Vreti sa mancati mai multe legume si nu prea stiti cum sa le introduceti in meniul zilnic? Pai, puteti incerca sa le transformati intr-o garnitura. Coapte pe indelete in cuptor si amestecate cu sos pesto genovez, spanac proaspat si muguri de pin rumeni, legumele devin interesante chiar si pentru cei mai mofturosi… Credeti-ma, e verificata chestiunea aceasta :P. Si le puteti asorta de minune o bucata de friptura, precum aceasta Friptura de porc cu mirodenii si ierburi. Simplu si gustos! Or, le puteti presara deasupra o portie generoasa de “fulgi” de parmezan si, gata, ati obtinut o cina delicioasa si lejera.
Daca aveti posibilitatea, pregatiti sosul pesto genovez in casa, dupa modelul Pesto-ului de leurda. Pregatit in casa, sosul are, evident, mai multa prospetime si o aroma mai intensa. Daca nu vreti sa va complicati sau vi se pare prea costisitor, merge si un sos pesto la borcan. Si, neaparat, puneti un semn de aducere aminte acestei retete si pentru la vara, cand puteti insoti legumele cu o friptura care sfaraie pe gratar. Reteta este preluata din revista BBC Good Food.
Ingrediente (pentru 10 portii):
– pastarnac 6 buc. mari (520 g)
– morcov 6 buc. (400 g)
– ceapa rosie 6 buc. mari (530 g)
– ardei gras rosu 3 buc. (500 g)
– dovlecel 3 buc. (850 g)
– usturoi 5 catei (12 g)
– ulei de masline extravirgin 5 linguri
– sos pesto genovez 6 linguri
– spanac proaspat 200 g
– seminte de pin 80 g
– sare, piper
Incingeti cuptorul la 200 grade Celsius. Intr-un vas mare de Jena, puneti pastarnacul si morcovul, curatati si taiati bucati (de dimensiuni cat de cat egale). Puneti 3 linguri de ulei de masline si un pic de piper, amestecati cu o lingura si acoperiti cu o folie de aluminiu. Bagati in cuptorul incins si lasati 20 de minute. Adaugati, apoi, dovlecelul (necuratat de coaja, spalat si taiat bucati), ceapa rosie (curatata si taiata in sferturi), ardeiul gras rosu (curatat, spalat si taiat bucati) si usturoiul (feliute). Puneti si restul de ulei, amestecati bine cu o lingura si bagati la cuptor pentru alte 20-25 de minute.
Intre timp, rumeniti semintele de pin intr-o tigaie, fara a pune grasime. Atentie, nu le scapati din ochi pentru ca, odata incinse, se ard repede! Cand legumele s-au patruns, lasati-le sa se raceasca un pic si amestecati-le cu sosul pesto, frunzele de spanac si mugurii de pin. Potriviti-le de sare si de piper si serviti-le imediat.
Calorii: 105 kcal / 100 g.