si o apreciere din partea ta inseamna foarte mult pentru mine. Iti urez toate cele bune si o zi minunata!