Cand te gandesti la bucataria nemteasca, iti vin in minte instantaneu varza calita si carnatii de diferite feluri. Acompaniati, evident, de o halba cu bere rece :P. Dar iti vine in minte si salata de cartofi (Kartoffelsalat), cu maioneza sau doar cu ulei si otet, cu bucatele de afumatura si/sau carnati. Ei bine, o astfel de salata va propun si eu astazi. Este o salata in stil bavarez, cu crenvursti si bucatele crocante de bacon prajit, care se serveste calduta sau macar la temperatura camerei. Simpla si gustoasa, potrivita pentru vremea rece de-afara, buna pentru a figura intr-un meniu mai cu pretentii, dar si pentru cina. In fine, merge si la serviciu, daca nu considerati necesar sa va feriti de ceapa :P.
Ideea acestei salate este ca ingredientele sa fie echilibrate: nici prea multa afumatura, dar nici prea putina, nici prea multa ceapa, dar nici sa o cauti cu lumanarea, nici prea mult marar, dar nici prea putin. La fel cu vinegreta, trebuie sa fie acra, dar si un pic dulce. Prin urmare, este indicat sa gustati la final de vreo 2-3 ori pentru a o potrivi de otet, ulei, sare si piper. In fine, ca orice salata care contine cartofi, si aceasta este mai buna dupa ce sta cateva ore, timp in care se “asaza” gusturile.
Ingrediente (pentru 4 portii):
– cartofi 1,2 kg (necuratati de coaja)
– bacon crud-uscat 125 g
– crenvursti 5 buc. (150 g)
– ceapa rosie 1 buc. mare (110 g)
– otet din vin rosu 100 ml
– ulei de floarea-soarelui 4 linguri
– marar uscat 1/2 lingurita
– zahar tos 1 lingurita
– sare, piper macinat
+ eventual patrunjel verde, pentru servit
Puneti cartofii spalati, dar necuratati de coaja intr-o oala si acoperiti-i cu apa rece. Puneti-i la fiert. Intre timp, intr-o tigaie nonaderenta sau o tigaie-gratar, prajiti baconul, fara a pune grasime. Cand s-au rumenit feliile, scoateti-le pe un tocator sau, daca baconul a fost prea gras, pe un servet de hartie (ca sa absoarba grasimea in exces). Puneti si crenvurstii la fiert (cand apa clocoteste, puneti-i si lasati-i cateva minute). Cand cartofii au fiert, lasati-i sa se raceasca atat cat sa-i puteti tine in mana si curata. Curatati-i, taiati-i cubulete si puneti-i intr-un castron. Puneti peste ei, cat sunt calzi, mararul uscat, zaharul tos, uleiul si otetul din vin rosu. Amestecati-i usor cu o furculita. Adaugati baconul (taiat bucatele), crenvurstii (felii) si ceapa rosie (bucati).
Amestecati foarte bine si potriviti salata de sare si de piper. Lasati salata macar o ora sa stea inainte de a o servi. Gustati iar si, daca gasiti necesar, suplimentati cantitatea de ulei sau/si de otet. Serviti salata calduta sau macar la temperatura camerei, eventual cu patrunjel verde tocat.
Calorii: 168 kcal / 100 g.